Ξέμειναν από προηγμένα όπλα: Παλιούς S-300 από την Αγ.Πετρούπολη μεταφέρουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία [videos]

FILE PHOTO: Μεταφορά ρωσικών οπλικών συστημάτων (εδώ πύραυλοι RS-24 Yars) Screenshot via YouTube @ You News2




Δορυφορικές εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι ο ρωσικός στρατός μετέφερε παλιούς αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Ουκρανία καθώς αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη προηγμένων όπλων από το καλοκαίρι, ανέφερε το φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο Yle την Κυριακή.

Τουλάχιστον τέσσερις από τις 14 βάσεις αντιαεροπορικών πυραύλων που περιβάλλουν την Αγία Πετρούπολη «εκκενώθηκαν από εξοπλισμό» τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, φέρεται να είπε ο Φινλανδός στρατιωτικός ειδικός Marko Eklund.

«Είναι πολύ πιθανό ο εξοπλισμός που έχει αφαιρεθεί να προέρχεται κυρίως από το παλιό σύστημα S-300», πρόσθεσε ο Eklund, ο οποίος παρακολουθεί τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για περισσότερα από 20 χρόνια.

Οι υπόλοιποι πύραυλοι που προστατεύουν τον εναέριο χώρο πάνω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας φαίνεται να είναι συστήματα S-400, τα οποία έχουν διπλάσιο βεληνεκές από τους προκατόχους τους της σοβιετικής εποχής, τους S-300. 

Η Ρωσία πιθανότατα έχει μετακινήσει έναν από τους παλαιότερους εξοπλισμούς της προς το ουκρανικό πεδίο μάχης και έτσι δεν έχει αποδυναμώσει σημαντικά την αεράμυνα της Αγίας Πετρούπολης, είπε ο Eklund.

Η Yle εκτιμά ότι οι 14 συστοιχίες που ήταν τοποθετημένες σε κύκλο γύρω από την Αγία Πετρούπολη περιλαμβάνουν περισσότερες από 100 κινητούς εκτοξευτήρες,  εξοπλισμένους με τουλάχιστον 450 βλήματα.

Η τελευταία μεταφορά ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις πιο κοντά στην Ουκρανία στην περιοχή Voronezh της νότιας Ρωσίας, όπου η Yle αναφέρει ότι το 50% του συνόλου των πυραύλων είχε «εξαφανιστεί» μέχρι τον Μάιο, τρεις μήνες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε την απρόκλητη εισβολή στη γείτονά της.

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 500 πυραύλους S-300 εναντίον ουκρανικών στόχων και έχει υπόλοιπο πυραύλων για τρία χρόνια,  ή 7.000 συνολικά,  δήλωσε ο επικεφαλής πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι S-300 δεν προορίζονται αρχικά για χερσαίους στόχους και η χρήση τους πιθανώς εξηγείται από την έλλειψη συμβατικών βαλλιστικών πυραύλων από τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με το Yle.

  • « Αυτοί οι παλιοί πύραυλοι χρησιμοποιούνται για χερσαίους στόχους με τέτοιο τρόπο που η μεγαλύτερη ζημιά φαίνεται να γίνεται στους αμάχους », ανέφερε ο Eklund.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Γιατί η Ουκρανία θέλει διακαώς Leopard; Κι η Γερμανία επιμένει να λέει “όχι”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: