Λίγες ώρες μετά το Νόμπελ Ειρήνης κατασχέθηκαν τα γραφεία της Memorial στη Μόσχα

A woman walks past a signboard reading ‘The society of Memorial’ at the entrance to the head office of the Moscow Memorial Human Rights Center, in Moscow, 07 October 2022. EPA.MAXIM SHIPENKOV




Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε απόψε (Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου) την κατάσχεση των γραφείων της οργάνωσης Memorial, η οποία είναι εκτός νόμου στη Ρωσία, λίγες ώρες αφότου αυτή η ρωσική ΜΚΟ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με έναν Λευκορώσο ακτιβιστή και μια ουκρανική ΜΚΟ.

Τα κεντρικά γραφεία της Memorial στη Ρωσία «καθίστανται δημόσιο αγαθό» ανέφερε το δικαστήριο του Τβέρσκοϊ στο πρακτορείο Interfax, έπειτα από την πολλοστή δίκη σε βάρος της οργάνωσης.

Τα γραφεία αυτά, στο κέντρο της Μόσχας, στέγαζαν τις διοικητικές υπηρεσίες της οργάνωσης, ενώ τακτικά φιλοξενούσαν και εκθέσεις ανοιχτές για το κοινό.

Ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Τβέρσκοϊ είπε ότι η Memorial ενεπλάκη «στην αποκατάσταση Ναζί εγκληματιών, δυσφήμισε τις αρχές και έπλασε μια ψευδή εικόνα της ΕΣΣΔ», μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Η Memorial έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία από τον Δεκέμβριο του 2021. Αγωνιζόταν για την προάσπιση των ελευθεριών και τη διατήρηση της μνήμης των πολιτικών διώξεων στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Το Νόμπελ Ειρήνης της απονεμήθηκε από κοινού με τον Λευκορώσο ακτιβιστή Άλες Μπιαλιάτσκι και το Ουκρανικό Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες.

Με πληροφορίες από AFP , μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μόσχα, Ρωσική Ομοσπονδία

Memorial: Ποια είναι η οργάνωση που κέρδισε το Νόμπελ μετά από 30 χρόνια μάχης ενάντια στον μετασοβιετικό αυταρχισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: