Ο Σερ Μάικλ Μάρμοτ, καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο University College London (UCL), όπου διευθύνει το Ινστιτούτο για την Ισότητα στην Υγεία Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia/FishInWater




Συνέντευξη στην Κέλλυ Φαναριώτη

Ιδιαίτερα δυσοίωνος προβλέπεται ο φετινός χειμώνας στη Βρετανία, καθώς το υψηλό κόστος της ενέργειας αναμένεται να συμπαρασύρει σαν ντόμινο τομείς της καθημερινότητας, όπως η σωματική και ψυχική υγεία, η εκπαίδευση και η κατανάλωση ποιοτικής τροφής.

Τα παραπάνω υποστηρίζει σε πρόσφατη μελέτη του ο Σερ Μάικλ Μάρμοτ, καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο University College London (UCL),όπου και διευθύνει το Ινστιτούτο για την Ισότητα στην Υγεία. Τα αποτελέσματα της μελέτης του για την Βρετανία είναι τρομακτικά, καθώς προβλέπουν ότι μεταξύ του τρέχοντος μήνα και του ερχόμενου Γενάρη, το 55% των νοικοκυριών θα είναι σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας.

Αν για την Βρετανία ο φετινός χειμώνας προμηνύεται τόσο “μαύρος”, τι θα γίνει σε μια χώρα σαφώς φτωχότερη, με μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και προερχόμενη από μια δεκαετή οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα;

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Hellas Journal ο Σερ Μάικλ Μάρμοτ, κάνει λόγο για χειμερινή ανθρωπιστική κρίση, καθώς, όπως λέει, ο συνδυασμός της φτώχειας και των κρύων σπιτιών θα οδηγήσει σε ασθένειες και πολλούς επιπλέον θανάτους.

«Δεν μπορώ να μιλήσω με ακριβή ποσοστά για την χώρα σας, όπως έκανα για την Βρετανία, διότι δεν διαθέτω τα κατάλληλα δεδομένα. Εκείνο που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι πως η συρρίκνωση του εισοδήματος και τα κρύα σπίτια, είτε λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών, είτε λόγω κακής ποιότητας κατοικίας, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς και νοσημάτων που σχετίζονται με το αναπνευστικό.

Οι έγκυες, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι χρόνια πάσχοντες είναι περισσότερο ευάλωτοι στις αρνητικές επιδράσεις της ενεργειακής κρίσης. Δεν πρέπει να υποτιμάμε τις συνέπειες που έχει ένα κρύο σπίτι στην υγεία εκείνων που ζουν εντός του. Το 2019 η Κεντρική Ένωση Δήμων στην Αγγλία υπολόγισε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξοδεύει 2,5 δις. Λίρες το χρόνο για την θεραπεία ασθενειών που οφείλονται σε υγρά και παγωμένα σπίτια», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί, ο αντίκτυπος της ενεργειακής φτώχειας, στην οποία οδεύουμε πρόσω ολοταχώς, δεν σταματά εδώ, καθώς το διαρκές στρες για την κάλυψη των βασικών αναγκών ενός σπιτιού, επηρεάζει σημαντικά την ψυχική υγεία.

«Έρευνες έδειξαν πως το 28% των νέων ανθρώπων που ζούσαν σε κρύα σπίτια, εμφάνισαν τέσσερα η και περισσότερα αρνητικά συμπτώματα που σχετίζονταν με την ψυχική τους κατάσταση, ενώ μόνο το 4% των νέων που έμεναν σε ζεστά σπίτια είχαν ανάλογα συμπτώματα. Επίσης ένα ποσοστό της τάξης του 10% των παιδιών που ζούσαν σε κρύα σπίτια ένιωθαν δυστυχισμένα, σε αντίθεση με ένα 2% των παιδιών που ζούσαν σε χώρους με καλές συνθήκες θέρμανσης», εξηγεί.

Η διαβίωση σε ένα ανθυγιεινό σπίτι επηρεάζει αρνητικά και τις γυναίκες, με το ενδεχόμενο εμφάνισης μητρικής κατάθλιψης να «σκαρφαλώνει» στο 64%.

«Θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία των μανάδων στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών, μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία τους, καθ΄ όλη την διάρκεια της ζωής τους».

Ένας άλλος τομέας που επηρεάζεται από «ράλι» στις τιμές της ενέργειας, είναι, σύμφωνα με τον Βρετανό επιστήμονα, η τροφή. Κι αυτό διότι, όπως λέει, όταν ένα σημαντικό ποσοστό του εισοδήματος διοχετεύεται στην αποπληρωμή λογαριασμών, οι πολίτες θα αναγκαστούν να κάνουν περικοπές σε άλλους τομείς, όπως το φαγητό.

«Θα βάλουν στο τραπέζι τους πιο οικονομικές και σαφώς πιο ανθυγιεινές τροφές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους».

Όσον αφορά στους μαθητές, διευκρινίζει ότι η διαβίωση σε ένα κρύο σπίτι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους πνεύμονές τους ενώ παράλληλα θα επηρεαστούν και οι επιδόσεις τους στο σχολείο, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαβάζουν σε ένα μέρος χωρίς θέρμανση ή σε ένα δωμάτιο του σπιτιού που έχει θέρμανση αλλά έχει συγκεντρωθεί όλη η οικογένεια για να ζεσταθεί.

«Εν ολίγοις, η ενεργειακή φτώχεια δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα επηρεάζουν αρνητικά τους σημαντικότερους τομείς της επιβίωσης, και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μιλάμε για ανθρωπιστική κρίση».

Τι θα έλεγα στον Έλληνα πρωθυπουργό

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιδημιολόγο που για περισσότερα από 30 χρόνια εκπονεί μελέτες για τις ανισότητες στην Υγεία, το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας δεν την καθιστά λιγότερο ευάλωτη από κάποια βόρεια χώρα, όσον αφορά στις επιπτώσεις από το κρύο.

«Θα φέρω ένα παράδειγμα. Η Φινλανδία έχει λιγότερους επιπλέον θανάτους λόγω κρύου απ’ ότι η Αγγλία διότι οι κατοικίες στην πρώτη χώρα έχουν καλή θερμομόνωση. Προσωπικά, δεν έχω νιώσει ποτέ μου τόσο κρύο όσο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου λόγω του κλίματος, τα σπίτια έχουν ανεπαρκή θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Συνεπώς, η γεωγραφική θέση της χώρας σας δεν σημαίνει πως περνάτε τον χειμώνα πιο ήπια απ’ ότι εμείς εδώ, στο Λονδίνο», λέει κατηγορηματικά, τονίζοντας δεν νοείται αξιοπρεπής κατοικία, εάν αυτός που ζει μέσα, κρυώνει το χειμώνα.

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη ουσιωδών στοιχείων για την επιβίωση», συμπληρώνει.

Εκείνο που, όπως λέει, θα συμβούλευε τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι πρωτίστως να εξασφαλίσει ποιοτικές κατοικίες και φαγητό για όλους, ανεξάρτητα από τις γεωγραφικές ή κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν.

Επιπλέον, η θέσπιση ενός εθνικού προγράμματος για την κατάλληλη μόνωση των κατοικιών προκειμένου όσοι ζουν εντός τους να μην κινδυνεύουν από το κρύο, είναι υψίστης σημασίας. «Αντίστοιχο πρόγραμμα είχαμε στην Βρετανία έως και το 2013. Δυστυχώς διακόπηκε», υπογραμμίζει.

Στην συνέχεια ο Σερ Μαίκλ Μάρμοτ επισημαίνει ότι οι συγκυρίες είναι ιδανικές προκειμένου οι λαμβάνοντες αποφάσεις να επενδύσουν στην ηλιακή, την αιολική και, σε όποια μέρη αυτό είναι εφικτό, την πυρηνική ενέργεια. Λύσεις κατά τον ίδιο θα μπορούσε να δώσει και η παραγωγή ενέργειας μέσα από θαλάσσια κύματα ή η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες.

«Η μετάβαση αυτή πρέπει να γίνει άμεσα. Έχουν αυτήν τη στιγμή το κατάλληλο άλλοθι».

Ερωτώμενος για την σύσταση της ελληνικής κυβέρνησης να μετατρέψουν τα ελληνικά νοικοκυριά τους καυστήρες του αερίου σε πετρέλαιο, τονίζει πως πρόκειται για κίνηση αρκετά δαπανηρή και προς την λάθος κατεύθυνση.

Τέλος, δήλωσε πρόθυμος να υποστηρίξει ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, εφόσον αυτό του ζητηθεί, προκειμένου να εκπονήσει αντίστοιχη μελέτη με εκείνη που έκανε στην χώρα του.

«Είχε πολύ μεγάλη απήχηση η μελέτη μας στην Βρετανία, άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή της κοινωνίας. Είμαι διαθέσιμος να βοηθήσω και την χώρα σας, στο μέτρο που μπορώ. Όπως είχε πει κάποτε και ο μεγάλος οικονομολόγος Τζων Μέυναρντ Κέυνς, στο απώτερο μέλλον όλοι θα πεθάνουμε αλλά στο μεταξύ πρέπει να κάνομε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπή διαβίωση», καταλήγει.

SOS από τους επιστήμονες για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην υγεία: Ποιες ασθένειες μας απειλούν περισσότερο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: