Στα άκρα οι εκβιασμοί του Πούτιν: Η Gazprom διέκοψε πλήρως τη ροή φυσικού αερίου προς τον Nord Stream λόγω… τεχνικού προβλήματος

The Lakhta Centre business tower, the headquarters of Russian energy corporation Gazprom, in St. Petersburg, Russia. EPA, ANATOLY MALTSEV




O κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας Gazprom ανακοίνωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1,που συνδέει Ρωσία και Γερμανία, δεν θα επαναλειτουργήσει όπως είχε προγραμματιστεί το Σάββατο, καθώς ανακαλύφθηκε νέο τεχνικό πρόβλημα.

Πρόκειται για σημαντικό πλήγμα για την Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου της ενόψει του χειμώνα, ενώ αποπειράται εδώ και εβδομάδες να μαντέψει τα επόμενα βήματα της Μόσχας στον ενεργειακό πόλεμο.

Σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία, φέρεται να εντοπίστηκε διαρροή λιπαντικών ελαίων σε μία τουρμπίνα που συμβάλλει στη ροή αερίου στον αγωγό.

Η Gazprom πρέπει τώρα να επιδιορθώσει το πρόβλημα προ της επανεκκίνησης των ροών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά την Παρασκευή. Δεν έδωσε ωστόσο κανένα χρονοδιάγραμμα ή ένδειξη για το πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει κάτι τέτοιο.

Το γεγονός σηματοδοτεί δραματική κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και έρχεται ακριβώς τη στιγμή που οι τιμές υποχωρούσαν. Εάν η διακοπή της λειτουργίας εκταθεί σε χρόνο, θα τεθούν σε κίνδυνο νοικοκυριά, παραγωγικές μονάδες και ολόκληρες οικονομίες, αποδυναμώνοντας την Ευρώπη, η οποία υποστηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο που έχει κηρύξει εναντίον της η Ρωσία.

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε από την πλευρά του ότι η Gazprom έλαβε προειδοποίηση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικής, Τεχνολογικής και Πυρηνικής Εποπτείας (Rostekhnadzor) της Ρωσίας σχετικά με την «ελαττωματική τουρμπίνα» του Nord Stream, με αποτέλεσμα ο αγωγός να κλείσει εντελώς μέχρι να διορθωθούν τα τεχνικά ζητήματα.

Εκπρόσωπος της Gazprom απέστειλε επιστολή στη Siemens σχετικά με τις βλάβες και την ανάγκη αποκατάστασής τους.

Σημειώνεται ότι από την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, η Gazprom είχε αναστείλει τις προμήθειες του αγωγού για τρεις ημέρες και οι ροές ήταν προγραμματισμένο να επανέλθουν το πρωί του Σαββάτου.

Εντονες οι αντιδράσεις

Για «επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας» της Gazprom κάνει λόγο ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, με ανάρτησή του στο τουίτερ.

«Η ανακοίνωση της Gazprom σήμερα το απόγευμα ότι κλείνει για άλλη μια φορά τον Nord Stream 1 με δόλια προσχήματα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή» σημειώνει ο κ. Μαμέρ.

Προσθέτει ότι «είναι επίσης απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας, καθώς προτιμά να καίει το αέριο αντί να τηρεί τις συμβάσεις».

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή του δικτύου φυσικού αερίου ανακοίνωσε απόψε ότι η χώρα είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για τη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία, όμως προέτρεψε τους πολίτες και τις εταιρείες να περιορίσουν την κατανάλωση, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα παραμείνει κλειστός προς το παρόν.

«Με αφορμή την απόφαση της Ρωσίας να μην επιτρέψει επί του παρόντος τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream 1, οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, τα σχετικά επίπεδα αποθήκευσης και η σημαντική εξοικονόμηση καθίστανται ακόμη πιο σημαντικά» ανέφερε μέσω του Twitter ο Κλάους Μούλερ, ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur.

«Είναι καλό που η Γερμανία είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη, όμως τώρα εξαρτάται από τον καθένα και όλους μας», πρόσθεσε.

Ο αγωγός Nord Stream 1, που περνά από τη Βαλτική Θάλασσα και εφοδιάζει τη Γερμανία και άλλες χώρες, επρόκειτο να επαναλειτουργήσει αύριο Σάββατο (στις 04.00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από τριήμερη διακοπή για συντήρηση. Η Gazprom ωστόσο, η οποία έχει το μονοπώλιο των εξαγωγών αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία, ανέφερε νωρίτερα ότι δεν μπορεί να ξαναρχίσει με ασφάλεια τις παραδόσεις, μέχρι να επιδιορθωθεί μια διαρροή λαδιού μηχανής που εντοπίστηκε σε μια τουρμπίνα. Δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η επισκευή.

«Αυτό αποτελεί μέρος του ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον μας», έγραψε στο Twitter ο Μίχαελ Ροτ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι γεμάτες σε ποσοστό 85%. Το Βερολίνο εκτιμά ότι ο στόχος που έχει τεθεί, να γεμίσουν κατά 95% μέχρι την 1η Νοεμβρίου, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, εκτός και αν εταιρείες και νοικοκυριά μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου.

Η ΕΕ συνολικά έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο, να πληρωθούν οι δεξαμενές κατά 80% μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ειρήνα Ζαρκαδούλα Reuters, Bloomberg

Ευρωπαϊκή Ένωση και G7 απαντούν στις απειλές του Πούτιν με εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: