Good bye Λένιν στη Φινλανδία: Ξήλωσαν το τελευταίο άγαλμα του θεμελιωτή του σοβιετικού κομμουνισμού [video]

Φωτογραφία via NEXTA




Και όμως: Στη Φινλανδία έστεκε ακόμη όρθιο άγαλμα του Λένιν το οποίο και απομακρύνθηκε σήμερα από την πόλη Κότκα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η αφαίρεση μνημείων που σχετίζονται με την ΕΣΣΔ έχει πολλαπλασιαστεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αίτηση της σκανδιναβικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Δεκάδες άνθρωποι πήγαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση στην πόλη Κότκα, κάποιοι κρατώντας σαμπάνια.

Το μπρούτζινο άγαλμα του Βλαντίμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, το τελευταίο που παρέμενε όρθιο στη Φινλανδία, ανυψώθηκε από γερανό και στη συνέχεια φορτώθηκε σε ένα φορτηγό.

Υπήρξε ωστόσο και κάποιος κάτοικος της περιοχής, καθισμένος μόνος του σε ένα παγκάκι, που εξέφρασε την αντίθεσή του στην απομάκρυνση του αγάλγματος, κρατώντας μια σημαία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Αντιθέτως, και μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο 77χρονος Μάτι Λεϊκόνεν που βρισκόταν στο συγκεντρωμένο πλήθος δήλωσε: .«Η αφαίρεση του αγάλματος του ιδρυτή ενός από τα πιο βάναυσα καθεστώτα στον κόσμο, του σοβιετικού κομμουνισμού, από τους δρόμους είναι σπουδαίο πράγμα».

 

Το άγαλμα, που απεικονίζει τον Λένιν σε μια στάση στοχασμού με το χέρι του στο μάγουλό του, «είχε γίνει αγαπητό σε κάποιους, ή τουλάχιστον γνώριμο», είπε ο διευθυντής των δημοτικών υπηρεσιών της Κότκα, Μάρκου Χανόνεν. Αλλά πολλοί ζήτησαν την απομάκρυνσή του «επειδή αντικατοπτρίζει μια περίοδο καταστολής στη φινλανδική ιστορία».

Η Φινλανδία, μετά από δύο αιματηρούς πολέμους κατά της ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε αποδεχτεί την αναγκαστική ουδετερότητα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με αντάλλαγμα τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ξαναδεχτεί εισβολή από τη Μόσχα. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αυτή η πολιτική παρέμεινε στην ιστορία με τον όρο «φινλανδοποίηση».

Το άγαλμα του Λένιν είχε προσφερθεί στην πόλη Κότκα το 1979 από τον εσθονικό δήμο του Ταλίν, που ανήκε τότε στη σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ.

Είχε δεχθεί βανδαλισμούς ουκ ολίγες φορές. Μάλιστα το Ελσίνκι είχε αναγκασθεί να ζητήσει συγγνώμη από τη Μόσχα, όταν κάποτε το χέρι του αγάλματος βάφτηκε κόκκινο, θυμίζει η εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Η αφαίρεση του αγάλματος του Λένιν ήταν η τελευταία μιας σειράς απομακρύνσεων σοβιετικών μνημείων στη Φινλανδία. Τον Απρίλιο, η πόλη Τούρκου (νοτιοδυτικά) αποφάσισε να αφαιρέσει μια προτομή του Λένιν από το κεντρικό σημείο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τον Αύγουστο, το Ελσίνκι αφαίρεσε ένα μπρούτζινο άγαλμα με τίτλο “World Peace” που δώρισε η Μόσχα το 1990.

Με πληροφορίες από ΑFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κότκα, Φινλανδία

Τζόρτζια Μελόνι: «Ευρωπαϊκή υπόθεση η ενεργειακή κρίση και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να αντιμετωπιστεί»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: