Μνημόνιο – πατσαβούρα: Εκθετο το τουρκολιβυκό σύμφωνο πριν καν στεγνώσει το μελάνι

Φωτογραφία από το twitter του Μ. Τσαβούσογλου




Έκθετη και γελοιοποιημένη προτού ακόμη στεγνώσει το μελάνι. Ο λόγος για την τουρκολιβυκή συμφωνία «για τους υδρογονάνθρακες»,απόρροια όσων παρανόμως υπεγράφησαν προ ετών, η οποία αποδομήθηκε προτού ακόμη οι ιθύνοντές της αποπειραθούν να εξηγήσουν τι ακριβώς περιλαμβάνει.

Για αρχή, το Κοινοβούλιο της Λιβύης αποδοκίμασε την παράνομη συμφωνία διά δηλώσεως του Προέδρου του Ακίλα Σάλεχ, ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφείσα συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες «παράνομη».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά -της οποίας η θητεία είχε λήξει- δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

 

ΑΠΑΤΕΩΝΙΕΣ

Λίγο αργότερα, και σύμφωνα με τον λιβυκό ειδησεογραφικό ιστότοπο libyaupdate.com, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν σκοπίμως στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ Αλ Χουουάιτζ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υπογραφή της παράνομης συμφωνίας.

Ο Αούν υποστηρίζει ότι ο Ντμπεϊμπά προχώρησε σε αυτήν την κίνηση «ώστε να περάσει μια ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση (κοιτασμάτων) πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη», ανέφερε η πηγή αυτή.

Και πράγματι, οι φωτογραφίες της τελετής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον Τσαβούσοβλου, δείχνουν τον Αλ Χουουάιτζ να υπογράφει τη συμφωνία εκ μέρους της λιβυκής κυβέρνησης, αντί για τον Αούν.

ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ

Τραγελαφική όσο και αποκαλυπτική της προχειρότητας και της σπουδής με την οποία συνάπτονται οι τουρκολιβυκές διευθετήσεις, ήταν και η κοινή συνέντευξη Τύπου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τη Λίβυα ομόλογό του, Νετζλά Μανγκούζ.

Συγκρατημένη και μάλλον αμήχανη η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νετζλά Μανγκούζ, σημείωσε σε κάποιο σημείο αυτής ότι «τo μνημόνιο συνεννόησης για το αέριο είναι ένα τεχνικό μνημόνιο και δεν έχουμε εξετάσει μέχρι στιγμής τους όρους του. Θα υπογραφεί από τους υπουργούς Ενέργειας. Δεν έχουμε τις λεπτομέρειες. Όμως θα είναι προς το συμφέρον των δύο λαών, και στην παρούσα φάση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης είναι προς το συμφέρον όλων».

Αναφερόμενη δε στον καθορισμό περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας (σσ: ΑΟΖ) δήλωσε ότι το σχετικό μνημόνιο συνεννόησης δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, καθώς αναμένονται οι διαδικασίες επαλήθευσης από τον ΟΗΕ» και πρόσθεσε: «Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, θα μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν το συμφέρον και των δύο χωρών», σημείωσε και πρόσθεσε πως «πρόκειται για τεχνικό ζήτημα και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

 

Με το που άκουσε τη φράση «διαδικασία εγγραφής» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε τόνισε πως υπήρξε «παρεξήγηση» και πρόσθεσε: «Είναι μια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών. Και είναι μια συμφωνία σε ισχύ. Επιπλέον, τόσο η Τουρκία όσο και η Λιβύη έχουν ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι έχουμε υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Με άλλα λόγια, ο ΟΗΕ δεν είναι μηχανισμός επικύρωσης αυτής της συμφωνίας».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η χώρα του έχει καταγράψει τα όρια της υφαλοκρηπίδας της και τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της στον ΟΗΕ τώρα και αυτό που μένει είναι να καθορίσει η Λιβύη τη δική της υφαλοκρηπίδα τις δικές της περιοχές θαλάσσιας ευθύνης και να τις καταγράψει στον ΟΗΕ. (Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της κοινής συνέντευξης Τύπου).

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τέλος, και η πλευρά του Φάτι Μπασάγα, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο, απέρριψε το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίποληςυπό τον Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Το κοινοβούλιο έχει αποσύρει από τον Μάρτιο την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, θεωρώντας ότι η θητεία της έχει λήξει. Η κυβέρνηση του Μπασάγα, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Η «κυβέρνηση» Μπασάγα ανέφερε ότι επιφυλάσσεται «του δικαιώματός της να προσφύγει στη δικαιοσύνη» για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τουρκία.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Την ίδια στιγμή η ελληνική διπλωματία, ήδη ενήμερη εδώ και μερικά 24ωρα για τις νέες τουρκικές μεθοδεύσεις, απάντησε άμεσα και με διπλό τρόπο: Αφενός με τη μετάβαση του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στο Κάιρο ενώ ξεκάθαρη ήταν και η ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών: «Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». (Δείτε εδώ περισσότερα)

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Το «μνημόνιο συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες» που υπέγραψε σήμερα η τουρκική αντιπροσωπεία στην Τρίπολη της Λιβύης με την πλευρά του προσωρινού πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον ιστοχώρο The Libyan News Observatory:

  • Συνεργασία σε έργα ανάπτυξης και χρήσης πόρων υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου).
  • Τα έργα αυτά θα μπορούν να αφορούν σε εξερεύνηση, παραγωγή, μεταφορά, διύλιση, διανομή και εμπορία υδρογονανθράκων.
  • Παραγωγή και εμπόριο πετρελαίου, φυσικού αερίου, πετροχημικών και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.
  • Διασφάλιση της εξερεύνησης, ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγής υδρογονανθράκων και από τις δύο πλευρές.
  • Τα δύο μέρη συμφωνούν να διασφαλίσουν την υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων για την ενίσχυση της εξερεύνησης χερσαίων και θαλάσσιων πόρων.
  • Τα έργα περιλαμβάνουν ανάπτυξη και παραγωγή.
  • Το Libyan Foundation προσκαλεί την Turkish Petroleum Corporation και τους εταίρους της να συμμετάσχουν σε χερσαία και θαλάσσια έργα στη Λιβύη.
  • Η Λιβύη εγγυάται τη σύναψη συμφωνιών και συμβάσεων με την Turkish Petroleum Corporation για την εκτέλεση εργασιών πετρελαίου.
  • Τα δύο μέρη ενθαρρύνουν την Libyan Oil Corporation και την Turkish Petroleum Pipeline Corporation να δημιουργήσουν κοινές συνεργασίες στον τομέα των υδρογονανθράκων.
  • Τα δύο μέρη συνάπτουν συνεργασίες και υποστηρίζουν τη χρήση σκαφών έρευνας και γεώτρησης που χρησιμοποιούνται από την Turkish Pipeline Corporation και τους εταίρους της για την εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή σημερινών και μελλοντικών χερσαίων και υπεράκτιων πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη.
  • Τα δύο μέρη συμφωνούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και λειτουργία υφιστάμενων ή πρόσθετων συστημάτων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη.
  • Τα μέρη πρέπει να υποστηρίξουν την υλοποίηση έργων από την Turkish Pipeline Corporation και τους εταίρους της.
  • Αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης μπορεί να τερματιστεί από οποιοδήποτε μέρος ανά πάσα στιγμή, με περίοδο γραπτής προειδοποίησης 3 μηνών.
  • Η λήξη του παρόντος Μνημονίου Συνεννόησης δεν επηρεάζει τις δραστηριότητες και τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή υλοποιούνται.
  • Το υπόμνημα είναι γραμμένο στα τουρκικά, αραβικά και αγγλικά και όλα τα κείμενα θεωρούνται εξίσου αυθεντικά.
  • Σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφοράς στην ερμηνεία, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.

 

Μου αφαίρεσαν αρμοδιότητες για να περάσει η ύποπτη συμφωνία με Τουρκία: Βαριά καταγγελία από τον Υπουργό Πετρελαίου της Λιβύης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: