Οικονόμου: Aνενεργό και νεκρό το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Μπακογιάννη: Στη γωνία ο Ερντογάν, η μισή Λιβύη δεν το δέχεται

Στιγμιότυπο από τις επαφές και τις συνεντεύξεις Τύπου του Τούρκου ΥΠΕΞ Mεβλούτ Τσαβούσογλουστη Λιβύη. Photo via Twitter@Mevlut Cavusoglu




Η Τουρκία επιχειρεί να ενεργοποιήσει ένα μνημόνιο που είναι ουσιαστικά ανενεργό και νεκρό, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ΕΡΤ σχολιάζοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα, τόνισε ότι αν η τουρκική πλευρά επιδιώξει κάποια συνάντηση, θα το αξιολογήσει η ελληνική πλευρά.

«Ο κ. Ερντογάν έχει επιτεθεί ρητορικά στη χώρα και στην ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ζητώντας από τους Έλληνες να τον καταψηφίσουν. Δεν του κάνει για πρωθυπουργός της Ελλάδας» είπε ο κ. Οικονόμου στην ΕΡΤ,  επισημαίνοντας:

«Εάν  η τουρκική πλευρά αναθεωρήσει και επιδιώξει κάποια συζήτηση, θα το αξιολογήσει η ελληνική πλευρά και εκτιμώ ότι θα απαντήσει θετικά, δεδομένου ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ποτέ δεν απέφυγε, ποτέ δεν δήλωσε αρνητικός απέναντι στο διάλογο και στη συζήτηση με πολύ καθαρές θέσεις, με πολύ καθαρές κόκκινες γραμμές».

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και ότι καλό θα είναι να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

«Η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και πάρα πάρα πολύ καιρό έχει επιλέξει η τουρκική πλευρά τον ρητορικό παροξυσμό σε βάρος της χώρας μας, με επιθέσεις, με τελείως ανυπόστατους και ανιστόρητους ισχυρισμούς που δεν εδράζονται ούτε στην πραγματικότητα, ούτε στην ιστορική αλήθεια. Πολύ περισσότερο δεν εδράζονται στο διεθνές δίκαιο» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Η ελληνική πλευρά πάντοτε αντιδρά και με ψυχραιμία και με αποτελεσματικότητα. Πείθουμε τους εταίρους μας, τους συμμάχους μας εξαιτίας του ότι τα επιχειρήματά μας εδράζονται στην αλήθεια, εδράζονται στο διεθνές δίκαιο με τεκμήρια. Και αυτό δεν είναι επειδή απλώς το λέμε εμείς. Φαίνεται από τις αντιδράσεις και των εταίρων μας και των συμμάχων μας και εκπροσώπων των μεγάλων δυνάμεων παντού» επισήμανε.

Σχολιάζοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο τόνισε ότι η Τουρκία επιχειρεί να ενεργοποιήσει ένα μνημόνιο το οποίο φυσικά και ουσιαστικά είναι ανενεργό και νεκρό:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί το διεθνή περίγυρο και να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Όμως, όσες φορές και αν προσπαθήσει με μυθεύματα και με ψέματα να κατασκευάσει μια πραγματικότητα, δεν σημαίνει ότι αυτή την πραγματικότητα θα την ενστερνιστούν και θα την ασπαστούν και άλλοι.

»Η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο και αυτό το έχουν παραδεχθεί, το έχουν αποδεχθεί, το έχουν συνομολογήσει όλοι οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί.

»Ακόμη και μέσα στη Λιβύη ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής τάξης της χώρας δεν το αποδέχεται και το δηλώνει ευθαρσώς και αποφασίζει με θεσμικές δυνατότητες που έχει ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η χώρα μας θα αντιδράσει όπως το διεθνές δίκαιο της εξασφαλίζει.

»Μην ξεχνάτε ότι έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Έχουμε υπογράψει ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. Δεν θα το επιτρέψει ούτε η χώρα μας, ούτε οι σύμμαχοί μας».

«Η χώρα μας θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αποτελεσματικά, αποφασιστικά, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο και όπως έχει και τη δυνατότητα και την επάρκεια να το κάνει».

Μπακογιάννη: Η μισή Λιβύη δεν δέχεται το «μνημόνιο»

«Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι στη γωνία» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος εξαρτάται από την Άγκυρα. «Θα κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο, αλλά δεν είπε ο Μητσοτάκης ‘Ερντογάν γιοκ’, ο Ερντογάν είπε ‘Μητσοτάκης γιοκ’» ανέφερε χαρακτηριστικά ενόψει της συνόδου της Πράγας.

«Ανησυχώ μήπως γίνει κάτι παραμονές των τουρκικών εκλογών, υπάρχει ενδεχόμενο κρίσης» είπε.

Η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε ότι υπάρχει πολύ μεγάλος εκνευρισμός στην Τουρκία, οφείλεται κυρίως στα εσωτερικά της προβλήματα, και γίνεται προσπάθεια να στραφεί το ενδιαφέρον του λαού σε αλλά πράγματα, γιατί είναι πολύ δύσκολο ο Ερντογάν να κερδίσει τις εκλογές με πληθωρισμό 80%».

Για το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» η βουλευτής της ΝΔ εξήγησε ότι «η Λιβύη είναι failed state, διαλυμένο κράτος αυτή τη στιγμή, και η μισή Λιβύη δεν δέχεται τη συμφωνία».

«Η Λωζάνη δεν έχει υπογραφεί μόνο από την Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά από πάρα πολλά κράτη. Τη Λωζάνη την έκανε “κόσκινο” η Τουρκία στη Συρία». «Αυτά που λέει ο Ακάρ είναι μπούρδες. Τα νησιά μας έχουν αμυντική, όχι επιθετική θωράκιση» εξήγησε δε. Κανείς δεν θα τολμήσει να πειράξει ελληνικό νησί διαβεβαίωσε η κυρία Μπακογιάννη.

«Τους ηγέτες που είναι πολύ στριμωγμένοι τους φοβάμαι» προειδοποίησε για τον Ερντογάν, και κυρίως για τον Πούτιν, η βουλευτής. «Όταν το λιοντάρι το σπρώξεις στη γωνία δεν ξέρεις ποτέ τι σου κάνει. Έχει κρίση μεγαλείου, δεν υπάρχει κανείς να του τραβήξει το αφτί» σημείωσε για τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: