Ιδού σύμμαχοι, ιδού φίλοι και εταίροι: Τουρκία και Ουγγαρία τα εμπόδια στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και άλλους ηγέτες στην Πράγα. Φωτογραφία μέσω TRT World Now, @TRTWorldNow




Το δημοσίευμα του Euronews, (κείμενο David Mac Dougall, Rita Palfi) επισημαίνει ότι τη στιγμή που 28 από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει στα εθνικά τους κοινοβούλια τις αλλαγές στη συνθήκη για την έγκριση της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας, η Ουγγαρία και η Τουρκία προβάλλουν ως εμπόδια στην ενταξιακή πορεία.

Ειδικά για την Τουρκία, αναφέρεται ότι η περίπτωσή της στην υπόθεση της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών είναι πιο σύνθετη από ό,τι της Ουγγαρίας.

Οι Τούρκοι είχαν αρχικά διαμηνύσει ότι υποστηρίζουν τις αιτήσεις για ένταξη: σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Προέδρων Ερντογάν (Erdogan) και Νιινίστο (Niinistö) στις αρχές Απριλίου, οι Φινλανδοί έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Γίνεται αναφορά στην κλήτευση του Σουηδού Πρέσβη από το ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, για σατιρική ειδησεογραφική εκπομπή με σκωπτικές αναφορές στον Πρόεδρο Erdogan.

“Επίσημα είναι στην ευχέρεια του τουρκικού Κοινοβουλίου να αποφασίσει για την αίτηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά σε τελική ανάλυση αυτός που αποφασίζει είναι ο Erdogan – και πρόκειται για ένα συναισθηματικό άτομο που μπορεί κάλλιστα να επιλέξει να τιμωρήσει έναν ομόλογο εάν αισθανθεί προσβεβλημένος”, είπε ο Paul Levin, διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης στο Σουηδικό Πρακτορείο Ειδήσεων TT.

Στην όλη υπόθεση υπεισέρχεται η λίστα στρατιωτικών αγορών της Άγκυρας, καθώς η Τουρκία ελπίζει ακόμη στο πράσινο φως για την αγορά των μαχητικών F-16 των ΗΠΑ – και φαίνεται ότι οι Τούρκοι μπορεί να επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την απόφαση του ΝΑΤΟ για την Φινλανδία και τη Σουηδία ως έναν τρόπο για να ασκηθεί πίεση στους Αμερικανούς ώστε να εγκρίνουν μία συμφωνία.

(Ένας ανώτερος Τούρκος στρατιωτικός διοικητής είπε πρόσφατα ότι εάν δεν υπάρξει μία συμφωνία για τα F-16, η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει καινούργια μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία).

“Τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας αποκλίνουν όλο και περισσότερο από την υπόλοιπη Συμμαχία του ΝΑΤΟ”, αναφέρει ο Toni Alaranta, ειδικός για την Τουρκία στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.

“Είναι δύσκολο να αποφύγει κάποιος το συμπέρασμα ότι οι ελίτ εξωτερικής πολιτικής της χώρας διακατέχονται από μία αμφιβολία εάν είναι τελικά προς το συμφέρον της Τουρκίας να υποστηρίξει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε μία στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί αποφασιστικά να συνεχίσει την πολιτική ισορροπιών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας”, επισημαίνει ο Dr Alaranta.

Σημειώνει επίσης ότι θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι “η Τουρκία βλέπει την ένταξη περισσοτέρων σκανδιναβικών κρατών στο ΝΑΤΟ ως ένα στοιχείο που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή, και περαιτέρω ένταση στη σχέση Δύσης – Ρωσίας”.

Ωστόσο, συμπεραίνει ότι η Τουρκία τελικά θα εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Ίσως απλώς να είναι θέμα χρόνου και μόχλευσης.

ΠΗΓΗ: EuronewsDavid Mac Dougall, Rita Palfi – Hungary and Turkey are the last two roadblocks to NATO membership for Finland and Sweden

“Όλα τα εγκλήματα του Ερντογάν”: Παρουσίαση για το βιβλίο Γάλλου συγγραφέα που στοχεύει τον ισλαμιστή Πρόεδρο της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: