Για να διευρύνει το ακροατήριό του δεν αρκεί το επικοινωνιακό του χάρισμα: Οι εξαγγελίες του Τσίπρα, με οδηγό το ’15…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
Διευθυντής eKathimerini

Οι εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ ήταν υπερβολικές. Οι υποσχέσεις που έδωσε απλόχερα για αυξήσεις, αναδρομικά, επιδόματα, ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές, ικανοποίησαν πολλούς. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πολίτες που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και στις προηγούμενες εκλογές. Οταν έχασε. Αλλά αρκεί η διατήρηση των δεδομένων ψηφοφόρων;

Αν στόχος είναι οι αναποφάσιστοι, αυτοί δεν θα μετακινηθούν προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βασιζόμενοι στις εξαγγελίες του αρχηγού του. Αυτοί θα ήθελαν να ακούσουν ένα δομημένο πρόγραμμα που να βελτιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ του ’19, όχι να διολισθαίνει σε αυτόν του ’15.

Να ακούσουν από ένα κόμμα που εφάρμοσε και ολοκλήρωσε το μνημόνιο, ότι ενθαρρύνει και στηρίζει την επιχειρηματικότητα, κάνοντας προφανώς τον εύλογο διαχωρισμό ανάμεσα στην υγιή και την άλλη.

  • Με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, το 2018, η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων στη διάρκεια της ενισχυμένης εποπτείας με προοπτική να παραμείνει προσηλωμένη σε ένα παραγωγικό περιβάλλον ανταγωνιστικότητας και ύστερα από αυτή.

Ο κ. Τσίπρας είχε κάθε δικαίωμα να μιλήσει για κοινωνική δικαιοσύνη, κράτος δικαίου και πάταξη της διαφθοράς, όπως και ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων και των συνταξιούχων, αλλά χωρίς υπερβολές που να καθιστούν το εγχείρημα επίφοβο.

Με λίγα λόγια, να επιχειρήσει μέσα από μια ισορροπημένη προσέγγιση, να πείσει ότι το κόμμα του μετεξελίσσεται σε μια ευρύτερη «προοδευτική παράταξη», διατηρώντας τις αριστερές καταβολές του, αλλά όχι περιοριζόμενο σε αυτές.

Για να διευρύνει το ακροατήριό του δεν αρκεί το επικοινωνιακό του χάρισμα. Χρειάζεται ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα με στόχευση προς το μέλλον, όχι όμηρο του παρελθόντος. Και παράλληλα, να αναδείξει νέα πρόσωπα που να πλαισιώσουν μερικά από τα υπάρχοντα στελέχη με διείσδυση σε άλλους χώρους.

Οσοι ενδιαφέρονται για τη χώρα και όχι για κόμματα και πρόσωπα, διαμηνύουν σε θεσμούς και ξένους επενδυτές πως όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα που έχουν κυβερνητική εμπειρία δεν αμφισβητούν τον γεωπολιτικό προσανατολισμό και δεν απειλούν τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Ισως σε μερικούς ακούγεται περίεργο, αλλά είναι ένα επιχείρημα που ωφελεί όχι μόνο τη χώρα, αλλά και τα δύο μεγάλα κόμματα.

Τη Ν.Δ., διότι ενθαρρύνει κάθε ξένο επενδυτή να διευρύνει την τρέχουσα επιχειρηματική του δράση χαράσσοντας χωρίς επιφυλάξεις μακρόπνοα σχέδια, και τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι ενισχύει την προοπτική απρόσκοπτης συνέχισης των υφιστάμενων επενδύσεων και όχι φυγής τους σε περίπτωση που βρεθεί στην εξουσία.

Οταν ο πρωθυπουργός ή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν στη ΔΕΘ, μιλούν και στους επενδυτές και στις αγορές που, δικαίως ή αδίκως, δεν συγχωρούν υπερβολές που θέτουν εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Η «επόμενη μέρα» απαιτεί μια ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική ευαισθησία και τον οικονομικό ρεαλισμό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το πρόβλημα του Ερντογάν είναι η δική του γεωπολιτικά απρόβλεπτη συμπεριφορά: Τα αυτογκόλ του Σουλτάνου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: