Δήλωση-σοκ: “Το παγκόσμιο περιβάλλον είναι πολύ αβέβαιο, χαοτικό και ευνοεί μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας”

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Φλώρος με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Δημόκριτο Ζερβάκη, στη Λευκωσία. Φωτογραφία Lt Gen Dimokritos Zervakis, @chod_cy




Υπό τον τίτλο «Οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας είναι τεταμένες για την Κύπρο, τα νησιά του Αιγαίου» («Turkey Greece Relations Tense Over Cyprus, Aegean Islands»), η Voice of America (VOA) δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της άρθρο του ανταποκριτή της στην Κωνσταντινούπολη Dorian Jones.

Σύμφωνα με το κείμενο οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφορικά με την Κύπρο φαίνεται να κλιμακώνονται, αφού μετά την άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Κύπρο εκ μέρους των ΗΠΑ, ως απάντηση η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στο νησί.

Ακολούθως το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τις οποίος άσκησε κριτική στις ΗΠΑ για τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι όσο οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στους Έλληνες για να τους ευχαριστήσουν, δεν πρέπει να αναμένουν φιλία εκ μέρους της Τουρκίας. 

Γίνεται επίσης αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department), Νέντ Πράις (Ned Price), αναφορικά με τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με τις οποίες «η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Πρόσθεσε ότι «καλούμε τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων μας, να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και να αποφεύγουν ενέργειες που πυροδοτούν τις εντάσεις». 

Ο πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Cengiz Aktar, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει ότι έχει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον και δεν έχει καμία διάθεση να υποχωρήσει από αυτό που θεωρεί τουρκικό εκφοβισμό.

«Υπάρχει μια κοινή σοφία στην Ελλάδα, μην υποτιμάτε τις μικρές χώρες. Έχουμε ένα ζωντανό παράδειγμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Εννοώ, ναι, οι Έλληνες είναι έτοιμοι» είπε ο Aktar.

Αλλά με την Τουρκία να λέει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά της, παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η θέση της Ουάσιγκτον ως έντιμου ενδιάμεσου μεσολαβητή αμφισβητείται, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η Asli Aydintasbas, συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings εξέφρασε την ανησυχία ότι οι χώρες πλησιάζουν πιο κοντά στον πόλεμο.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό και δυνητικά πολύ επικίνδυνο», δήλωσε. «Σαφώς, και οι δύο χώρες αισθάνονται η μια την άλλη ως απειλή. Έχουμε συνηθίσει σε περιστασιακές αναζωπυρώσεις σε αυτή τη σχέση, αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το παγκόσμιο περιβάλλον είναι πολύ αβέβαιο, χαοτικό και σχεδόν ευνοεί μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Προς το παρόν, ούτε η Αθήνα ούτε η Άγκυρα φαίνονται έτοιμες να κάνουν πίσω. Ο Τούρκος YΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Cavusoglu) δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επιλύσει τις εντάσεις με διπλωματικό τρόπο, αλλά προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει σκληρή ισχύ εάν η διπλωματία αποτύχει και απειληθούν τα τουρκικά συμφέροντα.

ΠΗΓΗ: Voice of America (VOA) – TurkeyGreece Relations Tense Over CyprusAegean Islands

Ρούμπιν για Τουρκία: Αναγκαία η λήψη των μη στρατιωτικών μέτρων από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για αποτροπή της επιθετικότητας της!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: