Τον Μάρτιο «κληρώνει» για τα Περιπολικά Island του Πολεμικού Ναυτικού που μονίμως σχεδιάζει την πρώτη γραμμή αποτροπής

Τα νέα Παράκτια Περιπολικά με την μεγάλη αυτονομία και την σαφώς μεγαλύτερη ταχύτητα από τα υφιστάμενα προσδίδουν πολύ μεγαλύτερη αποτρεπτική ισχύ στην οριογραμμή του Αρχιπελάγους για το Πολεμικό Ναυτικό. Πηγή εικόνας: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ανάμεσα στις «φουρτούνες» που προκύπτουν το Πολεμικό Ναυτικό ναι μεν συνεχίζει να παλεύει με τα πελώρια κύματα που υψώνονται μπροστά του κι από την άλλη αποδεικνύει πως με μέθοδο, αθόρυβα και ψύχραιμα βρίσκει λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον στόλο.

Το «κράτει» στις μηχανές του προγράμματος των κορβετών, βεβαίως και στοιχίζει ακόμη και σε ψυχολογικό επίπεδο, αν λάβει κανείς υπόψιν του πως τα πληρώματα των πλοίων του ναυτικού περιμένουν την άκρως απαραίτητη ανανέωση του στόλου, διότι όσο και να συντηρούν τα πλοία, όσο ιδρώτα και προσπάθεια κι αν καταβάλλουν, τα σκαριά κάθε μέρα, μεγαλώνουν…

Και επειδή στο ναυτικό πιστεύουν ακράδαντα- όπως σημειώνεται από στρατιωτικές πηγές- πως δεν χωρούν «οπαδικά αισθήματα» στην άμυνα της χώρας, το επιτελείο, ανεξάρτητα από τις χώρες προέλευσης νέων ή μεταχειρισμένων μονάδων, προσπαθεί να βρίσκει λύσεις οι οποίες σε κάθε περίπτωση συναντούν τα επιχειρησιακά κριτήρια.

Μάλιστα όταν το επερχόμενο αποτέλεσμα είναι μια πολυετής προσπάθεια η οποία συμβαδίζει με εκείνη της πολιτικής ηγεσίας, η οποία αφουγκράζεται τις ανάγκες και συνδράμει στον σχεδιασμό του αύριο, τότε το αποτέλεσμα είναι προς όφελος του όπλου μέσω των σωστών ενεργειών.

Κι ένα από τα στοιχεία που συνδυάζουν αυτές ακριβώς τις «αρετές» είναι η αντικατάσταση των υπέργηρων, ξύλινων Παράκτιων Περιπολικών κλάσης «Αντωνίου» & «Nasty»,τα οποία επιχειρούν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου, περιπολώντας σε όλη την θαλάσσια μεθοριακή γραμμή ως τα μάτια του Πολεμικού Ναυτικού απέναντι σε οποιαδήποτε τουρκική κίνηση.

Τι θα «φορούν» τα Island ερχόμενα στο ναύσταθμο

Η δωρεά από το US Coastguard των περιπολικών Island, σύμφωνα με πληροφορίες της Hellasjournal προβλέπει την αγορά, εγκατάσταση επικοινωνιακού και ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι μέσω των συζητήσεων φαίνεται- χωρίς να έχει έως τώρα «κλειδώνει»- πως τα Islandπιθανά να καταπλεύσουν στην Ελλάδα την 23η Μαρτίου, ενώ ταυτόχρονα θα φτάσει στο ναύσταθμο και πλήρης φόρτος ανταλλακτικών για όλα τα συστήματα του πλοίου. Αυτό εξασφαλίζει την υποστήριξη τους, για πάρα πολλά χρόνια.

Σ’ ότι αφορά τον οπλισμό τους, αυτός όπως όλα δείχνουν θα είναι πυροβόλο των 20mm με τη συμφωνία να γράφει RWS, δηλαδήremoteweaponstation.

Η άφιξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα φέρει μαζί και Αμερικανούς οι οποίοι θα επιφορτιστούν με την εκπαίδευση εν πλω και εν όρμο των πληρωμάτων που θα στελεχώσουν τα νέα Παράκτια Περιπολικά.

Αυτό θα συμβεί αφού πρώτα δεξαμενιστούν, συντηρηθούν και βαφτούν στα Ελληνικά χρώματα από Ελληνικό ναυπηγείο, όπως προβλέπει και αναγράφει η συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνουν αξιόπιστες πηγές, ότι στην αρχή και για ότι απαιτηθεί θα συνδράμει το εξειδικευμένο προσωπικό του USCG. Πάντως αυτό που θα διευκολύνει την άμεση προσαρμογή του πληρώματος είναι πως τα τέσσερα πλοία θα έρθουν με όλα τα συστήματα σε πλήρη λειτουργία.

Αλλαγή σελίδας 50ετίας…

Το πράσινο φως από τις ΗΠΑ για την παραχώρηση των Islandμέσω EDA (ExcessDefenceArticles) των αποθεμάτων του στρατιωτικού υλικού από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις θεωρείται μια ανάσα σημαντική, για μονάδες που επιχειρούν κάθε μέρα κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή του Αν. Αιγαίου.

Η αυτοψία που είχε γίνει από τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού έδειξε ότι τα τέσσερα Islandβρίσκονται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, είναι αξιόπλοα αλλά και ικανά να ενισχύσουν σημαντικά την αποτρεπτική δύναμη του στόλου στην πρώτη γραμμή.

Τα Islandαπό τον Μάρτιο του 2023 και μετά θα είναι τα μάτια του Πολεμικού Ναυτικού στην πρώτη γραμμή. Και είναι σημαντικό ότι αυτά τα πλοία έχουν 3.300 μίλια αυτονομίας και η ταχύτητά τους μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τους 29 κόμβους.

Τα υφιστάμενα Παράκτια Περιπολικά και τα πληρώματα αυτών, παρά τα περίπου 50 έτη υπηρεσίας διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο τα τελευταία χρόνια, ιδίως στον τομέα της επιτήρησης και αποτροπής της υβριδικής απειλής του μεταναστατευτικού.

Αναζητά επιτηδευμένα και πονηρά «αντίμετρα» η Άγκυρα για ν’ απαντήσει στα «lockon» της Πολεμικής Αεροπορίας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: