Απαράδεκτη, αιφνιδιαστική ακύρωση της επίσκεψης του Ισραηλινού Υπουργού Αμυνας στην Ελλάδα: Σπεύδει ξαφνικά να επισκεφθεί τους ισλαμιστές της Αγκυρας

FILE PHOTO: Israeli Minister of Defense Benjamin Gantz delivers remarks during a meeting with US Secretary of Defense Mark Esper (not pictured) at the Pentagon in Arlington, Virginia, USA, 22 September 2020. EPA, SHAWN THEW




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Διπλά αιφνιδιασμένοι δηλώνουν σύμφωνα με πληροφορίες, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ακύρωση της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού άμυνας στην Ελλάδα.

Διπλά, διότι από την μια ήρθε η ακύρωση αργά το βράδυ της Τετάρτης την ώρα που κανονίζονταν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την τελετή στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα που θα παραβρίσκονταν οι δυο υπουργοί, ενώ την Πέμπτη το απόγευμα έγινε γνωστό πως ο Μπέντζαμιν Γκατς την ερχόμενη Τετάρτη θα μεταβεί στην Άγκυρα που θα έχει τετ α τετ με τον Χουλουσί Ακάρ.

Και ο αιφνιδιασμός αυτός έχει να κάνει με το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια (σ.σ. από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά) οι σχέσεις ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Αθήνα, κυρίως στον αμυντικό τομέα αναβαθμίζονταν διαρκώς, σε μια εποχή μάλιστα ιδιαίτερα έκρυθμη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπου τα δυο κράτη έχουν δείξει πως εργάζονται για την κοινή ασφάλεια.

Παράλληλα η επίσκεψη του Μπένι Γκατς στην Καλαμάτα, ακυρώνεται για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου έναν χρόνο.

  • Οι ισραηλινές επενδύσεις

Στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος να θυμίσουμε ότι η Αθήνα έχει προκρίνει την επένδυση από Ισραηλινή εταιρεία, ώστε η αεροπορική βάση να μετατραπεί σταδιακά σ’ ένα πρότυπο Διεθνές αεροπορικό κέντρο εκπαίδευσης όπου οι εκπαιδευτές θα είναι η ελίτ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με ενοικιασμένα από το Ισραήλ αεροσκάφη Μ-365. Το κόστος αυτής της επένδυσης αγγίζει τα 1,8 δις ευρώ σ’ έναν ορίζοντα 20ετίας.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτά τα προγράμματα που τρέχουν για την Ελλάδα και το Ισραήλ. Ήδη το Τελ Αβίβ παρέχει την τεχνογνωσία των UAV’s HERON τα οποία πετούν από την αεροπορική βάση της Σκύρο.

Το Ισραήλ επίσης έχει στήσει το νέο anti- drone σύστημα στο Αν. Αιγαίο, ένα απόρρητο σχέδιο το οποίο βρίσκεται όπως ξέρουμε σε πλήρη εξέλιξη.
Από το Ισραήλ θέλει ο Στρατός Ξηράς να προμηθευτεί τους πυραύλους της οικογένειας N’ LOS ως τα νέα αντιαρματικά που θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην άμυνα της χώρας, τόσο στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο.

Την ανάσα περιμένουν στην Αεροπορία Στρατού για τα Apache A επίσης από το Ισραήλ…

Βεβαίως οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στο Ισραήλ παίζουν τον δικό τους ρόλο σ’ αυτή την υπόθεση. Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ και η συγκεκριμένη κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να κλείσουν οι «λογαριασμοί» με την Άγκυρα και να υπάρξει ξανά η καλή γειτονία όπου με τον κο. Νετανιάχου δεν είχε καταστεί εφικτή, μιας και ο ισχυρός άντρας του Ισραήλ έβλεπε ότι η Άγκυρα Ισλαμοποιείται ολοένα και περισσότερο…

ΥΓ: Για την ιστορία: Η τελετή στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας θα γίνει αλλά τα επίσημα πρόσωπα θα είναι οι δυο Διευθυντές Εξοπλισμών και Επενδύσεων όπου θα εγκαινιάσουν το πρώτο εκσυγχρονισμένο κτήριο. Πάντως οι δημοσιογράφοι που θα συνόδευαν την αποστολή αυτή, από την στιγμή της ακύρωσης, μάλλον δεν θα ακολουθήσουν…

Ωρα να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για τα ενεργειακά δηλώνει ο Μητσοτάκης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: