Το ρουά – ματ του Πολεμικού Ναυτικού και πώς θα ξεκινήσει τη αναβάθμιση των δύο πρώτων Super Vita

Οι πυραυλάκατοι αποτελούν όπως λένε τα ίδια τα πληρώματα τους, την “διπλωματία εμβέλειας 180 χλμ”. Πηγη εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΣ HELLAS JOURNAL

Μια ημέρα πριν ολοκληρωθεί ο Σεπτέμβριος, ο στόλος ενισχύεται με επιπλέον μια πυραυλάκατο και με αυτήν το Πολεμικό Ναυτικό κόβει το νήμα ενός προγράμματος που δημιούργησε πολλές καθυστερήσεις, προβλήματα και προβληματισμό.

Όμως τα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνομένων Βλημάτων, οπλισμένα σαν αστακοί, αποτελούν καράβια που το Αρχηγείο Στόλου τα υπολογίζει ιδιαίτερα σε κάθε μορφή ναυτικού πολέμου, λόγω των δυνατοτήτων που έχουν, αλλά και των ψυχωμένων πληρωμάτων που τα υπηρετούν και που γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα πως θ’ αγκιστρώνονται στα βράχια του Αιγαίου, καλυπτόμενοι από απειλές.

Η Πυραυλάκατος «Βλαχάκος» που φέρει τιμητικά το όνομα του ήρωα των Ιμίων μπορεί να ολοκληρώνει το πρόγραμμα, αλλά στο ναυτικό Επιτελείο κοιτάζουν το αύριο αυτών των πολύτιμων πλοίων.

Παράλληλα το Ναυτικό προετοιμάζει την αναθεωρημένη του πρόταση προς τον πρωθυπουργό για το πως θα διαχειριστεί το αυστηρότατο budget των 2 δις ευρώ.
Πολλές φορές έχει γραφτεί ότι οι δυο προτάσεις για τις υφιστάμενες φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ διαφέρουν κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

  • Η Γερμανό-Ολλανδική πρόταση αγγίζει περίπου τα 650 εκ. ευρώ ενώ η Αμερικανική προσεγγίζει το 1 δισ.

Στην περίπτωση που το νήμα κόψει η κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία σύμφωνα με πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό εμπεριέχει το μικρότερο από ήδη μεγάλο ρίσκο, περισσεύουν ορισμένα εκατομμύρια με τα οποία στο ναυτικό θέλουν να ξεκινήσουν τον εκσυγχρονισμό των δυο πρώτων Super Vita, πλοία δηλαδή που έχουν φτάσει την 15ετή υπηρεσία.

Το ενδιαφέρον του για το πρόγραμμα των Πυραυλακάτων αλλά και για την τύχη των πολύπαθων ναυπηγείων Ελευσίνας είχε δείξει μέσα στον Σεπτέμβριο και ο πρωθυπουργός ο οποίος είχε ανέβει στο κατάστρωμα της 7ης ΤΠΚ.

Από εκείνες τις εικόνες φάνηκε ότι η Πυραυλάκατος Βλαχάκος βρίσκεται στο τελικό στάδιο, έτοιμη προς παράδοση στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού. Ήδη από την εμπειρία που έχουν τα στελέχη της Διοίκησης από την παράδοση της ΤΠΚ Καραθανάσης, θα χρειαστούν ορισμένες παρεμβάσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τις εν πλω δοκιμές.

Όπως ακριβώς όλες οι Super Vita, έτσι και ο Βλαχάκος, όπως και η 6η ΤΠΚ, Καραθανάσης είναι σε πλήρη ετοιμότητα να βγουν στο Αιγαίο ενισχύοντας τη δύναμη του στόλου και σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, με την Τουρκία να προσπαθεί κάθε μέρα να βρει τον κατάλληλο τρόπο για να βάλει φωτιά στο Αρχιπέλαγος.

Είναι τα καράβια που γίνονται ένα με τις νησίδες του Αρχιπελάγους και από εκεί, με τα συστήματά τους παρακολουθούν ότι κινείται και έτοιμες να εξαπολύσουν τρομακτική επίθεση προς κάθε επιβουλέα.

Η παράδοση της 7ης Πυραυλάκατου θεωρείται μια μικρή ανάσα στον στόλο ενώ όπως επισημαίνεται με τα οπλικά της συστήματα, κυρίως τους Exocet Block 3, μετατρέπονται στα πλοία με την «διπλωματία, εμβέλειας 180 χλμ».

Οι 8 Exocet που φέρει η Πυραυλάκατος Βλαχάκος, προσθέτουν μια σημαντικότατη δύναμη πυρός, μαζί με τους υπολοίπους του τύπου Block II & III των Vosper και βεβαίως με τις παλαιότερες της Διοίκησης La Combattante με τους Harpoon.

Το ρουά-ματ του Αντιναυάρχου Λυμπέρη

Και επειδή η πρόσφατη κρίση του 2020 είχε δείξει πολλά, στο debriefing των Επιτελείων έγινε κοινώς αποδεκτό ότι το αριστοτεχνικό στήσιμο των πλοίων αυτών, όπως και του συνόλου του στόλου- που θύμιζε σκληρή παρτίδα σκάκι- είχε γίνει από τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη και το Επιτελείο του, μαζί βεβαίως με τους χιλιάδες Αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που είναι τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων του στόλου.

Μπορεί οι Τούρκοι με το Oruc Reis να ήθελαν να κάνουν μια ναυτική παρέλαση, ο Ελληνικός στόλος ήταν ταμπουρωμένος όπως έπρεπε, καταλαμβάνοντας καίριες θέσεις. Και μόνο λίγα πλοία παρακολουθούσαν τις κινήσεις του σεισμογραφικού και των πολεμικών που το συνόδευαν.

Αυτοί είναι που έμειναν περίπου 5 μήνες εν πλω, έτοιμοι για όλα ανά πάσα στιγμή να δώσουν απαντήσεις εκεί που χρειάζεται.

Και επειδή πολλά θυμίζουν το τελευταίο διάστημα τα όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2020, ο Αρχηγός Στόλου στο ναυτικό σήμα που είχε στείλει στα πληρώματα των πλοίων, στους δικούς του ανθρώπους είχε τονίσει «κρατήστε τις σημειώσεις των ημερολογίων σας εύκαιρες. Όταν χρειαστεί, τώρα ξέρετε ότι γίνεται! Και θα χρειαστεί. Η βεβαιότητα ότι τα νερά τούτα δικά μας είναι και θα μείνουν επιβεβαιώθηκε από την στάση σας. Για να πετύχεις την ειρήνη, χρειάζεσαι σύνεση και αποφασιστικότητα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η αλλαγή πλεύσης με το επίδομα στόλου φρενάρει τις παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό και φέρνει νέα δεδομένα στον στόλο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: