Την λένε Μελόνι, Τζόρτζια Μελόνι: Τα δύσκολα τώρα ξεκινούν, και γι΄αυτήν και για όλους εμάς

epa10214220 President of Italian party ‘Brothers of Italy’ (Fratelli d’Italia / FdI), Giorgia Meloni, leaves the Lower House of the Italian Parliament in Rome, Italy, 29 September 2022. EPA/ANGELO CARCONI




Του ΑΝΔΡΕΑ ΤΣΙΛΟΓΙΑΝΝΗ

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022. Ιταλικές εκλογές. Νικήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία των ιταλικών εκλογών γυναίκα με ηλικία τα 45 χρόνια. Το όνομα αυτής Τζόρτζια Μελόνι προερχόμενη από τον χώρο της ακροδεξιάς.

Το κόμμα της νικήτριας των εκλογών, Αδέλφια της Ιταλίας, έλαβε 26,02%, όταν στις προηγούμενες εκλογές του 2018 είχε λάβει 4%, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα όπου καλείται πλέον να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη νικήτρια των εκλογών Τζόρτζια Μελόνι.

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα αποτελείται από τον κεντροδεξιό συνασπισμό κομμάτων στον οποίο συμμετέχουν επίσης η Λέγκα του Βορρά του Ματτέο Σαλβίνι που έλαβε το 8,85 % των ψήφων και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που έλαβε το 8,27 % κάνοντας την Τζόρτζια Μελόνι την μεγάλη παίκτρια του κεντροδεξιού συνασπισμού.

Οι Ιταλοί αποφάσισαν να εμπιστευτούν την Τζόρτζια Μελόνι ή βρέθηκαν ξαφνικά στην άκρα δεξιά;

  • Είναι η ιταλική δημοκρατία αρκετά ισχυρή ώστε να επιτρέπει στους ψηφοφόρους να επιλέξουν την κυβέρνηση που θέλουν χωρίς να διακινδυνεύσουν άλματα στο σκοτάδι ή βρίσκεται πλέον προς τα πίσω στην ιστορία;

Για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, που ανησυχούν πολλούς Ιταλούς, πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε ποιοι είναι οι ψηφοφόροι που ψήφισαν για πρώτη φορά την Τζόρτζια Μελόνι, δεδομένου ότι πριν από τέσσερα χρόνια συγκέντρωνε μόλις 4,3%.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ροών, σε μεγάλο βαθμό τα Αδέλφια της Ιταλίας καρπώθηκαν ψήφους από τη Λέγκα του Βορρά του Ματτέο Σαλβίνι αλλά και από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Αυτοί είναι Ιταλοί που έχουν πλέον απελευθερωθεί από κάθε ιδεολογικό περιορισμό, απογοητευμένοι , πολιτικά ανεμπόδιστοι, όχι ακριβώς δεξιοί ή αυστηρά αριστεροί. Συχνά τους έχουμε αποκαλέσει λαϊκιστές , παρόλο που οι άνθρωποι εξ ορισμού δεν μπορούν να είναι λαϊκιστές.

Μέχρι στιγμής αυτές οι εξάρσεις έχουν προκαλέσει χάος και πολιτική αστάθεια παρά κινδύνους για τη δημοκρατία ή τους αυταρχικούς πειρασμούς.

Σε δύο διαδοχικές εκλογές, το 2013 και το 2018, οι δημοσκοπήσεις δεν έδωσαν την πλειοψηφία σε κανέναν εκλογικό συνασπισμό. και ως εκ τούτου, τα τελευταία δέκα χρόνια, κυβερνήσεις προέκυψαν από κοινοβουλευτικές συμφωνίες, με επικεφαλής συχνά προσωπικότητες που δεν είχαν καν συμμετάσχει στις εκλογές.

Η προσθήκη των ψήφων της Τζόρτζια Μελόνι στις ψήφους του Ματτέο Σαλβίνι και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δίνει την καλύτερη εκλογική επίδοση της δεξιάς στην ιστορία της Δυτικής Ευρώπης.

Ως εκ τούτου, είναι κατανοητή η ανησυχία των χωρών – εταίρων μας, των οποίων οι κυβερνήσεις αγωνίζονται καθημερινά στα σπίτια τους για να αποφύγουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Εξίσου, σίγουρα η πιθανή μελλοντική Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών της Ιταλίας έχει καθήκον να διαλύσει ένα κομμάτι εχθρότητας που διαφορετικά θα έβλαπτε την Ιταλία αλλά και τον εαυτό της.

Τα δύσκολα για την Τζόρτζια Μελόνι ξεκινούν τώρα.

Δεν έχει σχεδόν καμία εμπειρία διακυβέρνησης, ούτε η άρχουσα τάξη ενός κόμματος συνηθισμένου στην αντιπολίτευση για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος ο προσανατολισμός της σίγουρα δεν συνοδεύεται από έναν εξίσου συμπαγή ευρωπαϊσμό.

  • Σύντομα θα πρέπει να καταλάβει ότι οι Βρυξέλλες είναι πιο κοντά μας από την Ουάσιγκτον και ότι το Βερολίνο και το Παρίσι είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, σίγουρα περισσότερο από τη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη.

Σύντομα μετά το Eurogroup, που θα γίνει στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, όπου θα παραβρεθεί εκ μέρους της Ιταλίας ο απερχόμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός πλέον Μάριο Ντράγκι, ο κεντροαριστερός Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην ακροδεξιά και οπαδό του Μπενίτο Μουσολίνι Τζόρτζια Μελόνι.

Κυρίες και κύριοι, με τη νικήτρια των ιταλικών εκλογών 2022 Τζόρτζια Μελόνι, ξαναγεννιέται ο φασισμός στη χώρα που τον γέννησε. Την Ιταλία.

Κύριες και κύριοι η υπεύθυνη που αναγέννησε την ακροδεξιά στην Ευρώπη έχει όνομα.

Την λένε Τζόρτζια. Τζόρτζια Μελόνι.

*Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής.
@mail: [email protected] // Twitter: TsiloyannisAnd // Facebook: Andreas Tsiloyannis // © Andreas Tsiloyannis

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πόσο φταίει η Δύση για το φαινόμενο Βλαντιμίρ Πούτιν: Μια εκτίμηση με αφορμή τον θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: