Βρετανική τραγωδία: Βγάζουν μόνοι τους με πένσα τα δόντια τους – Φτιάχνουν ψεύτικα με ρητίνη και κόλλα

FILE PHOTO: Οδοντίατροi με εξοπλισμό ατομικής προστασίας σε ιατρείο της Γαλλίας. EPA, GUILLAUME HORCAJUELO




Ένας στους πέντε Βρετανούς καταφεύγει στην «Do Ιt Υourself οδοντιατρική» λόγω της δυσκολίας που παρουσιάζουν τα οδοντιατρικά ραντεβού του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση μερικές από τις μεθόδους που έχουν καταφύγει απελπισμένοι άνθρωποι περιλαμβάνουν το τράβηγμα των χαλασμένων δοντιών με πένσα και την κατασκευή ψεύτικων δοντιών με ρητίνη και υπερκόλλα.

Είναι το πιο πρόσφατο σημάδι της συνεχιζόμενης οδοντιατρικής κρίσης του NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν άφησε τους ανθρώπους άλλη επιλογή από το να πληρώσουν τεράστιες ιδιωτικές αμοιβές ή να φύγουν.

Η δημοσκόπηση που έγινε από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες διαπίστωσε ότι περίπου το τέταρτο των Βρετανών δεν είχαν κλείσει ραντεβού με τον τοπικό οδοντίατρο του NHS τον περασμένο χρόνο.

Από αυτούς, το 21% κατέφυγε στην οδοντιατρική «Κάντο μόνος σου» (Do it yourself -DIY). Σχεδόν ένας στους τρεις εγκατέλειψε εντελώς την οδοντιατρική περίθαλψη του NHS.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα «εθνικό σκάνδαλο» και καλούν την κυβέρνηση να εισαγάγει ένα πακέτο χειμερινής διάσωσης του NHS, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για την πρόσληψη περισσότερων οδοντιάτρων.

Απαντώντας στη δημοσκόπηση, η Βρετανική Οδοντιατρική Ένωση (BDA) είπε ότι οι υπουργοί πρέπει να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη για να σταματήσουν το «σόου τρόμου» της «βικτοριανής εποχής» DIY οδοντιατρικής.

Τα ευρήματα ακολουθούν τα επίσημα στοιχεία του NHS τον περασμένο μήνα, τα οποία έδειξαν ότι τα δύο τρίτα των ενηλίκων Άγγλων δεν έχουν δει οδοντίατρο του NHS από τις πρώτες ημέρες του Covid.

Η οδοντιατρική του NHS βρίσκεται σε κρίση εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τότε που η Βρετανία βγήκε από την πανδημία.

Υπάρχουν αυξανόμενες αναφορές για Βρετανούς που καταφεύγουν σε DIY οδοντιατρική καθώς αγωνίζονται να δουν έναν οδοντίατρο του NHS και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ιδιωτικές αμοιβές.

Υπάρχουν αυξανόμενες αναφορές για Βρετανούς που καταφεύγουν σε DIY οδοντιατρική καθώς αγωνίζονται να δουν έναν οδοντίατρο του NHS και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ιδιωτικές αμοιβές

Χιλιάδες οδοντίατροι του NHS παραιτούνται κατά τη διάρκεια του Covid και οι δημοσκοπήσεις του κλάδου υποδηλώνουν ότι ακόμη περισσότεροι εξετάζουν το ενδεχόμενο να γίνουν πλήρως ιδιωτικοί στο εγγύς μέλλον.

Οι οδοντίατροι υποστηρίζουν ότι δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμο να προσφέρονται διαδικασίες NHS λόγω έλλειψης κρατικών επενδύσεων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση 9 στους 10 οδοντίατρους του NHS αρνούνται να δεχτούν νέους ασθενείς.

Η δημοσκόπηση της Lib Dem με 2.234 άτομα, που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, έδειξε ότι οι πολίτες στο Λονδίνο και τη Νοτιοδυτική Αγγλία ήταν οι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι απέτυχαν να κλείσουν ραντεβού με το NHS σε 12 μήνες σε ποσοστό 28%.

Τα αποτελέσματα για τη Σκωτία και την Ουαλία αποκάλυψαν ότι το 25% και το 22% των ανθρώπων, αντίστοιχα, δεν επισκέφτηκαν έναν οδοντίατρο του NHS τον περασμένο χρόνο.

Από τους 533 Βρετανούς που δεν το έκαναν, το 21% κατέφυγε στην οδοντιατρική DIY — είτε παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους είτε ζητώντας από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας να το κάνει για αυτούς.

Ένα άλλο 27% πλήρωσε για ιδιωτική οδοντιατρική θεραπεία και το 26% ισχυρίστηκε ότι καθυστέρησε να δει έναν οδοντίατρο να υποφέρει από πόνο.

Η εκπρόσωπος του Lib Dem Health, Daisy Cooper, δήλωσε ότι το να αναγκάζονται οι Βρετανοί να βγάλουν τα δόντια τους ήταν ένα «εθνικό σκάνδαλο» που δημιουργήθηκε από την κακοδιαχείριση της κυβέρνησης.

«Αυτή η σπαρακτική άνοδος στην οδοντιατρική «Κάντο μόνος σου» (Do it yourself -DIY) είναι περαιτέρω απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση απλώς δεν ενδιαφέρεται για τις ζωτικής σημασίας τοπικές υπηρεσίες υγείας μας», είπε.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καλούν την κυβέρνηση να ανακοινώσει ένα πακέτο χειμερινής διάσωσης του NHS αυτή την εβδομάδα τώρα που το Κοινοβούλιο επιστρέφει στις εργασίες του μετά την κηδεία της Βασίλισσας.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει σχέδια για την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού του NHS, συμπεριλαμβανομένων των οδοντιάτρων, είπαν.

Απαντώντας στη δημοσκόπηση, η BDA είπε ότι η οδοντιατρική DIY είχε μετατραπεί από τοπικό ζήτημα σε σημεία όπου η πρόσβαση σε οδοντιάτρους του NHS ήταν τρομερό πριν από την Covid σε εθνικό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της BDA Έντι Κράουτς είπε ότι εκατομμύρια Βρετανοί αναγκάστηκαν να πάρουν την στοματική τους υγεία στα χέρια τους λόγω της κυβερνητικής αδράνειας.

«Η οδοντιατρική DIY δεν έχει θέση σε ένα πλούσιο έθνος του 21ου αιώνα, αλλά σήμερα εκατομμύρια δεν έχουν επιλογές και κάποιοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους», είπε.

«Αυτά τα προβλήματα πρόσβασης δεν είναι αναπόφευκτα. Αυτή η παράσταση τρόμου είναι το άμεσο αποτέλεσμα των επιλογών που έγιναν στο Westminster ».

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση υποσχέθηκε επιπλέον 50 εκατομμύρια £ για να χρηματοδοτήσει 350.000 περισσότερα ραντεβού στον οδοντίατρο, ωστόσο αυτό μέχρι στιγμής είχε μικρή επίδραση στην ενίσχυση της πρόσβασης.

Ο κ. Crouch είπε ότι οι υπουργοί πρέπει να προσφέρουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση, εκτιμώντας ότι θα κόστιζε μόνο 880 εκατομμύρια £ ετησίως για την αποκατάσταση των υπηρεσιών στα επίπεδα του 2010.

Τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών υγείας, τα οποία καταγράφουν τον αριθμό των ενηλίκων που επισκέπτονται οι οδοντίατροι του NHS σε περιόδους 24 μηνών, δείχνουν τη δραστική μείωση του αριθμού των ατόμων που επισκέπτονται τον οδοντίατρο από την πανδημία.

Ενώ οι άνθρωποι δυσκολεύονταν να έχουν πρόσβαση στις οδοντιατρικές υπηρεσίες του NHS πριν από την Covid λόγω έλλειψης ραντεβού, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω με 6 εκατομμύρια λιγότερα άτομα σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη αφού ο αριθμός των οδοντιάτρων του NHS έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο ποτέ πέρυσι.

Η νεοδιορισθείσα υπουργός Υγείας Therese Coffey περιέγραψε περίφημα τους οδοντιάτρους ως μία από τις τέσσερις προτεραιότητές της όταν ανέλαβε το ρόλο νωρίτερα αυτό το μήνα

«Έχουμε προτεραιότητες Α, Β, Γ και Δ — ασθενοφόρα, καθυστερήσεις, περίθαλψη, γιατροί και οδοντίατροι», είπε.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το NHS έχει πλέον το μικρότερο εργατικό δυναμικό οδοντιάτρων σε μια δεκαετία, με 3.000 οδοντίατρους να έχουν απομακρυνθεί εντελώς από το NHS από τον Μάρτιο του 2020.

Και περισσότεροι θα μπορούσαν να στείλουν με μια BDA μια δημοσκόπηση 2.200 οδοντιάτρων στην Αγγλία νωρίτερα φέτος, βρίσκοντας ένα τρίτο σχέδιο να γίνει πλήρως ιδιωτικό μέσα στον επόμενο χρόνο.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους Βρετανούς να πρέπει να καλέσουν έως και 40 ιατρεία για να βρουν έναν οδοντίατρο του NHS στην περιοχή τους να δέχεται νέους ασθενείς.

Η κατάσταση οδήγησε οργανώσεις ασθενών όπως το Healthwatch England να λένε ότι οι αναφορές για οδοντιατρική DIY γίνονται όλο και πιο συχνές με περιστατικά όπου οι άνθρωποι έχουν βγάλει τα δόντια τους και έχουν κάνει αντικαταστάσεις από ρητίνη και υπερκόλλα.

Περίμενε έξι χρόνια

Η Danielle Watts, 42, από το Bury St Edmunds στο Suffolk, περιμένει τόσο απελπισμένη έξι χρόνια για να εγγραφεί σε έναν οδοντίατρο που έβγαλε σχεδόν τα μισά δόντια της με τα δάχτυλά της.

Η μητέρα δύο παιδιών έπασχε από σοβαρή ασθένεια των ούλων για πολλά από αυτά τα χρόνια.

Είπε ότι έσφιξε τα δόντια της αφού «άρχισαν να πεθαίνουν ένα προς ένα» πέρυσι επειδή κανένα από τα οδοντιατρεία στις τέσσερις γειτονικές της πόλεις δεν δεχόταν νέους ασθενείς.

Η κυρία Watts είχε προσπαθήσει να βρει έναν άλλο οδοντίατρο που θα ήταν πρόθυμος να αντιμετωπίσει εκείνη και τα δύο παιδιά της τον Oscar, 12 ετών, και την Eliza, οκτώ, αφού το ιατρείο της στο NHS έκλεισε ξαφνικά το 2015.

Παρά τις απεγνωσμένες της κλήσεις σε οδοντιάτρους όλα αυτά τα χρόνια, είπε ότι κανένας δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει νέους ασθενείς του NHS και αναγκάστηκε να αναλάβει η ίδια οδοντιατρική θεραπεία.

Η κυρία Watts είπε ότι τώρα αναγκαζόταν να παίρνει παυσίπονα κάθε μέρα και ότι η κατάστασή της είχε κλονίσει την αυτοπεποίθησή της.

Η Danielle Watts, 42,  αναγκάστηκε να αφαιρέσει 11 από τα δόντια της μετά από μια βασανιστική ασθένεια των ούλων μετά το κλείσιμο του οδοντιατρείου της το 2015 – αλλά αγωνίστηκε να βρει άλλο για να την πάρει

Εν τω μεταξύ, ο Carlton Hill, 28 ετών, από το Swansea της Ουαλίας, αναγκάστηκε να σκίσει μέρη του γομφίου  με πένσα το 2020. Δεν μπορούσε να κλείσει ραντεβού λόγω των καθυστερήσεων της πανδημίας.

Ο κ. Hill είπε: «Έπρεπε να αφαιρέσω κομμάτια δοντιού από τα ούλα μου χρησιμοποιώντας πένσα, αλλά τα νεύρα πέθαναν μετά από αυτό, οπότε ο πόνος δεν ήταν πολύ κακός. Όταν τηλεφώνησα ξανά στο NHS direct ζητώντας επείγουσα βοήθεια, μου είπαν ότι ο πόνος δεν ήταν αρκετά έντονος για παραπομπή σε οδοντίατρο έκτακτης ανάγκης, γιατί το μόνο που μπορούσαν να κάνουν για μένα ήταν να μειώσουν τον πόνο αντί να αφαιρέσουν τις ρίζες».

Πηγή: dailymail.co.uk

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνει τις πανδημίες πιο συχνές: Οι μολυσματικές ζωονόσοι αποτελούν το 60% όλων των ασθενειών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: