Ξαφνικά αποστάσεις Σερβίας από Ρωσία με το μυαλό στο Κόσοβο: Δεν αναγνωρίζει τα δημοψηφίσματα προσάρτησης των κατεχομένων της Ουκρανίας

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς, στην διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο την 1η Αυγούστου 2022. EPA, KATIA CHRISTODOULOU




Η σύμμαχος της Ρωσίας, Σερβία , δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες από τους Ρώσους εισβολές περιοχές της Ουκρανίας, καταφέροντας ένα ακόμη διεθνές πλήγμα στη βιαστικά οργανωμένη προσπάθεια του Κρεμλίνου να εδραιώσει τα πρώτα κέρδη του στην επτάμηνη εισβολή του.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Σελάκοβιτς δήλωσε χθες στο Βελιγράδι ότι “η Σερβία δεν μπορεί να δεχτεί αυτά τα αποτελέσματα” λόγω της δέσμευσής της στον Χάρτη του ΟΗΕ και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, μεταξύ άλλων.

Κάτι τέτοιο «θα παραβίαζε πλήρως τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα, τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και το απαραβίαστο των συνόρων», είπε.

  • Η Σερβία διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία ιδίως για να ενισχύσει την άρνησή της να αναγνωρίσει τη δήλωση κυριαρχίας του 2008 από την πρώην επαρχία της Κοσσυφοπέδιο, η οποία αναγνωρίζεται πλέον από περισσότερες από 100 χώρες.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αναφέρει την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου ως παράδειγμα υπέρβασης της Δύσης.

Ο Σελάκοβιτς και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υπέγραψαν ένα λεγόμενο σχέδιο διαβούλευσης για τις χώρες τους για τα επόμενα δύο χρόνια στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

  • Ήταν το πρώτο διπλωματικό έγγραφο υψηλού επιπέδου που υπέγραψαν η Σερβία και η Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο εισηγητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, Βλαντιμίρ Μπίλιτσικ, χαρακτήρισε την είδηση ​​της υπογραφής ως «μεγάλο πλήγμα για τη διαδικασία ένταξης στα Δυτικά Βαλκάνια».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: [η Ρωσία] κινητοποιήθηκε για να επιτεθεί στην υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα  [Ουκρανία], η Ρωσία επιτίθεται στη διεύρυνση της ΕΕ!». είπε ο Μπίλιτσικ .

Το Βελιγράδι υποστήριξε πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή, αλλά απέφυγε να συμμετάσχει σε κυρώσεις όπως όλη την ΕΕ, στις οποίες προστέθηκαν και άλλα επίδοξα μέλη του μπλοκ.

Τα ψευτο – δημοψηφίσματα  στην Ουκρανία στις περιοχές Λουχάνσκ, Ντονέτσικ Χερσώνα και Ζαπορίζια,   έχουν απορριφθεί ως απάτη από την Ουκρανία, τη Δύση και τα Ηνωμένα Έθνη επειδή είναι παράνομα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

 

Με πληροφορίες από Radio Free Europe

 

Άφεση αμαρτιών αν πεθάνεις στην Ουκρανία: Με πιστόλι στον αριστερό κρόταφο και τον σταυρό του Κύριλλου στον δεξί, ωθούν τους Ρώσους προς σφαγή [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: