Απειλήθηκε για τη ζωή του από τον αριστερό IRA και την αμερικάνικη ακροδεξιά: Ηθελε ειρήνη-Τα απομνημονεύματα του Μπόνο (videos)

Ο Bono, τραγουδιστής των U2 και συνιδρυτής της καμπάνιας των One EPA/OLIVIER HOSLET




Ο frontman των U2, Bono, μίλησε για τις απειλές θανάτου που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της ιστορικής του καριέρας στη διάρκεια της οποίας συγκρούστηκε με τον  τον IRA.

Στα επερχόμενα απομνημονεύματά του «Surrender: 40 Songs, One Story», που θα κυκλοφορήσει την 1η Νοεμβρίου, ο Ιρλανδός σούπερ σταρ συζητά πώς η απειλή της βίας έπεφτε πάνω στο συγκρότημα, με προσωπικότητες όπως ο ηγέτης του Sinn Fein, Gerry Adams, να κάνουν απαίσιες δηλώσεις για τις συνέπειες του μηνύματος ειρήνης.

Μιλώντας στους Times και τους Sunday Times Cheltenham Literature Festival την Κυριακή, ο 62χρονος τραγουδιστής αποκάλυψε ότι οι αρχές τον προειδοποίησαν ότι η σύζυγός του Ali ήταν πιθανός στόχος του IRA εν μέσω φωνών ότι η αντίθεση των U2 στους παραστρατιωτικούς κόστισε στον IRA πολύτιμες δωρεές απο τις ΗΠΑ.

Ο Μπόνο, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ισχυρίστηκε επίσης ότι «ένας διάσημος αρχηγός συμμοριών στο Δουβλίνο σχεδίαζε να απαγάγει [τις κόρες του], ότι οι άνθρωποι [του γκάνγκστερ] είχαν περικυκλώσει τα σπίτια μας για αρκετούς μήνες και είχαν αναπτύξει ένα περίπλοκο σχέδιο».

Το Live Nation και το Penguin Random House ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο Bono θα επισκεφθεί 14 πόλεις τον Νοέμβριο, ξεκινώντας από το Beacon Theatre στο Μανχάταν στις 2 Νοεμβρίου και τελειώνοντας στις 28 Νοεμβρίου στο Teatro Coliseum στη Μαδρίτη για να προωθήσει την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων.

Απειλές κατά της ζωής του στις ΗΠΑ

«Μου λείπει να είμαι στη σκηνή και η εγγύτητα του κοινού των U2», είπε ο Bono σε μια δήλωση.

«Σε αυτές τις παραστάσεις έχω μερικές ιστορίες να τραγουδήσω και μερικά τραγούδια να πω… Επιπλέον, θέλω να διασκεδάσω παρουσιάζοντας το ME-moir μου, το Surrender, είναι πραγματικά περισσότερο ένα WE-moir αν σκεφτώ όλους τους ανθρώπους που με βοήθησαν να φτάσω ως εδώ ».

Στο χθεσινό φεστιβάλ λογοτεχνίας, ο Bono αφηγήθηκε μια ιδιαίτερη στιγμή που βίωσε στη σκηνή στην Αριζόνα τη δεκαετία του 1980.

Πριν από την εκτέλεση του επιτυχημένου τραγουδιού τους «Pride» – φόρο τιμής στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ – το συγκρότημα είχε δεχθεί επιθέσεις επειδή μίλησε ενάντια στην αντίσταση του τότε κυβερνήτη να υπάρχει μια ημέρα μνήμης για το διάσημο σύμβολο των πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο frontman ισχυρίστηκε ότι δέχτηκαν μια απειλή ότι θα τον δολοφονούσαν πριν από το τέλος του τραγουδιού εάν επρόκειτο να τραγουδήσει τον στίχο που περιγράφει λεπτομερώς τον πυροβολισμό κατά του King.

«Τότε συνειδητοποίησα τη σοβαρότητα της κατάστασης και έκλεισα τα μάτια μου. Ήταν μια μικρή πιθανότητα [να δολοφονηθεί] αλλά για κάθε ενδεχόμενο».

Στη συνέχεια, άνοιξε τα μάτια του και διαπίστωσε ότι ο κιθαρίστας του μπάσου Adam Clayton είχε σταθεί ακριβώς μπροστά του για να τον προστατεύσει από τυχόν πυροβολισμούς από το πλήθος.

Γάμος και φιλία 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Bono, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Paul Hewson, μίλησε για τον γάμο του με τη σύζυγό του Ali.

Εμφανίστηκε στο New Yorker Festival στο The Society For Ethical Culture στη Νέα Υόρκη, όπου μίλησε για τα επερχόμενα απομνημονεύματά του στο The Society For Ethical Culture, ανέφερε το People.

Ο Μπόνο ρωτήθηκε από ένα μέλος του κοινού που είπε ότι είναι νεόνυμφοι, ζητώντας του να μάθει πώς διατήρησε την ένωσή του για τέσσερις δεκαετίες με την Χιούσον, 61 ετών.

Ο βραβευμένος με Grammy ρόκερ απάντησε: «Είναι μια μεγάλη τρέλα για εμάς. Και υπάρχει κάτι στο να ξέρεις ότι πας κόντρα στις πιθανότητες.

«Αλλά θα έλεγα, αν με ρωτάς σοβαρά, η φιλία μπορεί να ξεπεράσει τη ρομαντική αγάπη, μερικές φορές. Και η φιλία είναι αυτό που έχουμε εγώ και η Άλι. Όταν έχεις ρομαντική αγάπη και φιλία, αυτό είναι πραγματικά κάτι ξεχωριστό.

Το ζευγάρι, που συναντήθηκε για πρώτη φορά στο Dublin, στο Mount Temple Comprehensive School της Ιρλανδίας πριν από 50 χρόνια – και γιόρτασε την 40η επέτειό του τον περασμένο Αύγουστο – είναι γονείς τεσσάρων ενήλικων παιδιών: Jordan, 33, Eve, 31, Elijah, 23 και John, 21 .

Ο Μπόνο σημείωσε πώς αυτός και η σύζυγός του αλληλοσυμπληρώνονται και είναι εκεί ο ένας για τον άλλον σε δύσκολες στιγμές.

«Όποτε χάνονταν ο ένας από τους δύο, ο άλλος θα ήταν εκεί για να πάρει τον άλλον σπίτι», είπε. «Και είμαι τόσο ευγνώμων. Και τα 40 χρόνια είναι ένας ισχυρός αριθμός για μένα. Αυτός είναι ένας ισχυρός αριθμός για την Άλι. Και ήταν υπέροχα όταν φτάσαμε στα 40, και είπαμε, ”Ας μην το λέμε αυτό τώρα”.

Ο Bono έθιξε επίσης τη μακροχρόνια θητεία του με τους συμπαίκτες του στο συγκρότημα (The Edge, Adam Clayton και Larry Mullen Jr.), λέγοντας ότι η απόφασή τους να μοιράσουν ομοιόμορφα τα οικονομικά τους ήταν «το καλύτερο πράγμα ποτέ».

«Και αυτά τα τραγούδια γίνονται αυτό που είναι λόγω του Edge, του Adam και του Larry. Και νομίζω ότι ο Edge αισθάνεται το ίδιο. Ξέρετε, είμαστε οι κύριοι τραγουδοποιοί. Αλλά ο Adam θα καταλήξει σε ένα απίστευτο μπάσο, ή ο Larry θα καταλήξει σε ένα εκπληκτικό ρυθμό… ο μάνατζέρ μας μας έλεγε, ”Ξέρετε, δεν είναι οι μουσικές διαφορές που διαλύουν τα περισσότερα συγκροτήματα. Είναι το χρήματα. Κάντε το σωστά».

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk
Ελλάδα Αθήνα 

Από την εμπόλεμη Οδησσό στο Κολοράντο: Το μακρύ ταξίδι σωτηρίας εννέα λιονταριών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: