Στην Τουρκία πλησιάζει η τέλεια καταιγίδα, προειδοποιούν οι Γερμανοί: Ετοιμάζουν καραβάνι προσφύγων με στόχο Ελλάδα και Ευρώπη

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί για την τουρκική οικονομία. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Η ανταπόκριση στην εφημερίδα Welt της Carolina Drüten από την Αθήνα αναφέρεται στην εντεινόμενη δυσαρέσκεια και αυξανόμενη επιθετικότητα που επιδεικνύεται στην Τουρκία προς τους Σύρους πρόσφυγες.

Ως αποτέλεσμα τώρα απευθύνεται πρόσκληση, μέσω της εφαρμογής Telegram, από Σύρους που διαβιούν στην Τουρκία σε άλλους πρόσφυγες να συμμετάσχουν σε ένα καραβάνι που θα κατευθυνθεί προς τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)

Οι πρόσφυγες από τη Συρία που φιλοξενούνται στην Τουρκία αισθάνονται όλο και λιγότερο άνετα στη χώρα, καθώς το κλίμα εν μέρει είναι εχθρικό, ενώ ενόψει των εκλογών του 2023 πολλοί πολιτικοί κλιμακώνουν τη ρητορική τους κατά των προσφύγων.

Την ίδια ώρα ο μέχρι άλλοτε προστάτης τους, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Εrdogan), προσπαθεί να προσεγγίσει τον Σύρο δικτάτορα, Μπασάρ αλ Άσαντ (Baschar al-Assad), όπως σημειώνει η ανταποκρίτρια, για αυτό και όλο και περισσότεροι πρόσφυγες επιδιώκουν τώρα να φύγουν από την Τουρκία με κατεύθυνση την Ε.Ε.

Καθώς κάποιοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης -ενόψει και των επικείμενων εκλογών- οξύνουν τη ρητορική τους κατά των προσφύγων, ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται όλο και περισσότερο υπό πίεση, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν την ψαλίδα μεταξύ του ΑΚΡ και της αντιπολίτευσης να κλείνει.

Εδώ και καιρό ο Erdogan κάνει λόγο για δημιουργία μιας επονομαζόμενης «ζώνης προστασίας» στη Βόρεια Συρία, νοτίως των συνόρων Τουρκίας-Συρίας. Με αυτόν τον τρόπο θα κατάφερνε να απωθήσει τις κουρδικές ομάδες, αλλά και να δημιουργήσει έναν χώρο, όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν Σύροι από την Τουρκία.

Εν μέρει αυτό συμβαίνει ήδη, αλλά σε περιορισμένο βαθμό, διευκρινίζει το δημοσίευμα, που προσθέτει ότι συγχρόνως ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να προσεγγίσει τον Σύρο δικτάτορα, που άλλοτε χαρακτήριζε «τρομοκράτη», κάτι που εντείνει την ανασφάλεια των Σύρων προσφύγων.

Όπως εξηγεί ο ειδικός σε θέματα μετανάστευσης, Metin Corabatir, υπάρχουν πολλά εμπόδια για μια πιθανή συνεργασία συριακής και τουρκικής κυβέρνησης, καθώς η Δαμασκός ζητά την απόσυρση του τουρκικού στρατού από το συριακό έδαφος, όπως επίσης να σταματήσει να παρέχει υποστήριξη σε μερίδα της συριακής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήδη εκατοντάδες άνθρωποι από τη Συρία κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Τουρκία, με προορισμό την Ευρώπη, ωστόσο τους σταματούν οι πολιτοφυλακές.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποιεί τους ανθρώπους να μην συμμετάσχουν στο «καραβάνι» και να μη θέσουν τις οικογένειές τους σε κίνδυνο.

Ο Metin Corabatir εκφράζει την ανησυχία του μήπως εκτυλιχθούν και πάλι σκηνές όπως αυτές του 2020, όταν ο Erdogan ανακοίνωσε μονομερώς ότι τα σύνορα με την Ελλάδα είναι ανοιχτά, οπότε κατευθύνθηκαν προς τα εκεί χιλιάδες άνθρωποι, με τους Έλληνες συνοριοφύλακες, όπως σχολιάζει η ανταπόκριση, να τους αποκρούουν εν μέρει με βάναυσες μεθόδους.

Ο Corabatir θυμάται ότι τότε πολλοί πρόσφυγες πούλησαν τα λιγοστά τους υπάρχοντα για να μπορέσουν να πληρώσουν για το ταξίδι, και προειδοποιεί ότι μια νέα τέτοια απόπειρα θα κατέληγε στην ίδια τραγωδία.

Τίτλος: «Στην Τουρκία πλησιάζει η τέλεια καταιγίδα»
Υπότιτλος: «Στην Τουρκία εντείνεται η δυσαρέσκεια για τους Σύρους πρόσφυγες. Τώρα ο Πρόεδρος Erdogan -ο άλλοτε προστάτης τους- επιδιώκει την προσέγγιση με τον άνδρα, εξαιτίας του οποίου τράπηκαν σε φυγή: το Σύρο δικτάτορα Assad. Οι πρώτοι πρόσφυγες καλούν σε ένα καραβάνι με κατεύθυνση την Ε.Ε.»

ΠΗΓΗ: Welt της Carolina Drüten

Ξεμπρόστιασε την Αγκυρα μέσα στον ΟΗΕ: «Στα πρόθυρα εξαφάνισης η ελληνική μειονότητα» είπε ο εκπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: