Η Τουρκία θέλει να βάλει «φωτιά» στην ανατολική Μεσόγειο γιατί δεν μπορεί στο Αιγαίο: Παρά τα μηνύματα επιμένει να προσπαθεί

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά την προβολή ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού του 2020 όταν το υποβρύχιο τύπου 214 εξαπέλυσε τορπίλη κατά στόχου επιφανείας, στα νερά της Μεσογείου. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

«Παρακολουθούμε την κατάσταση, συνεχίζουμε την επιχειρησιακή μας εκπαίδευση σε Εθνικό και Συμμαχικό επίπεδο, όπως τώρα που διεξάγεται η άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ και έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στην ανατολική Μεσόγειο.»

Αυτό σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, στην ερώτηση αν υπάρχει προετοιμασία για πολύμηνη παραμονή σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και εγρήγορση από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι ίδιες πηγές που έχουν αναλύσει στους Επιτελείς τις εκτιμήσεις τους, βάσει πληροφοριών που φτάνουν στην Ελληνική πλευρά, είναι ότι οι Τούρκοι στο «κλειστό» Αιγαίο δεν θ’ αποτολμήσουν να κάνουν κάτι που θα προκαλέσει, τουλάχιστον πριν κάνουν βήμα στο πεδίο της Μεσογείου.

Στο Αιγαίο, οι γείτονές μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να αιφνιδιάσουν, εκτός βεβαίως αν συμβεί κάποιο ατύχημα, ηθελημένο ή μη, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα φροντίσουν να το εκμεταλλευτούν. Το Αιγαίο οι Ένοπλες Δυνάμεις ως πεδίο διαρκών ασκήσεων και σεναρίων το γνωρίζουν άριστα ενώ η γεωγραφία του πελάγους ευνοεί στον απόλυτο βαθμό τη ναυτοσύνη κι όχι μόνο.

Οι Τούρκοι άλλωστε έχουν ήδη δείξει τις προθέσεις τους σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις κι εκεί που έχουν εστιάσει είναι να δημιουργήσουν νέα γεωπολιτικά δεδομένα μέσω των παράτυπων συμφωνιών με τη Λιβύη, τα οποία ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει ν’ αποδομούνται από ισχυρούς «παίκτες» της δυτικής Συμμαχίας.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αίγυπτο, την επιστολή του προέδρου του Λιβυκού κοινοβουλίου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πήρε θέση αμφισβητώντας τη νομιμοποίηση της προσωρινής λιβυκής κυβέρνησης να δεσμεύεται μέσω υπογραφών για τέτοιου είδους κείμενα.

Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ βάλλουν προειδοποιητικά πυρά κατά των παράτυπων συμφωνιών Τουρκίας Λιβύης, μια κίνηση υψηλότατου συμβολισμού έρχεται να προστεθεί από την Ουάσιγκτον  με τον κατάπλου του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Τζορτζ Μπους στη Σούδα, το οποίο θα δέσει τα ξημερώματα της Πέμπτης στην βάση και θα παραμένει εκεί περίπου πέντε ημέρες.

Προφανώς και θα είναι μια ακόμη ευκαιρία για τους ιπταμένους των δυο χωρών να εκπαιδευτούν μαζί, κυρίως νότια της Κρήτης στέλνοντας ένα επιπλέον μήνυμα για τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις Ελλάδας- Αμερικής.

Πότε η Άγκυρα θα θέσει θέμα Αιγαίου…

Πάντως όταν το επόμενο βήμα γίνει από την πλευρά της Τουρκίας- με πηγές να εκτιμούν πως αυτό δεν αποκλείεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και εντός του Οκτωβρίου- τότε οι «μεγάλες δυνάμεις» θα θελήσουν να εμφανιστούν ως οι «κυανόκρανοι» ώστε Αθήνα και Άγκυρα να κάτσουν και πάλι στο τραπέζι των συνομιλιών.

Τότε ακριβώς είναι που η Τουρκία, όπως το έχει θέσει και στο παρελθόν, θα επιχειρήσει να βάλει στην ατζέντα και το Αιγαίο και φυσικά κάτι που έχει διατυμπανίσει η πλειονότητα του υπουργικού τουρκικού συμβουλίου, δηλαδή την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης συμπεριλαμβανομένης και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Αν. Αιγαίο.

Προς το παρόν όμως και οι Τούρκοι εκείνο που θέλουν είναι η ένταση που δημιουργούν να παραμείνει μακριά από ένα πεδίο στο οποίο και οι ίδιοι επωφελούνται, ιδίως τους θερινούς μήνες.

Κατά συνέπεια η Αν. Μεσόγειος παραμένει η «καυτή ζώνη» του επόμενου βήματος το οποίο αναμένει το Ελληνικό Επιτελείο. Άλλωστε το πεδίο αυτό βρίσκεται αρκετά ναυτικά μίλια μακριά από οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα είτε στα τουρκικά παράλια, είτε στα Ελληνικά νησιά.

Το λεγόμενο «τριεθνές» αλλά και νότια της Κρήτης εντός της παράνομης θαλάσσιας ζώνης του Τουρκο-λιβυκού μνημονίου, είναι τα σημεία ενδιαφέροντος.

Και γι’ αυτά ακριβώς τα πεδία, οι Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό, ήδη από το καλοκαίρι του 2020, πριν το ξέσπασμα της Ελληνοτουρκικής κρίσης, έδειξε πως είναι απόλυτα ικανό να φτάσει εκεί και να προβάλει την ισχύ του με κάθε μέσο και τρόπο που διαθέτει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τα σύγχρονα ξύλινα τείχη προετοιμάζονται για ναυτικό αγώνα απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας. Οι νέες πλώρες απαραίτητες όσο ποτέ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: