Μήπως ο κ. Κασουλίδης κάτι άλλο ήθελε να πει; “Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο”!

FILE PHOTO: Ioannis KASOULIDES (Minister of Foreign Affairs of Cyprus). Copyright: European Union




Την ελπίδα πως η Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, με αφορμή την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ.

Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο αναφορών του στην κατάσταση στον Λίβανο, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε την επίτευξη συμφωνίας με το Ισραήλ και «εξέφρασε την ελπίδα ότι, κατά παρόμοιο τρόπο, η Τουρκία θα προχωρήσει στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο».

Ο κ. Κασουλίδης τοποθετήθηκε επίσης σε σχέση με την συμφωνία οριοθέτησης Τουρκίας – Λιβύης την οποία η ΕΕ θεωρεί παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου, και εξέφρασε συμπαράσταση στην κυβέρνηση της Ελλάδας.

Ενημέρωσε τέλος τους ομολόγους του για τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας, για την ενίσχυση των προσπαθειών της για αναβάθμιση των κατεχομένων στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, για τις πιέσεις της Τουρκίας σε Ευρωπαίους εταίρους για άνοιγμα αντιπροσωπειών των κατεχομένων καθώς και για τις προσπάθειες προς τον ΟΗΕ σε σχέση με τους όρους εντολής της UNFICYP.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στο περιθώριο του Συμβουλίου, με αντικείμενο τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Κασουλίδης παραμένει στο Λουξεμβούργο όπου και θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, στο πλαίσιο των προετοιμασιών της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη.

Τα κυριότερα ζητήματα τα οποία συζήτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και οι τελευταίες επιθέσεις κατά αμάχων στο Κίεβο, η αποστολή παρατηρητών στην αρμενική πλευρά των συνόρων Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, η καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, η κακή πολιτική κατάσταση στον Λίβανο και οι αρνητικές εξελίξεις στον εμφύλιο στην Αιθιοπία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ουκρανία ο Υπουργός Εξωτερικών εξήρε το θάρρος και την ανθεκτικότητα της ουκρανικής κυβέρνησης και των πολιτών για υπεράσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και πρόσθεσε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία όσο χρειαστεί.

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση των τελευταίων ημερών και τις επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η Κύπρος στηρίζει κάθε προσπάθεια να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για το Ιράν, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν από τους 27 ΥΠΕΞ κατά του Ιράν και υπογράμμισε την ανάγκη της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.

Σε σχέση με την συμφωνία Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για αποστολή παρατηρητών από την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση συνόρων των δύο χωρών, ο κ. Κασουλίδης έκανε λόγο για θετική εξέλιξη εκφράζοντας την πεποίθηση πως η ΕΕ έχει ρόλο να παίξει.

Ο κ. Κασουλίδης κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να εστιάσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Λίβανος και τη σημασία που έχει η σταθερότητα στη χώρα για την ασφάλεια της περιοχής, και σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στη συμφωνία με το Ισραήλ και ευρύτερα τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν την ευκαιρία να προβούν σε ανασκόπηση των προκλήσεων στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Σε παρέμβασή του, ο κ. Κασουλίδης επικεντρώθηκε στη σημασία ενίσχυσης του διαλόγου με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου στο πολυμερές πλαίσιο, και υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να παραμείνει προσηλωμένη στην αρχή της Μίας Κίνας.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: