Όπου φύγει – φύγει οι Ρώσοι: Εγκατέλειψαν τη Λιμάν για να μην περικυκλωθούν [video]

FILE PHOTO: Ρωσικό τανκ στα χέρια Ουκρανών σο Χάρκοβο στις 30 Σεπτ. 2022. EPA, OLEG PETRASYUK




Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά της αποσύρθηκαν από την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου να αποφύγουν να περικυκλωθούν από τον ουκρανικό στρατό.

«Υπό την απειλή να βρεθούν περικυκλωμένα, τα συμμαχικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την πόλη Κράσνι Λιμάν σε πιο πλεονεκτικές θέσεις», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιώντας το ρωσικό όνομα της πόλης.

Νωρίτερα είχ εγίνει γνωστό ότι ο ουκρανικός στρατός είχε εισέλθει στην πόλη Λιμάν, όπου μαίνονταν συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις.

Αυτό ανακοίνωσε ο Σέρχιι Τσερεβάτι εκπρόσωπος των ανατολικών ουκρανικών δυνάμεων, ενώ νωρίτερα ο στρατός της Ουκρανίας είχε γνωστοποιήσει ότι έχει «περικυκλώσει» πολλές χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες στη συγκεκριμένη πόλη που αποτελεί σιδηροδρομικό κόμβο κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα και ισχυρό προπύργιο των στρατευμάτων του Πούτιν.

 

«Οι ρωσικές δυνάμεις είναι περικυκλωμένες στη Λιμάν», είχε δηλώσει ο Τσερεβάτι στην ουκρανική κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Interfax-Ukraine.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «περίπου 5.000 με 5.500 Ρώσοι» βρίσκονται μέσα και γύρω από τη Λιμάν τις τελευταίες ημέρες. «Όμως μετά τις πρόσφατες μάχες έχει μειωθεί ο αριθμός τους», είχε προσθέσει.

Βίντεο που αναδημοσίευσε ο ανταποκριτής του Guardian στην Ουκρανία, Luke Harding, εμφάνιζε Ουκρανούς στρατιώτες ανεβασμένους σε στρατιωτικό όχημα, να αναρτούν την ουκρανική σημαία στα περίχωρα της πόλης.

 

«Ξεδιπλώνουμε την σημαία μας και την εγκαθιδρύουμε στη γη μας. Το Lyman θα είναι Ουκρανικό», ακούγεται να λέι ένας από τους στρατιώτες προτού υψώσει τη σημαία πάνω σε μια πινακίδα καλωσορίσματος στον δρόμο προς την πόλη.

Ο Σέρχι Τσερεβάτι εκπρόσωπος των ανατολικών δυνάμεων της Ουκρανίας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία τυης πόλης.

«Η Λιμάν είναι σημαντική γιατί συνιστά ένα επόμενο βήμα προς την απελευθέρωση του ουκρανικού Ντονμπάς. Είναι μια ευκαιρία να πάμε ακόμη πιο μακριά προς την Κρεμίννα και το Σιεβιεροντόνετσκ και είναι ψυχολογικά πολύ σημαντικό».

«Να φύγουν, να πεθάνουν ή να παραδοθούν»

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Χαϊντάι, μέσω Telegram είχε υποστηρίξει τα εξής: «Οι κατακτητές που είχαν εγκλωβιστεί στη Λιμάν ζήτησαν από τη ρωσική διοίκηση να τους επιτρέψει να φύγουν από την πόλη, αλλά η ρωσική διοίκηση αρνήθηκε. Οι Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται στο καζάνι της Λιμάν έχουν τρεις επιλογές: να φύγουν, να πεθάνουν όλοι μαζί ή να παραδοθούν».

Προσέθετε δε τα εξής: «Οι δυνατότητες παράδοσης πυρομαχικών στους Ρώσους στην περικυκλωμένη πόλη ή ειρηνικής εξόδου τους από τον οικισμό είναι ήδη αποκλεισμένες. Ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει πέντε χωριά γύρω από τη Λιμάν, αυξάνοντας την πίεση στους Ρώσους οι οποίοι πλέον είναι παγιδευμένοι».

Με πληροφορίες από Reuters, Sky News, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ύψωσαν σημαία στα περίχωρα της Λιμάν οι Ουκρανοί: Σε αδυσώπητο κλοιό 5.000 Ρώσοι στρατιώτες που ζητούν να αποδράσουν

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: