Ο απελπισμένος Ερντογάν θα υποστεί τις συνέπειες σε περίπτωση επιθετικής κίνησης (κατά της Ελλάδας), διαμηνύει ο Μενέντεζ

Ο φιλέλληνας γερουσισαστής, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία πως κάθε επιθετική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας θα έχει συνέπειες, ενώ ξεκαθάρισε πως όσο ηγείται αυτός της Επιτροπής, που έχει τον τελευταίο λόγο για την πώληση των F-16 σε άλλες χώρες, το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ικανοποιηθεί. Φωτογραφία Χριστοδουλος Αθανασάτος




ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Νέο μήνυμα προς την Τουρκία πως, σε περίπτωση που προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της Ελλάδος, θα υποστεί τις συνέπειες, απέστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ (Bob Menendez), κατά την διάρκεια εκδήλωσης οικονομικής ενίσχυσης της υποψηφιότητας του, που διοργανώθηκε στον πολυχώρο εκδηλώσεων Graycliff Manor, στη Νέα Ιερσέη.

Ο κ. Μενέντεζ, παρά το γεγονός ότι ξεκαθάρισε πως θα θεωρούσε “ανόητη” οποιαδήποτε επιθετική κίνηση από πλευράς του Ερντογάν, εντούτοις έδειξε, εμμέσως πλην σαφώς, να μην το αποκλείει, αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

“Ελπίζω ότι ο Ερντογάν δεν είναι ανόητος να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά πολλές φορές οι απελπισμένοι άνθρωποι κάνουν κινήσεις απελπισίας, όπως είδαμε με τον Πούτιν. Θα υπάρχουν συνέπειες εάν συμβεί κάτι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπομπ Μενέντεζ, έχοντας τονίσει νωρίτερα ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη ενόψει των εκλογών.

“Ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος και απρόβλεπτος, ιδίως τώρα που θέλει να μείνει στην εξουσία. Αυτοί οι καθεστωτικοί (σ.σ. “autocrats”) μπορούν να κάνουν τα πάντα. Η οικονομία του πχ καταρρέει. Θέλει να κάτι κάτι για να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών, όσο πλησιάζουν οι εκλογές”, τόνισε ο κ. Μενέντεζ.

Στην συνέχεια, ο φιλέλληνας επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στηλίτευσε την διπλωματική γλώσσα των “ίσων αποστάσεων” στα ελληνοτουρκικά, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του τόσο στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όσο και σε συναδέλφους του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαιτώντας την “αναγνώριση του επιτιθέμενου”.

“Αυτό που ρώτησα τον ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι τι θα κάνουν εάν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ επιτεθεί σε έναν άλλον. Εννοούσα την Τουρκία. Του είπα ότι έχετε έναν που είναι επιτιθέμενος. Εγώ δεν θέλω εκκλήσεις ‘και στις δυο πλευρές’. Με ενοχλεί όταν το κάνει αυτό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν και δεν το κάνει μόνο στην Ελλάδα και την Τουρκία. Θεωρώ ότι πρέπει να αναφέρεις ποιος από τους δυο είναι επιθετικός. Η Ελλάδα έχει επιδείξει ξεχωριστή υπομονή για να μην εμπλακεί σε επεισόδιο”, ήταν τα λόγια του, ενώ επανέλαβε ότι έχει απευθύνει έκκληση στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ να θέσει τον Ερντογάν προ των ευθυνών του.

“Έχω ξεκαθαρίσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι πρέπει να καταστήσουμε σαφές στον Ερντογάν πως, όσο υπάρχουν υπερπτήσεις και παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων, δεν θα είναι αποδεκτές. Κάθε πρόκληση εναντίον της Ελλάδας είναι πρόκληση εναντίον συμμάχου του ΝΑΤΟ, άρα λοιπόν θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθούμε στο πλευρό των συμμάχων μας”, ανέφερε ο κ. Μενέντεζ, καθιστώντας ξεκάθαρο πως ο ίδιος δεν πρόκειται να επιτρέψει, υπό αυτές τις συνθήκες, την ικανοποίηση του αιτήματος της Τουρκίας για τα F-16.

“Όσο είμαι εγώ πρόεδρος της Επιτροπής αυτής, που έχει λόγο στην πώληση των F-16 σε άλλες χώρες, αυτό δεν θα γίνει”.

  • “Είναι θέμα αμερικανικής ασφάλειας”

Στην εισαγωγή της ομιλίας του, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεχής στήριξή του στις ελληνικές θέσεις δεν αφορά μόνο τα δικά του αισθήματα φιλίας απέναντι στους Έλληνες, αλλά πρωτίστως και βασικότερα τα στοιχειώδη εθνικά συμφέροντα και θέματα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην αξία των βάσεων της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν ένας σύμμαχος που στάθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ σε όλες τις κρίσιμες στιγμές.

“Δεν τα θεωρώ ελληνικά θέματα, αλλά αμερικανικά θέματα. Αυτές οι θέσεις που υιοθετώ στην Επιτροπή απαντάνε στο ερώτημα για το ποιο είναι το συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Οι απαντήσεις με βοηθάνε να διαμορφώνω τις θέσεις μου για την χώρα μας. Το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ είναι να έχει ισχυρή σχέση με την Ελλάδα, που είναι ένας σταθερός σύμμαχος και ήταν μαζί μας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές τα τελευταία 45 χρόνια”, ανέφερε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος προσέθεσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, εν μέσω αυτών των συγκυριών, έχουν μια “σημαντική γεωπολιτική ευκαιρία”.

Σε ερώτηση παρευρισκόμενου για το κατά πόσον ο Τζο Μπάιντεν μοιράζεται τις ίδιες απόψεις όσον αφορά στα ελληνικά εθνικά θέματα, ο κ. Μενέντεζ απάντησε πως, έως αυτήν την στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν “μιλάει με πράξεις”, παραθέτοντας την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αλλά και η ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

“Είναι γεγονός ότι ο Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, υπέγραψε τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, η σχέση μας με την Ελλάδα επεκτάθηκε. Όλα αυτά για εμένα είναι μια ευρύτερη δήλωση (statement). Επίσης, είναι ο Πρόεδρος που αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτές τις ενέργειες τις θεωρώ ένα θετικό σημείο. Επίσης, είχε ιστορικό και πριν γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ”, απάντησε ο κ. Μενέντεζ.

  • Σημαντική ενίσχυση της καμπάνιας

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής των διοργανωτών της εκδήλωσης, Ανδρέας Κωμοδρόμος, η ομογένεια ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στο κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση της εκστρατείας του Μπομπ Μενέντεζ, καθώς συγκεντρώθηκε ένα ποσό της τάξεως των 140.000 δολαρίων, το οποίο ξεπέρασε κάθε αρχική προσδοκία.

“Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε την ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την πρότερη, παρούσα και μελλοντική υποστήριξή σας στα θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου”, ανέφερε ο κ. Κωμοδρόμος.

Από την πλευρά του, ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του στον Μπομπ Μενέντεζ για όσα πράττει υπέρ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

“Είστε κομβικός στην υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Όλα έρχονται μέσα από την καρδιά σας. Είστε η φωνή των Ελληνοαμερικανών στην Ουάσιγκτον και τον Λευκό Οίκο. Ο Ελπιδοφόρος εκτιμά ό,τι κάνετε για την κοινότητά μας”, είπε ο κ. Απόστολος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπομπ Μενέντεζ δάκρυσε όταν αναφέρθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ακόμη οι Δημήτρης Κουργέλης, Σάββας Τσίβικος, Ιωάννης Κάλλης, Φίλιπ Κρίστοφερ, Γεώργιος Χωριάτης, Μαρία Πάππας, Δέσποινα Αξιωτάκη, Τάσος Ζαμπάς, Τόνυ Μπλετσάκης, Ηλίας Ηλιάδης, Μάρκος Μαρινάκης, Νικόλαος Νικολάου, Τόνυ Παπαμάρκος, Παύλος Κοτρώτσιος, Πάνος Σταυριανίδης και Τάσος Ευστρατιάδης, οι περισσότεροι εκ των οποίων έδωσαν το “παρών”.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ απέναντι σε Μπάιντεν και Ερντογάν για τα F-16: Μόνο με αποδείξεις ότι η Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: