Η Ινδία «απαγορεύει» στην Καμίλα να φορέσει το στέμμα με το καταραμένο αμύθητο διαμάντι Koh-i-Noor: 1.000 χρόνια ιστορίας στα χέρια ηγεμόνων

epa10193511 The State Funeral Procession of Queen Elizabeth II in London, Britain, 19 September 2022. Britain’s Queen Elizabeth II died at her Scottish estate, Balmoral Castle, on 08 September 2022. The 96-year-old Queen was the longest-reigning monarch in British history. EPA/TOLGA AKMEN




Την ώρα που στη Βρετανία ξεκινούν οι μακρόσυρτες προετοιμασίες για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ ένα διαμάντι προκαλεί τριβές απειλεί τις σχέσεις της πρώην αποικιοκρατικής δύναμης και την Ινδίας.

Οπως σημειώνουν οι JAMES ROBINSON και REBECCA ENGLISH στην dailymail

Tο Νέο Δελχί διαμηνύει ότι η χρήση του αμφιλεγόμενου διαμαντιού Koh-i-Noor στο στέμμα της Καμίλα θα μπορούσε να φέρει πίσω “οδυνηρές μνήμες” της βρετανικής αποικιοκρατίας. Το αμφιλεγόμενο κόσμημα πρόκειται να εμφανιστεί στη στέψη του βασιλιά Καρόλου το επόμενο έτος, καθώς η βασισική σύζυγος Καμίλα προγραμαμτίζεται να φορέσει το στέμμα της αείμνηστης βασίλισσας μητέρας Βικτωρίας στην τελετή.

Το ανεκτίμητης αξίας στέμμα διαθέτει 2.800 διαμάντια με τον μπροστινό σταυρό να κρατά το διάσημο διαμάντι Koh-i-Noor των 105 καρατίων, ένα από τα μεγαλύτερα κομμένα διαμάντια στον κόσμο.Το τεράστιο διαμάντι προερχόταν από την Ινδία και δόθηκε στη βασίλισσα Βικτώρια από τον τελευταίο αυτοκράτορα Σιχ της Ινδίας – ο οποίος τότε ήταν 10 ετών.

Όμως η δωρεά του διαμαντιού αμφισβητείται και υπάρχουν διεκδικήσεις από τουλάχιστον τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, για την επιστροφή του κοσμήματος.

Το πολύτιμο πετράδι, το οποίο αποτελεί μέρος των περίφημων Κοσμημάτων του Στέμματος, θα μπορούσε αντ’ αυτού να αντικατασταθεί με άλλη πέτρα.

Βασιλικές πηγές στη Βρετανία επέμειναν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία επίσημη απόφαση.

Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ινδία αντιδρά, προτείνοντας ότι η χρήση του στη στέψη θα μπορούσε να “μεταφέρει μερικούς Ινδούς πίσω στις ημέρες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας”. «Η στέψη της Καμίλα και η χρήση του κοσμήματος του στέμματος Koh-i-Noor φέρνει πίσω οδυνηρές μνήμες του αποικιακού παρελθόντος», δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος στην Telegraph.

‘Οι περισσότεροι Ινδοί έχουν πολύ λίγες αναμνήσεις από το καταπιεστικό παρελθόν. Πέντε με έξι γενιές Ινδών υπέφεραν κάτω από πολλαπλούς ξένους κανόνες για πάνω από πέντε αιώνες.

Όταν ο βασιλιάς έθεσε για πρώτη φορά το θέμα της συζύγου του που θα έπαιρνε τη θέση της στο πλευρό του κατά τη στέψη του πριν από αρκετά χρόνια, συμφωνήθηκε προσωρινά ότι θα ανακηρυσσόταν βασίλισσα σύζυγος χρησιμοποιώντας το στέμμα της εκλιπούσας βασίλισσας μητέρας.

Ο πολύτιμος λίθος ο οποίος βρίσκεται σε αποσπώμενο πλατινένιο πλαίσιο, μπορεί τώρα να αφαιρεθεί από το στέμμα πριν από τη χρήση του ή το στέμμα να μη χρησιμοποιηθεί καθόλου και να προτιμηθεί κάτι απλούστερο, όπως το στέμμα της βασίλισσας Βικτωρίας.

Χωρίς να έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση στη Βρετανία πηγές του παλατιού ανέφεραν ότι:  «Οι καιροί έχουν αλλάξει και η Αυτού Μεγαλειότητα ο Βασιλιάς είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε αυτά τα ζητήματα, όπως και οι σύμβουλοί του. Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευαισθησίες και σημαντική νευρικότητα γύρω από αυτά, ιδίως όσον αφορά την Ινδία».

Ανακοινώνοντας ως ημερομηνία της στέψης του επόμενου έτους την 6η Μαΐου, οι αξιωματούχοι του παλατιού δήλωσαν χθες ότι περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη στέψη – η οποία θα ενσωματώνει ένα μείγμα παραδοσιακού και σύγχρονου – θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Όμως το ζήτημα των στολιδιών -ιδίως το στέμμα της βασίλισσας προξένου- είναι πιθανόν να αποδειχθεί σημείο εμπλοκής.

Η ιστορία του διαμαντιού

Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε ακριβώς από πού προήλθε το διαμάντι, αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το διαμάντι βρέθηκε στην Ινδία. Η παλαιότερη αναφορά φαίνεται να αφορά έναν ισχυρό ηγεμόνα των Μογγόλων το 1628.

Επέστρεψε στην Ινδία το 1813 και έγινε ισχυρό σύμβολο εξουσίας μέχρι να αποκτηθεί από τη Βρετανία το 1849.

Το διαμάντι δόθηκε στη βασίλισσα Βικτώρια το 1855 από τον 10χρονο Duleep Singh, τον τελευταίο αυτοκράτορα των Σιχ.

Αν και έχει γίνει πολύς λόγος για το γεγονός ότι “δόθηκε” στη χώρα αυτή, οι επικριτές επισημαίνουν ότι αυτό έγινε μόνο αφού η μητέρα του δεκάχρονου διαδόχου του θρόνου του Παντζάμπι κρατήθηκε αιχμάλωτη και αναγκάστηκε να το παραχωρήσει.

Στη συνέχεια έγινε ειδικό κτήμα της βασίλισσας Βικτωρίας και εκτέθηκε στη Μεγάλη Έκθεση του 1851 στο Λονδίνο. Έκτοτε έγινε μέρος των Κοσμημάτων του Στέμματος και σημείο διαμάχης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας – καθώς και πολλών άλλων εθνών – από τότε.

Αυτή η τεράστια πέτρα φημολογείται εδώ και αιώνες ότι φέρει κατάρα, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά από έναν χρονικογράφο της αυλής το 1628, όταν το διαμάντι τοποθετήθηκε στην κορυφή του θρόνου του Mughal Shah Jahan. Αυτό το επικαλυμμένο με κοσμήματα σύμβολο εξουσίας ήταν σμιλευμένο για να θυμίζει παγώνι με την λαμπερή ουρά του να απλώνεται σαν καλειδοσκοπική βεντάλια.

Χρειάστηκε ένας στρατός τεχνιτών επτά χρόνια για να γίνει. Το Koh-i-Noor, το μέγεθος ενός μικρού αυγού κότας και που ζύγιζε λίγο περισσότερο από 105,6 καράτια (21,2 g ή περίπου τα τρία τέταρτα της ουγγιάς) έλαμψε στο κεφάλι του πουλιού. Πιθανώς ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 1.000 χρόνια στο ορυχείο Kollur στη νότια Ινδία, και είναι ένα από τα μεγαλύτερα πετράδια του κόσμου.

Ακριβώς στην αρχή αυτής της μεγάλης ιστορίας, ο θρόνος του παγωνιού του Mughal Shah Jahan βρισκόταν στο Δελχί, γι’ αυτό εν μέρει κάποιοι επιμένουν ότι το διαμάντι ανήκει στην Ινδία – αν και οι Mughal ήταν μουσουλμάνοι, και η Ινδία διοικείται τώρα από μια ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: dailymail.co.uk

«Κόκκινος» συναγερμός για τον πλανήτη: Το 70% των άγριων ζώων εξαφανίστηκε λόγω κλιματικής αλλαγής

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: