Περίμεναν 25 χρόνια αλλά τα κατάφεραν: Οι Εργατικοί επελαύνουν στη Βρετανία- Η Τρας δεν πείθει ούτε τους Τόρις (video)

File photo Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Sir Keir Starmer (C) εκφωνεί την κεντρική ομιλία του στη Διάσκεψη του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ, Βρετανία, 27 Σεπτεμβρίου 2022. EPA/ADAM VAUGHAN




Τα πανό του Εργατικού Κόμματος κυματίζουν στον άνεμο στο λιμάνι του Λίβερπουλ. Είναι ήδη φθινόπωρο στην πόλη- προπύργιο της εργατικής τάξης στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, που φιλοξενεί το συνέδριο των Εργατικών.

Πολιτικά, ωστόσο, το κλίμα είναι μάλλον εύκρατο για τους Εργατικούς και τον αρχηγό του κόμματός τους, Κιρ Στάρμερ. Το κόμμα, το οποίο πριν από 25 χρόνια, υπό τον Τόνι Μπλερ, είχε κερδίσει μια ιστορική νίκη, εγκαινιάζοντας και μία νέα εποχή στην ιστορία της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, έχει βρει ξανά τον εαυτό του μετά από χρόνια εσωτερικού πολέμου χαρακωμάτων και παρουσιάζεται αρμονικό προς τα έξω.

Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τη συντηρητική βρετανική κυβέρνηση. Η στερλίνα έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά την ανακοίνωση των τεράστιων φορολογικών ελαφρύνσεων προς όφελος των οικονομικά ισχυρότερων, τα οποία αυξάνουν το δημόσιο χρέος. Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αποκλείει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Οι τράπεζες αποσύρουν προσφορές δανείων με σταθερό επιτόκιο.

Εσωκομματικά πυρά προς τη Λιζ Στρας;

Ήδη κυκλοφορούν φήμες στο Γουέστμινστερ ότι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, που αντικατέστησε τον επιρρεπή στα σκάνδαλα Μπόρις Τζόνσον μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, θα μπορούσε σύντομα και εκείνη να ανατραπεί από το ίδιο της κόμμα. Οι πρώτες επιστολές, με την οποία μέλη της παράταξης αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους, λέγεται ότι έχουν ήδη παραληφθεί από την αρμόδια επιτροπή του κόμματος. Μέχρι στιγμής μόνο λίγοι πιστεύουν ότι τα πράγματα μπορούν να φτάσουν ως εκεί.

Αλλά οι Εργατικοί είναι έτοιμοι να αδράξουν την ευκαιρία τους από καιρό. Το νέο Κοινοβούλιο πρέπει να εκλεγεί το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2025. Αλλά στη βρετανική πολιτική, η βουλευτική περίοδος σπάνια ολοκληρώνεται και οι «Κόκκινοι» δεν χρειάζεται να φοβούνται νέες εκλογές αυτή τη στιγμή. Ο 60χρονος Στάρμερ φαίνεται πλέον πολύ πιο χαλαρός από ό,τι στο παρελθόν. Δικηγόρος στο επάγγελμα, πρώην γενικός εισαγγελέας, ο Στάρμερ  κάνει χιούμορ με τον νεοφερμένο στο κόμμα πρώην ποδοσφαιριστή Γκάρι Νέβιλ για την αγαπημένη του Άρσεναλ. Ως προς αυτό, δεν βρίσκει βέβαια και πολλούς ομοϊδεάτες στο Λίβερπουλ. Αλλά όταν ο Νέβιλ φωνάζει στην αίθουσα: «Συναταχθείτε πίσω από τον Κιρ Στάρμερ», δέχεται ένα βροντερό χειροκρότημα και ζητωκραυγές.

Ο Στίβεν Ρέινολντς, σύμβουλος των Εργατικών από την πόλη Τέλφορντ, κοντά στο Μπέρμιγχαμ, βρήκε την απόδοση του Στάρμερ απλά εξαιρετική. «Γίνεται όλο και πιο σίγουρος για τον εαυτό του στην κορυφή του κόμματος και νομίζω ότι τωρα όλοι είναι μαζί του», είπε ο 64χρονος σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου dpa.

Ένα διαφορετικό Εργατικό Κόμμα

Γενικά, δεν έχει απομείνει σχεδόν κανένα ίχνος από τους παλαιότερους εσωκομματικούς καυγάδες. Οι πόλεμοι χαρακωμάτων μεταξύ των Κορμπινίστας (υποστηρικτών του παλαιού αριστερού ηγέτη Τζέρεμι Κόρμπιν) και της μετριοπαθούς πτέρυγας έχουν ξεπεραστεί, προς όφελος του Στάρμερ και του Κέντρου.

Οι Εργατικοί προηγούνται έναντι των κυβερνώντων Τόρις στις δημοσκοπήσεις. Ακόμη και η αυτοδύναμη πλειοψηφία δεν φαίνεται πλέον απρόσιτη, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Savanta. Το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε τους Σοσιαλδημοκράτες στις επόμενες εκλογές, μόνο το 33% τους Τόρις. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov για τη συντηρητική εφημερίδα Times, το προβάδισμα είναι ακόμη μεγαλύτερο και οι Τόρις θα λάμβαναν μόνο το 28% των ψήφων.

Αλλά ο πολιτικός επιστήμονας Ανάντ Μενόν από το King’s College του Λονδίνου είναι δύσπιστος ως προς το αν οι Εργατικοί θα μπορέσουν να επιβιώσουν, χωρίς καμία απολύτως βοήθεια μετά τις εκλογές. «Φαίνεται ότι οι Εργατικοί θα είναι το ισχυρότερο κόμμα, αλλά θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλους», λέει σε συνέντευξή του.

Οι Εργατικοί έχουν μέχρι στιγμής αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με τους αυτονομιστές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP). Διότι αυτό θα είχε πιθανώς το τίμημα να συναινέσουν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας για τους Σκωτσέζους. Μένει να δούμε αν ο Στάρμερ θα αξιοποιήσει πραγματικά την ευκαιρία να διαδεχθεί στην εξουσία τους Τόρις.

Με πληροφορίες από dw.com
Ελλάδα Αθήνα 

«Σθεναρή αντίδραση» στη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ: Διαβουλεύσεις των ΗΠΑ με Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: