Στη Λευκωσία 7-8 Οκτωβρίου οι 5 Μεσογειακές χώρες της ΕΕ για το μεταναστευτικό: Στόχος νέο Ευρωπαϊκό σύμφωνο

FILE PHOTO: Βάρκα με παράτυπους μετανάστες EPA, A. CARRASCO RAGEL




Με στόχο την προώθηση ενός νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης συναντώνται στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2022 οι MED 5,  οι αρμόδιοι υπουργοί των πέντε μεσογειακών χωρών πρώτης γραμμής – Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Μάλτας. Τη Σύνοδο θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος θα τελέσει τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με τίτλο “On the line” στις 7 Οκτωβρίου, καθώς επίσης και η Πρόεδρος της Βουλής Α. Δημητρίου που θα παραστούν και στο επίσημο δείπνο που θα ακολουθήσει της έκθεσης.

Την Σύνοδο φιλοξενεί ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νίκος Νουρής, ενώ προσεκλήθη και θα παραστεί ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η Σύνοδος MED 5, την οποία φιλοξενεί για πρώτη φορά η Κύπρος, είναι η τέταρτη από μια σειρά αντίστοιχων διοργανώσεων στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2021, στη Μάλαγα τον Σεπτέμβριο του 2021 και στη Βενετία τον Ιούνιο του 2022. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι μέσω των συντονισμένων προσπαθειών των MED 5 αυξάνεται σημαντικά η διαπραγματευτική ικανότητα των υπό αναφορά κρατών μελών, με απώτερο σκοπό την ικανοποίηση των αιτημάτων για τη δημιουργία ενός ενιαίου, δίκαιου και ισορροπημένου πλαισίου για διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Τη Σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο των συζητήσεων για το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, θα απασχολήσουν κυρίως:

(α) προτάσεις και εισηγήσεις για το Eurodac (Ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων), καθώς και το Screening (έλεγχος διαλογής υπηκόων τρίτων χωρών στα εξωτερικά σύνορα), οι οποίες ενέχουν σημαντικές πτυχές που επηρεάζουν τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής.

(β) η πρόταση για καθίδρυση μηχανισμού αλληλεγγύης που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μετεγκατάσταση αριθμού μεταναστών από τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής σε άλλα κράτη μέλη και

(γ) η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού με έμφαση στη συνεργασία με τρίτες χώρες και την επίτευξη συμφωνιών επιστροφών.

Η Σύνοδος αναμένεται να καταλήξει με μία Κοινή Δήλωση μεταξύ των πέντε χωρών του  ευρωπαϊκού νότου, η οποία θα περιλαμβάνει τις θέσεις τους ενόψει του Άτυπου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που ακολουθεί στις 13-14 Οκτωβρίου.

Οι εργασίες της Συνόδου θα διεξαχθούν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, στο ξενοδοχείο Άνασσα στην περιοχή του Ακάμα. Μετά το πέρας της πρωινής συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες υπουργοί θα παραχωρήσουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Με πληροφορίες από ertnews.gr 
Κύπρος Λευκωσία 

Εν αναμονή της ομιλίας Αναστασιάδη στον ΟΗΕ: Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Γκουτέρες και δείπνο με ομογενειακές οργανώσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: