Και πυρηνικό τρένο μετά το πυρηνικό υποβρύχιο: Ο Πούτιν βρυχάται ενώ ο ρωσικός στρατός καταρρέει [videos]

Tμήμα του τεράστιου τρένου που μεταφέρει εξειδικευμένο στρατιωτικό εξοπλισμό που σχετίζεται με το τμήμα πυρηνικών όπλων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Photo via Twitter




Ένα τεράστιο τρένο που μεταφέρει εξειδικευμένο στρατιωτικό εξοπλισμό που σχετίζεται με το τμήμα πυρηνικών όπλων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας εντοπίστηκε εν κινήσει.

Η παρουσία του τρένου και του εξοπλισμού που μεταφέρει δημιούργησε ερωτηματικά για τον στόχο αυτής της κίνησης της Μόσχας:

Υποδηλώνει μια προετοιμασία γυμνασίων με πυρηνικά όπλα, υπονοεί την έναρξη του πυρηνικού εφιάλτη για τον οποίο έχει προειδοποιήσει ο Πούτιν ή προκειται για μια ακόμη μπλόφα του Κρεμλίνου ώστε να δώσει την εντύπωση της κλιμάκωσης τη στιγμή που χάνει στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας;

Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί προελαύνουν σε ανατολικά και νότια εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που προσάρτησε την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα και όχι μόνο δεν έχει απαντηθεί με αποφασιστικότητα όπως είχε “υποσχεθεί” ο Πούτιν, αλλά ώθησε το Κρεμλίνο να πει ότι … ακόμη δεν είναι προσδιορισμένα τα νέα σύνορα της Ρωσίας, δείχνει μάλλον ότι ο Ρώσος πρόεδρος, αν μη τι άλλο, δεν έχει αποφασίσει ακόμη το “πλήγμα”.

Αντίθετα, η σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του Πούτιν, του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι η Μόσχα προσεγγίζει “ισορροπημένα” το θέμα των πυρηνικών, κι όχι “συναισθηματικά” δείχνει κάτι: Ήταν απάντηση στον σύμμαχο του Πούτιν, τον Τσετσένο πολεμοχαρή Καντίροφ που ζήτησε “τώρα μικρό πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία”.

Πάντως, ένα τρένο με εξειδικευμένο εξοπλισμό για τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις δεν είναι κάτι λιγότερο από εφιάλτης: Μια σειρά τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (APC) BPM-97 και άλλα στρατιωτικά οχήματα εθεάθησαν να ταξιδεύουν στην κεντρική Ρωσία σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram από το φιλορωσικό κανάλι Rybar την Κυριακή.

  • Τα APC πιστεύεται ότι έχουν αναβαθμιστεί με πιο ικανούς πυργίσκους, ενισχυμένη αντιμετώπιση ενέδρας , θωράκιση έναντι ναρκών και ένα σύστημα καθαρισμού αέρα που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους επιβαίνοντες στρατιώτες να λειτουργούν αποτελεσματικά απέναντι σε συνεχείς επιθέσεις πεζικού.

Τέτοιο προηγμένο στρατιωτικό υλικό, που ελάχιστα έχει  αναπτυχθεί στις πρώτες γραμμές στην Ουκρανία , ανήκει σύμφωνα με πληροφορίες στη 12η Κεντρική Διεύθυνση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Αυτό το εξειδικευμένο τμήμα έχει αποστολή την αποθήκευση, συντήρηση και παροχή όπλων σε ομάδες όπως οι Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις, ένας ρωσικός στρατιωτικός τομέας που ελέγχει πυρηνικούς πυραύλους και αποτελεί βασικό μέρος του πυρηνικού προγράμματος του Πούτιν.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Konrad Musyka ισχυρίστηκε ότι η ανάπτυξη τέτοιων μονάδων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια επερχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης από τον πολεμοχαρή Ρώσο πρόεδρο ή να αποτελέσει πρόδρομο για πυρηνικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας.

Η εμφάνιση του τρένου έρχεται  καθώς το ΝΑΤΟ προειδοποίησε τα κράτη μέλη ότι το υπερσύγχρονο πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod της Ρωσίας έχει εγκαταλείψει τη βάση του στη Λευκή Θάλασσα και ο  Ραμζάν Καντίροφ δήλωνε ότι ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει «πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης» για να ανατρέψει τον ρου του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Muzyka είπε ότι η μετακίνηση βαρέως στρατιωτικού υλικού που ανήκει σε μονάδες που διαθέτουν πυρηνικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να αναπτύξει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία.

  • Ωστόσο, ανέφερε ότι θα μπορούσε να είναι ένα «σήμα προς τη Δύση ότι η Μόσχα κλιμακώνει» τη σύγκρουση, προσθέτοντας ότι οι Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις της Ρωσίας (RVSN) είναι γνωστό ότι υποβάλλονται σε εκτεταμένες εκπαιδευτικές ασκήσεις το φθινόπωρο.

Το RVSN είναι ένας κλάδος των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος πυρηνικής άμυνας και αποτροπής, το οποίο είναι το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο στον κόσμο.

Αποτελείται από δεκάδες πυραυλικά συντάγματα που μαζί ελέγχουν χιλιάδες πυρηνικά ικανά όπλα, διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) και είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση και την προστασία των κέντρων εκτόξευσής τους.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία η ανωτερότητα στους πόρους και τα συμβατικά όπλα βρίσκεται στην πλευρά της Δύσης», δήλωσε ο Vasily Kashin, στρατιωτικός και πολιτικός αναλυτής στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή της Μόσχας.

«Αλλά η ισχύς της Ρωσίας βασίζεται στο πυρηνικό της οπλοστάσιο».

  • Ο Muzyka υποστήριξε επίσης ότι η κίνηση τέτοιου υλικού θα μπορούσε να σημαίνει προετοιμασίες για την περίφημη άσκηση πυρηνικής αποτροπής «Grom» (Thunder) της Ρωσίας.

Τελευταία διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2019 , με τη συμμετοχή των ρωσικών πυρηνικών οπλοστασίων ξηράς, αέρος και θάλασσας με στόχο να δοκιμάσουν την επιχειρησιακή τους απόκριση σε περίπτωση πυρηνικής σύγκρουσης. 

Οι ανησυχίες για τη μετακίνηση του στρατιωτικού υλικού της 12ης Κύριας Διεύθυνσης έρχονται καθώς το ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο εγκατέλειψε τη βάση του στη Λευκή Θάλασσα στη βόρεια Ρωσία.

Το προειδοποιητικό μήνυμα ανέφερε ότι το υποβρύχιο K-329 Belgorod, το οποίο τέθηκε σε ενεργό υπηρεσία από το ρωσικό ναυτικό μόλις τον Ιούλιο του 2022, μπορεί να κατευθυνθεί στη Θάλασσα Kara για να δοκιμάσει το φοβερό υποβρύχιο πυρηνικό drone Poseidon.

Ο “Ποσειδώνας” λέγεται ότι είναι ικανός να διανύσει τεράστιες αποστάσεις υποβρύχια πριν εκραγεί με αρκετή ισχύ για να πυροδοτήσει ένα πυρηνικό τσουνάμι που έχει σχεδιαστεί για να πνίγει και να καταστρέφει παράκτιες πόλεις.

Η θάλασσα Kara βρίσκεται στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Novaya Zemlya – ενός μεγάλου ρωσικού νησιού στον αρκτικό κύκλο που χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων.

Ήταν ο τόπος της μεγαλύτερης πυρηνικής έκρηξης που καταγράφηκε ποτέ το 1961, όταν η ΕΣΣΔ πυροδότησε τη βόμβα Τσάρος – μια πυρηνική συσκευή δέκα φορές πιο ισχυρή από όλα τα πυρομαχικά που εξερράγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία ωστόσο υποβαθμίστηκε επειδή ο αρχικός σχεδιασμός της θεωρήθηκε πολύ επικίνδυνος για δοκιμή.

 

 

Με πληροφορίες από Daily Mail

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: