Η ρωσική Gazprom δηλώνει έτοιμη να ξαναστείλει φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 2: «Σταμάτησαν οι διαρροές, απαιτείται έλεγχος από τις εποπτικές αρχές»

The logo of the company Nord Stream. EPA. STEFAN SAUER




Η ρωσική Gazprom δήλωσε σήμερα (Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου) πως έχει σταματήσει η διαρροή αερίου από τις γραμμές των αγωγών Nord Stream που είχαν υποστεί ζημιές κάτω από τη Βαλτική και πως μπορεί να είναι δυνατή η διοχέτευση αερίου μέσω της μοναδικής εναπομείνασας γραμμής.

Σε μια ανακοίνωση, η Gazprom ανέφερε πως η πίεση στις τρεις γραμμές έχει σταθεροποιηθεί και πως εργάζεται προκειμένου να μειώσει τους κινδύνους για το περιβάλλον.

Η Ευρώπη ξεκίνησε έρευνες μετά τον εντοπισμό μεγάλων ρωγμών στους δύο ρωσικούς αγωγούς αερίου Nord Stream, ο καθένας από τους οποίους αποτελείται από δύο γραμμές. Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δήλωσαν πως πιστεύουν ότι σημειώθηκε δολιοφθορά.

Ο Nord Stream 1 κατέγραψε μια σημαντική μείωση της πίεσης στις δύο γραμμές του ενώ ο Nord Stream 2, μία παρόμοια απότομη πτώση της πίεσης στη γραμμή “Α”.

Η Gazprom ανέφερε πως η γραμμή “Β” του Nord Stream 2 μπορεί ακόμη να εξάγει αέριο στην Ευρώπη, αν ληφθεί μια απόφαση για έναρξη των παραδόσεων.

Ο Nord Stream 1 ήταν πλήρως λειτουργικός προτού η Ρωσία μειώσει και στη συνέχεια σταματήσει τις ροές αερίου τους προηγούμενους έξι μήνες, επικαλούμενη τη μη πληρωμή σε ρωσικά ρούβλια και τεχνικά προβλήματα.

Όμως ο πρόσφατα ολοκληρωθείς Nord Stream 2 δεν λειτούργησε ποτέ, αφού η Γερμανία πάγωσε τη διαδικασία αδειοδότησης καθώς η Ρωσία ετοιμαζόταν να εισβάλει στην Ουκρανία.

“Αν ληφθεί μια απόφαση να ξεκινήσουν οι παραδόσεις μέσω της γραμμής Β του Nord Stream 2, φυσικό αέριο θα διοχετευθεί στον αγωγό αφού η ακεραιότητα του συστήματος έχει ελεγχθεί και επαληθευτεί από τις εποπτεύουσες αρχές”, ανέφερε.

Με πληροφορίες από Reuters, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

«Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να θέσει πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου»: Aρθρο Μητσοτάκη στο Bloomberg

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: