Μενέντεζ και Παλόν επιτίθενται ξανά στον Ερντογάν: Ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τους εχθρούς των ΗΠΑ, με τον Πούτιν και τον Σι, παρά με το ΝΑΤΟ, λένε…

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ επισκέφθηκε με συναδέλφους του τον πρόεδρο του Εκουαντόρ. Φωτογραφία via Guillermo Lasso, @LassoGuillermo




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Οι Τούρκοι ήδη πανηγυρίζουν ότι κέρδισαν τα αμερικανικά μαχητικά F-16: «Ο τελευταίος κόμβος για τα F-16! Ο Erdoğan το έχει αναλάβει», ισχυρίζεται σε άρθρο της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet.

Σημειώνει τα εξής:

«Στις ΗΠΑ, οι τροπολογίες που κατέθεσαν ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ και ο γερουσιαστής του Μέριλαντ Κρις βαν Χόλλεν, οι οποίες έθεταν περιοριστικούς όρους για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αφαιρέθηκαν από την έκδοση της Γερουσίας του νομοσχεδίου για τον Αμυντικό  Προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2023 (NDAA).

Οι προσθήκες αυτές αναμένεται να αφαιρεθούν και από το κοινό κείμενο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.Το τελευταίο βήμα της διαδικασίας θα είναι η έγκριση του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν.

Έτσι, αναφέρεται ότι ο φάκελος της πώλησης των F-16 στην Τουρκία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους», ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα.

Το κείμενο του αρθρογράφου μας θυμίζει την ιστορία αυτού του ανόητου, που κουνά τα πόδια του πριν καν καβαλικέψει το άλογο. Με αποτέλεσμα να φάει την κλωτσιά και να βρεθεί δέκα μέτρα μακριά, και τραυματισμένος μάλιστα.

  • Τα πράγματα δεν έχουν έτσι όπως τα περιγράφει η τουρκική εφημερίδα. Και τα οποία διοχετεύονται από την Προεδρία της Τουρκίας. Είναι οι ανοησίες που στέλνει από την Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρέσβης, για να καθησυχάζει τον ισλαμιστή πρόεδρό του. Γνωστός ισλαμιστής και τσιράκι του Ταγίπ Ερντογάν ο εν λόγω τύπος.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος έλεγε τις προάλλες στους πιστούς του δημοσιογράφους ότι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν έχει την ισχύ για να σταματήσει την Τουρκία. Και μάλιστα ήταν βέβαιος ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων είναι μόνος του σε ολόκληρο το Κογκρέσο. Αυτό δεν ισχύει, είναι ένα μεγάλο ψέμα. Και οι άνθρωποι του γερουσιαστή πιστεύουν ότι θα αποδειχθεί το ψέμα από τα γεγονότα. Φτάνει να έχουμε λίγη υπομονή…

Η γνώμη του κ. Μενέντεζ για τον Ερντογάν και την Τουρκία είναι γνωστή και δεν αλλάζει. Μάλιστα την επανέλαβε πριν λίγες μέρες για να την εμπεδώσει ο Τούρκος πρόεδρος. Έγραψε σχετικά στο μήνυμά του:

“Ο «κανόνας» να κυβερνά με σιδερένια πυγμή, (κάτι) που συνεχίζει να επιδιώκει ο Ερντογάν, (δείχνει ότι) είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένος με τον Πούτιν και τον Σι (Τζινπίνγκ της Κίνας), παρά με το ΝΑΤΟ. Αυτό το τελευταίο κύμα πολιτικών συλλήψεων είναι η περαιτέρω απόδειξη της ανάγκης για τις Ηνωμένες Πολιτείες και των άλλων δημοκρατικών εθνών να απαιτήσουν από την Τουρκία να σταματήσει να προδίδει τις αξίες στις οποίες βασίζεται η συμμαχία μας”, σημειώνει ο γερουσιαστής.

Ο κ. Μενέντεζ ομιλεί με καθαρό λόγο. Και αδράζει όποια ευκαιρία βρει για να κάνει γνωστές τις απόψεις του. Δημόσια και επίσημα. Τις προάλλες, δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνει σε καμία περίπτωση την πώληση των F-16 στην Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την εκστρατεία επιθετικότητάς του σε όλη την περιοχή. Και έκλεισε το μήνυμα του στον Ερντογάν με αυτή τη φράση που συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα: Τελεία (και παύλα).

  • Το γραφείο του κ. Μενέντεζ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς ότι αφορά την Τουρκία και τον πρόεδρο της, αλλά και τα τσιράκια του. Έχουν συλλέξει όλες τις αντιαμερικανικές δηλώσεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς και έχουν στήσει την υπόθεση πάνω στην οποία θα βασιστεί το «ΟΧΙ» του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων. Πιστεύεται ότι αυτό το όχι θα είναι τρανταχτό.

Η Τουρκική Προεδρία είναι βέβαιη ότι θα ηττηθεί και η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Και πρόβλεψε ήδη ότι δεν θα υπάρχει τίποτα για τα F-16 ούτε στο κοινό κείμενο της Βουλής και της Γερουσίας.

Αυτό μένει να αποδειχθεί. Όλοι οι βουλευτές βρίσκονται στις περιφέρειες τους όπως και το 33% των γερουσιαστών που παλεύουν για την επανεκλογή τους. Θα επιστρέψουν μετά τις 8 Νοεμβρίου. Όσοι χάσουν θα αποχωρήσουν την 31η Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε συμμετέχουν στις αποφάσεις.

Ο βουλευτής Φρανκ Παλόν, που σίγουρα θα επιστρέψει νικητής στο Κογκρέσο, αν και «τρέχει» για την επανεκλογή του, δεν ξεχνά τον προσφιλή του Ερντογάν. Έγραψε στο Twitter, απαντώντας στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, για τις κυρώσεις στη Ρωσία, που «σπάει» συστηματικά η Τουρκία:

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία παρέχει ασφαλές καταφύγιο στους Ρώσους δισεκατομμυριούχους που προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις. Όλα είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου όπου ο Ερντογάν συνεχίζει να εργάζεται ανοιχτά ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», έγραψε ο βουλευτής.

Αν μελετήσει κανείς τα μηνύματα του κ. Παλόν, αλλά και του κ. Μενέντεζ, συμφωνούν στο εξής: ότι η Τουρκία είναι εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων και των συμφερόντων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Υπάρχει κανείς στο Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή στο Κογκρέσο που μπορεί να αμφισβητήσει αυτό το γεγονός; Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί, ακόμα και αν είναι στο «πουγκί» της Τουρκίας.

  • Ο γερουσιαστής είναι αυτός που το είπε καλύτερα απ’ όλους: Θέλει να αγοράσει τα F-16 η Τουρκία; Πρέπει να γίνει μία καλή σύμμαχος, να σταματήσει να απειλεί τους γείτονες της και να τερματίσει τη συμμαχία με τη Ρωσία και το Ιράν. Είναι όροι τους οποίους δεν πρόκειται να αποσύρει ο κ. Μενέντεζ.

Τι άλλο λέει το τουρκικό αφήγημα; Γράφει η Μιλιέτ:

«Αν η απόφαση είναι θετική, 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 θα πωληθούν στην Τουρκία. Επιπλέον, θα ξεκινήσουν εργασίες εκσυγχρονισμού για τη μετατροπή των 79 F-16 που βρίσκονται στο απόθεμα σε μαχητικά αεροσκάφη 4,5 γενιάς».

Αλλά, αν η απόφαση είναι αρνητική, ακολουθεί ο εκβιασμός. Ποια είναι η μόνιμη απειλή τιυ Ερντογάν για να τρομοκρατεί τους γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ; Η γνωστή:

«Εάν δεν υπάρξει πώληση, η Τουρκία θα εξετάσει νέες επιλογές για να αποτρέψει την αποδυνάμωση της μαχητικής της δύναμης αέρος-αέρος. Μια από τις εξέχουσες ευρωπαϊκές επιλογές είναι το μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter, μια κοινή βρετανική/ιταλική/γερμανική παραγωγή. Σε περίπτωση ανάγκης, η αγορά μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς από τη Ρωσία ή την Κίνα είναι επίσης μεταξύ των επιλογών», αναφέρει το τουρκικό αφήγημα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η Ομογένεια της Αμερικής πρέπει να αφιερώσει όλες της τις δυνάμεις -και το κάνει- για την επανεκλογή των βουλευτών και των γερουσιαστών που υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Η επανεκλογή τους θα είναι ένα μεγάλο μάθημα στην αλαζονεία του Ερντογάν.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το μόνο ενδιαφέρον του Ερντογάν είναι το δικό του συμφέρον: Γιατί η Δύση επιτρέπει την ανάρμοστη σχέση του με τον Πούτιν; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: