Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια το Ισραήλ: Παροχή πληροφοριών για κατάρριψη ιρανικών drones αντί για αποστολή όπλων στην Ουκρανία

FILE PHOTO: Συντρίμμια ιρανικού drone που χρησιμοποιεί η Ρωσία και το οποίο καταρρίφθηκε από τους Ουκρανούς. Photo: UkrInform




Το Ισραήλ παρείχε στην Ουκρανία πληροφορίες για να βοηθήσει τις ένοπλες δυνάμεις της να εξουδετερώσουν τα ιρανικά drones που χρησιμοποιεί η Ρωσία εναντίον του Κιέβου, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα στους New York Times δεν υπεισέρχεται σε μεγάλες λεπτομέρειες, αλλά υποδηλώνει ότι το Ισραήλ αφυπνίζεται από την πραγματικότητα της ιρανικής απειλής με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πώς αυτό επηρεάζει την Ουκρανία. Το Ισραήλ επίσης προβληματίζεται για την ανάγκη απάντησης στις πιέσεις και τα ερωτήματα σχετικά με το γιατί δεν έχει κάνει περισσότερα για την χώρα που καταστρέφει ο πόλεμος του Πούτιν.

Οι αναφορές ότι το Ισραήλ μπορεί να βοηθά την Ουκρανία μέσω πληροφοριών ή άλλων λεπτομερειών που βοηθούν το Κίεβο να καταρρίψει τα drones ή να προστατευθεί από τα drones, ίσως να είναι η λύση “με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια” ώστε το Ισραήλ να συνεχίσει να μην στέλνει όπλα στην Ουκρανία, αλλά και να την βοηθά παράλληλα σε αποφασιστικής σημασίας πολεμικές επιχειρήσεις.

Πρόκειται για ένα σύνθετο πολυεπίπεδο θέμα. Το Ισραήλ υποστήριξε την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, αλλά ήταν επιφυλακτικό στο να εμπλακεί στη σύγκρουση πέρα ​​από τη ρητορική υποστήριξη και την στήριξη σε διεθνή φόρα, καθώς και σε επίπεδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

 Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενα ερωτήματα σχετικά με το γιατί το Ισραήλ δεν κάνει περισσότερα, ειδικά όταν έχει γίνει σαφές ότι η ιρανική απειλή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη βλάπτει τώρα την Ουκρανία. με τον ίδιο τρόπο που το Ιράν απειλεί το Ισραήλ με drones.

  • Βασικά, αυτό σημαίνει ότι το Ιράν έχει παρέμβει στον πόλεμο της Ουκρανίας και υποστηρίζει σθεναρά τη Ρωσία, όχι μόνο με drones, αλλά και στέλνοντας μέλη των Φρουρών της Επνάστασης  στην Κριμαίαγια να βοηθήσουν τους χειριστές drones της Ρωσίας.

Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη. Πριν από μήνες αναφέρθηκε σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει drones από το Ιράν. Τις τελευταίες εβδομάδες η απειλή των drone εμφανίστηκε και είναι ξεκάθαρη πραγματικότητα, με σαφή αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων βίντεο,  με δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικού τύπου που χρησιμοποιούνται για να τρομοκρατήσουν Ουκρανούς αμάχους και να επιτεθούν στην υποδομή και το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας

Η Ρωσία χρησιμοποιεί drones για να βλάψει την Ουκρανία πριν μπει ο χειμώνας, προκαλώντας μια ανθρωπιστική καταστροφή. Επιπλέον, η Μόσχα συνεχίζει να προωθεί φήμες για πυρηνική σύγκρουση.

Το Ισραήλ ανησυχεί για τον ρόλο της Ρωσίας στη Συρία και αυτό οδήγησε σε επιφυλακτικότητα του Ισραήλ. Επιπλέον, έρχονται εκλογές στο Ισραήλ στις αρχές Νοεμβρίου. Η Ιερουσαλήμ εμπλέκεται βαθύτερα στην Ουκρανία, καθώς  το Ισραήλ ασχολείται ήδη με μια νέα ναυτιλιακή συμφωνία με τον Λίβανο, αυτό  θα σήμαινε ότι το Ισραήλ δεσμεύεται για πολλές αμφιλεγόμενες αποφάσεις ταυτόχρονα.

Η παροχή στο Κίεβο πληροφοριών ή τρόπων εξουδετέρωσης των drones, είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να προσφέρει έναν τρόπο υποστήριξης της Ουκρανίας χωρίς αποστολή όπλων.

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες. Η Ουκρανία χρειάζεται αεράμυνα και ραντάρ και μπορεί να χρειαστεί έναν τρόπο να μπλοκάρει τα drones ή ακόμα και έναν τρόπο να βοηθήσει τα στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν φορητά όπλα ή άλλα μέσα για να τα εξουδετερώσουν.

 Μια πληθώρα επιλογών για την αντιμετώπιση των drones

Όσοι είναι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση των drones χρειάζονται καλή διοίκηση και έλεγχο και επικοινωνία. Μπορεί να χρειάζονται πολυεπίπεδη ολοκληρωμένη αεράμυνα, αλλά πρέπει επίσης να είναι σε θέση να παρακολουθούν μέσω αισθητήρων, να εκδίδουν προειδοποιήσεις, να αναγνωρίζουν και να ταξινομούν τις απειλές των drone. Πρέπει να μπορούν να μεταδίδουν γρήγορα πληροφορίες, προειδοποιώντας τους ανθρώπους να πάνε σε καταφύγια και εντοπίζοντας τα σωστά συστήματα στη διαδρομή του drone για να το εξουδετερώσουν.

Αυτό μπορεί να σημαίνει πυραύλους, όπλα ή άλλα συστήματα. Σήμερα υπάρχουν συστήματα που χρησιμοποιούν λέιζερ, μικροκύματα ή ακόμα και drones για να απομακρύνουν τα drones.

Η Ουκρανία χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερη βοήθεια, αν και ήδη καταρρίπτει περίπου το 50% έως 70% των drones και των πυραύλων που χρησιμοποιεί η Ρωσία, σύμφωνα με ουκρανικά δημοσιεύματα, το Κίεβο δεν μπορεί να σταματήσει όλες τις απειλές. Μερικά από τα drones περνούν και προκαλούν όλεθρο στους πολίτες και στο ενεργειακό δίκτυο.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί drones αδιακρίτως και επίσης για να στοχεύσει το δίκτυο, προφανώς για να βλάψει το ηθικό της Ουκρανίας και να βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι. Τα drones κινούνται αργά και μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα όπλα ακριβείας ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους.

Τα ιρανικά drones και η Μέση Ανατολή

Το Ιράν μαθαίνει παρακολουθώντας πώς η Ρωσία χρησιμοποιεί τα drones. Περίπου με τον ίδιο τρόπο που το Ιράν εξήγαγε drones στην Υεμένη για να τα χρησιμοποιήσουν οι Χούτι.

Το Ιράν δοκιμάζει drones εδώ και χρόνια και τα χρησιμοποιεί σε επιθέσεις, όπως αυτή στο Abqaiq στη Σαουδική Αραβία το 2019. και εναντίον ενός πλοίου στον Κόλπο του Ομάν το 2021.

Το Ιράν τα χρησιμοποιεί επίσης όλο και περισσότερο εναντίον του Ισραήλ.

Η ευκαιρία για το Ισραήλ να βοηθήσει την Ουκρανία σχετικά με την απειλή των drone, ακόμα κι αν αυτό είναι μόνο θέμα ανταλλαγής πληροφοριών, παρέχει το καλύτερο σενάριο προς το παρόν, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να είναι απρόθυμο να στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Σε δύο γλάρους αποδίδεται η φονική συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους Suhoj Su-34 στο Γέισκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: