Ήρθε η ώρα ο Κυπριακός Ελληνισμός να αναλάβει την αμυντική θωράκιση του νησιού: Και εννοούμε να αγοράσει βαρύ οπλισμό

FILE PHOTO: Ανήμερα της Εθνικής Επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Εθνική Φρουρά, προσηλωμένη στο καθήκον, απέναντι σε κάθε επιβουλέα, επαγρυπνεί, έτοιμη να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Φωτογραφία Lt Gen Dimokritos Zervakis, @chod_cy




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

Από την 1η Οκτωβρίου του 2022 οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν εξολοκλήρου το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Κυπριακή δημοκρατία από το 1987.

Κάτι φυσικά που οδήγησε στην άμεση αντίδραση της Άγκυρας, καθώς πλέον οι ισορροπίες δυνάμεων στο νησί, μπορούν αν όχι να αλλάξουν, σίγουρα να βελτιωθούν σημαντικά.

Οι Τούρκοι διαμαρτύρονται ότι κάτι τέτοιο , θα δυσκολέψει αφάνταστα την όποια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Ξεχνάνε φυσικά την παρουσία χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στην Βόρεια πλευρά του νησιού 4 δεκαετίες τώρα…

  • Πολλά λέγονται και κυκλοφορούν σαν φήμες, ότι εδώ και καιρό έχουν δρομολογηθεί όσον αφορά κάποιες προμήθειες Αμερικανικής προέλευσης συστημάτων.

Το πρώτο βήμα που όλοι αναμένουν θα είναι η ανακοίνωσή για ελλιμενισμό πλοίων του Αμερικανικού Ναυτικού στο νησί. Ας μην ξεχνάμε ότι την ίδια στιγμή έχει απαγορευτεί ο αντίστοιχος ελλιμενισμός σε Ρωσικές μονάδες.

Αυτό περιλαμβάνεται ως μέρος των μέτρων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Δεν είναι λίγοι βέβαια εκείνοι που πιστεύουν, ότι κάτι τέτοιο ζητήθηκε από την Ουάσιγκτον εδώ και καιρό, και τώρα που η Λευκωσία έστω και με αφορμή το Ουκρανικό, έκανε το ‘’χατίρι’’ των Αμερικανών, ήρθε η ώρα της ανταπόδοσης.

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές, ότι όλα στη διπλωματία είναι δούναι και λαβείν. Κάτι θα δώσεις που μπορεί να μην σου αρέσει, με σκοπό να πάρεις κάτι άλλο που το χρειάζεσαι.

Μέχρι στιγμής, σαν Ελληνική πλευρά όλα φαντάζουν ωραία στην όλη εξέλιξη. Εδώ όμως έρχεται η στιγμή που η Ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να δείξει έμπρακτα ότι πιστεύει και προσπαθεί να αυξήσει την αποτρεπτική της ικανότητα στο έπακρο. Να μην περιμένει τα πάντα από την ‘’Ελλαδική’’ πολεμική μηχανή. Σαφώς και αν γίνει κάτι η Αθήνα πρέπει να προστρέξει προς άμυνα του νησιού, κανείς δεν αμφισβητεί αυτή την ‘’υποχρέωση’’.

Μια ‘’υποχρέωση’’ που απορρέει τόσο σαν εθνική επιταγή αλλά και σαν ηθική λόγω της μη ικανοποιητικής απάντησης στην εισβολή του 74. Το ποιος φταίει τότε δεν θα αναλυθεί εδώ. Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε και όλοι πάνω κάτω έχουμε σχηματίσει άποψη για το τι ‘’παίχθηκε’’ τότε.

Επί του παρόντος, η Κυπριακή Δημοκρατία, εν προκειμένου οι πολίτες της, πρέπει να συνδράμουν, στο να εξοπλιστεί το νησί.

Η Λευκωσία πρέπει να προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό, που θα λύσει τα χέρια της Αθήνας, ώστε να μπορεί να ασχοληθεί με τα τόσα μέτωπα που θέτει καθημερινά η Άγκυρα.

  • Η προάσπιση του χώρου Κύπρος – Ανατολική Μεσόγειος – Λιβυκό -Αιγαίο – Έβρος, δείχνει δύσκολη καθώς η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα επιλογής του που και πότε θα χτυπήσει.

Αν όμως η Λευκωσία βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και ακολουθήσει την Αθήνα στην εξοπλιστική της προσπάθεια, η προαναφερθείσα γραμμή άμυνας μπορεί να κρατηθεί, απ’ άκρη σ ‘άκρη.

Η Κύπρος έχει και την οικονομική δυνατότητα και πλέον μετά την άρση του εμπάργκο και τη δυνατότητα να προμηθευτεί ότι καλύτερο μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στις όποιες ορέξεις της Άγκυρας.

Ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα, τα επιτελεία Αθηνών και Λευκωσίας να πράξουν τα δέοντα ώστε να αποκτηθούν συστήματα που μπορούν να εφαρμόσουν την αμυντική γραμμή από Κύπρο μέχρι Έβρο.

Συστήματα και εξοπλισμοί που θα μπορούν να υποστηρίξουν κοινή γραμμή ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου που πρέπει να γίνει άμεσα, εδώ που έφεραν τα πράγματα οι Τούρκοι με αυτά που ζητάνε κάθε μέρα. (Πρόσφατα ο Μπαχτσελί δήλωσε ότι η Θάσος ανήκει στην Τουρκία!!!)

Η Λευκωσία πρέπει να αναβαθμιστεί άμεσα στρατιωτικά και με αυτό τον τρόπο να παίξει και το παιχνίδι της στρατιωτικής διπλωματίας με τις ΗΠΑ.

Τώρα που Άγκυρα και Ουάσιγκτον δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις, η Κύπρος πρέπει να επωφεληθεί ότι παραπάνω μπορεί.

Και βελτίωση στις σχέσεις ναι μπορούν να φέρουν και οι παραγγελίες αμερικανικού υλικού. Ίσως θα πρέπει η όποια προμήθεια να γίνει και με αυτό το πρίσμα.

Σίγουρα η τεράστια Κυπριακή ΑΟΖ χρειάζεται υποστήριξη από μονάδες επιφανείας, όταν οι Τούρκοι θα ξαναρχίσουν τις ‘’έρευνες’’, αμφισβητώντας εμπράκτως τα όρια δικαιοδοσίας της Λευκωσίας.

Συμπέρασμα… Ο Κυπριακός Ελληνισμός, πρέπει πλέον να σταθεί εμπράκτως στο ύψος των περιστάσεων και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν αναφερόμαστε ούτε στο σθένος ούτε στη θέληση για υπεράσπιση του νησιού. Μιλάμε καθαρά για υλικοτεχνική υποστήριξη της Κύπρου.

Μιλάμε καθαρά για προμήθεια εξοπλισμών από την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή για λεφτά των φορολογουμένων πολιτών της. Απλά και ξάστερα για να μην επιδέχεται παρερμηνειών.

Μόνο για την άμυνα του νησιού και την προάσπιση / υποστήριξη των θαλασσίων δικαιοδοσιών του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Να τολμήσει η Αθήνα οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο: Η λογική του “ισοδύναμου τετελεσμένου” ως κίνηση αποτροπής…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: