Αγρια τσαλακωμένος ο Πούτιν από την ανατίναξη της γέφυρας βομβαρδίζει αμάχους στη Ζαπορίζια με χιτλερικού τύπου αντίποινα

FILE PHOTO: Δορυφορική εικόνα της μερικώς κατεστραμμένης γέφυρας της Κριμαίας. SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES




Ρώσοι δύτες θα εξετάσουν σήμερα τη ζημιά που προκλήθηκε από την ισχυρή έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας και αποτελεί σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου από τη Μόσχα την ίδια στιγμή που ο Πούτιν, προσωπικά ταπεινωμένος από το πλήγμα, προχωρά σε χιτλερικού τύπου αντίποινα βομβαρδίζοντας αμάχους στη Ζαπορίζια.

Πράγματι, η ρωσική πυραυλική επίθεση που έπληξε νωρίς το πρωί συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικημένων κτιρίων στην Ζαπορίζια είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 87, συμπεριλαμβανομένων 10 παιδιών όπως δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η ομοβροντία πυρών πριν από την αυγή, ήταν η δεύτερη επίθεση αυτού του είδους κατά της πόλης, μέσα σε τρεις ημέρες και έγινε μία ημέρα μετά από μία έκρηξη που έπληξε την οδική και σιδηροδρομική γέφυρα της Κριμαίας, μία σημαντική δίοδο εφοδιασμού των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που μάχονται για να διατηρήσουν τις θέσεις τους γύρω από την πόλη Χερσώνα στα νότια της Ουκρανίας.

Ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τουλάχιστον 12 πυραύλους κατά στόχων στη Ζαπορίζια στην τελευταία επίθεση, καταστρέφοντας μερικώς, ένα συγκρότημα διαμερισμάτων με εννέα ορόφους, ισοπεδώνοντας πέντε άλλα κτίρια κατοικιών και προκαλώντας καταστροφές σε πολλά περισσότερα, δήλωσε ο Αλεξάντερ Στάρουκ, κυβερνήτης της περιοχής στη Ζαπορίζια.

Φωτογραφία από την επίθεση στη Ζαπορίζια EPA/UKRAINIAN STATE EMERGENCY SERVICΕ

Ενθουσιασμός σε Ουκρανούς αξιωματούχους

Η χθεσινή έκρηξη στη γέφυρα στα στενά Κερτς πυροδότησε μηνύματα ενθουσιασμού από Ουκρανούς αξιωματούχους, πάντως δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης. Η Ρωσία δεν κατηγόρησε άμεσα τη Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Μάρατ Κουσνούλιν δήλωσε ότι δύτες θα ξεκινούσαν τις εργασίες το πρωί, με την πιο λεπτομερή επιθεώρηση στα ίσαλα να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της ημέρας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη – είναι δυσάρεστη αλλά όχι μοιραία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ. «Φυσικά, προκάλεσε συναισθήματα και υπάρχει υγιής επιθυμία για εκδίκηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χερσόνησο υπάρχουν αποθέματα καυσίμων για ένα μήνα και τροφίμων για δύο μήνες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του στη νότια Ουκρανία θα μπορούν να «ανεφοδιάζονται πλήρως» μέσω των υφιστάμενων χερσαίων και θαλάσσιων διαδρομών.

Η Κριμαία πέρασε στην κατοχή της Ρωσίας από την Ουκρανία το 2014 και η μήκους 19 χιλιομέτρων γέφυρα της Κριμαίας, που συνδέει την περιοχή με το ρωσικό δίκτυο μεταφορών, εγκαινιάστηκε με τυμπανοκρουσίες τέσσερα χρόνια αργότερα από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η γέφυρα είναι βασική αρτηρία για τις ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, και για τον ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, της οποίας ο κυβερνήτης είπε στους κατοίκους «Ηρεμία, μην πανικοβάλλεστε».

Δεν ήταν ακόμα σαφές εάν η έκρηξη οφειλόταν εσκεμμένη ενέργεια αλλά η ζημιά σε μια τόσο σημαντική κατασκευή έγινε ενώ η Ρωσία υφίσταται ήττες στα πεδία των μαχών και μπορεί να θέσει υπό περαιτέρω αμφισβήτηση τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου ότι η σύρραξη εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Χθες, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για ενίσχυση της ασφάλειας στη γέφυρα καθώς και των υποδομών που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στη Κριμαία και έδωσε εντολή να ξεκινήσει έρευνα.

«Πιθανόν οι Ρώσοι να μπορούν να την ανοικοδομήσουν, αλλά δεν μπορούν να την υπερασπιστούν ενώ χάνουν έναν πόλεμο», δήλωσε ο Τζέιμς Νίξεϊ, πολιτικός αναλυτής στο βρετανικό ινστιτούτο Chatham House.

Δυσοίωνες για την ρωσική άμυνα είναι επίσης οι εκτιμήσεις του βρετρανικού Υπ. Αμυνας που στη νεότερη ενημέρωσή του θεωρεί ότι η ζημιά από την έκρηξη του Σαββάτου στη γέφυρα Κερτς στην Κριμαία θα μπορούσε να έχει «σημαντικό» αντίκτυπο στην «ήδη πιεσμένη ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει τις δυνάμεις της» στη νότια Ουκρανία .

 

Ο άγρια τσαλακωμένος Πούτιν

Ασχέτως των εξελίξεων που θα σηματοδοτήσει στο μέτωπο το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Πούτιν βγαίνει προσωπικά ηττημένος από το πλήγμα.

Η γέφυρα Κερτς είχε κταστεί σύμβολο της μυθικής προσωπικής του ικανότητας, σημειώνει η Washington Post, να υλοποιεί τεράστια έργα υποδομής και της φιλοδοξίας του να επαναφέρει τη Ρωσία στο χαμένο μεγαλείο της. «Ακόμη και τα πιο φιλόδοξα σχέδια μπορούν να υλοποιηθούν όταν εφαρμοστούν από τον ίδιο», δήλωνε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ το 2018 για το έργο της γέφυρας.

Τότε, η ολοκλήρωση της γέγυρας εδραίωνε την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας.

Η υλοποίηση της γέφυρες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, υπαγορεύθηκε από τα υλικοτεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισε η Μόσχα για τη στήριξη της προσάρτησης.

Η χερσόνησος συνδεόταν με ισθμό μόνο με εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία, πράγμα που σήμαινε ότι φορτία και άνθρωποι μπορούσαν να φτάσουν εκεί μόνο με πλοίο ή αεροπλάνο.

Η ιδέα μιας γέφυρας πάνω από το στενό του Κερτς, η οποία θα συνέδεε τη Ρωσία με την Κριμαία, έγινε ένας τρόπος επίλυσης αυτού του διλήμματος.

Και παρότι ήταν ο ο Τσάρος Νικόλαος Β ‘ και μετέπειτα οι Σοβιετικοί που πρώτοι είχαν σκεφτεί να χτίσουν μια τέτοια γέφυρα. ήταν οι Ναζί που ξεκίνησαν να κατασκευάζουν μια ανάλογη γέφυρα προτού εκδιωχθούν από την περιοχή κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ιδέα όμως πάντα αμφισβητήθηκε τακτικά για το κόστος της και τις προκλήσεις της κατασκευής, λόγω καιρού και εδάφους.

Πράγματι,  το έδαφος κάτω από το γεφυρωθέν στενό αποτελείται από λάσπη που καθιστούσε δύσκολη την αγκυροβόληση μιας γέφυρας.

Μάλιστα μία σιδηροδρομική γέφυρα που κατασκεύασαν οι Σοβιετικοί πάνω από το στενό στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρασύρθηκε από παρασυρόμενο πάγο λίγους μήνες μετά τη διέλευση του πρώτου τραίνου.

Ο Πούτιν αποφάσισε να προχωρήσει με το έργο ούτως ή άλλως και η κατασκευή της γέφυρας σύντομα έγινε εμβληματική της δέσμευσης της Μόσχας στην πρόσφατα προσαρτημένη Κριμαία – ένα πατριωτικό εγχείρημα που θυμίζει φράγματα και κανάλια της σοβιετικής εποχής που έγιναν αντικείμενο προπαγάνδας του κράτους.

Ο τζουντόκα – ολιχάρχης 

Για να χτίσει τη γέφυρα, ο Πούτιν αξιοποίησε τον παιδικό του φίλο και συνεργάτη στο τζούντο, Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ο οποίος βεβαίως στα 22 χρόνια δυναστείας του ο Πούτιν έγινε δισεκατομμυριούχος λαμβάνοντας μεγάλης κλίμακας κρατικές συμβάσεις κατασκευής. Πλέον είναι στόχος διεθνών κυρώσεων.

Η κατασκευή της σιδηροδρομικής και επιβατικής γέφυρας 12 μιλίων διήρκεσε τρία χρόνια και κόστισε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ήταν ένα μεγάλο σχέδιο για τον Πούτιν», δηλώνει ο Σάιμον Σλέγκελ, ανώτερος αναλυτής της Ουκρανίας για τη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων. Η προσάρτηση της Κριμαίας και η κατασκευή της γέφυρας αντιπροσώπευαν «την ανάκτηση και την επιστροφή της ιστορικής της επικράτειας στη Ρωσία» από την εποχή που ο Νικίτα Χρουστσόφ την δώρισε στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, δηλώνει από την πλευρά της Μαρία Σνεγκόβαγια, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Walsh του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν.

Με πληροφορίες από Reuters ΑΠΕ, ΜΠΕ,Washington Post

Στόχος το νέο “μεγαλείο” της Ιταλίας: Συνάντηση Μπερλουσκόνι, Μελόνι και Σαλβίνι για σχηματισμό κυβέρνησης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: