Κάτι ετοιμάζουν Τουρκία και Λιβύη: Πληροφορίες για συμφωνία έρευνας από τουρκικές εταιρείες νοτιοδυτικά της Κρήτης

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Abdul Hamid Dbeibah (Α) στην Κωνσταντινούπολη. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Ξαφνικά, όλα δείχνουν ότι κάτι τρέχει μεταξύ Τουρκίας και Λιβύη χωρίς κανείς να γνωρίζει με βεβαιότητα αν αυτό εδράζεται στο γνωστό παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Πληροφορίες που έχουν φτάσει στην ελληνική πλευρά, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι οι δύο χώρες ετοιμάζονται να υπογράψουν διμερή συμφωνία για την παραχώρηση μέρος της Λιβυκής ΑΟΖ σε τουρκικές εταιρείες για έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι προφανές ότι μια τέτοια συμφωνία αν επιτευχθεί δημιουργεί νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και προφανώς πρέπει να ελεγχθεί διεξοδικά ως προς τα όρια και τη νομιμότητά της.

Ενισχυτικό των παραπάνω είναι και το tweet του δημοσιογράφου Ραγκίπ Σοϊλού που έχει προνομιακές σχέσεις με το σύστημα Ερντογάν.

Σημειώνει, χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία στέλνει μια πολύ μεγάλη διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη στις 3 Οκτωβρίου, με αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένων υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και Εμπορίου».

Από ελληνικής πλευρά επισημαίνεται ότι η πληροφορία ελέγχεται και προετοιμάζονται όλες οι αναγκαίες κινήσεις για την διερεύνηση της νομιμότητας και την πιθανή αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Από πλευρά πάντως των Ενόπλων Δυνάμεων κάνουν λόγο για τη συνεχή προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργεί προβλήματα και δεν αποκλείουν μια τέτοιου είδους συμφωνία και κυρίως προσπάθεια εφαρμογής να αποτελεί προσπάθεια περισπασμού της προσοχής μας και δημιουργίας ενός νέου θερμού μετώπου, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς όλα τα υπόλοιπα που έχει ήδη δημιουργήσει ή προτίθεται να δημιουργήσει η Τουρκία το προσεχές χρονικό διάστημα.

Η δημιουργία τετελεσμένων μόνιμος στόχος της Τουρκίας: Σε διαρκή εγρήγορση το Πολεμικό Ναυτικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: