Ολο και πιο βρώμικος ο πόλεμος του Πούτιν: Ρωσική δολιοφθορά στους αγωγούς βλέπει η Ευρώπη, συναγερμός μετά τις διαρροές και τα μυστήρια drones στη Βόρεια Θάλασσα

FILE PHOTO: Φωτογραφία από F-16 της Στρατιωτικής Αεροπορίας της Δανίας που εμφανίζει το αποτέλεσμα της διαρροής από τον αγωγό στην επιφάνεια της θάλασσας. EPA, Danish Defence Command




Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η αιφνίδια διαρροή φυσικού αερίου και στους δύο αγωγούς του Nord Stream,κάθε άλλο παρά τυχαίο γεγονός είναι, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση δια στόματος Φον ντερ Λάιεν αλλά και ηγετών υιοθετούν πλέον ευθέως την εκδοχή της δολιοφθοράς. 

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών είχε προειδοποίησε εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA το καλοκαίρι, γράφει το περιοδικό το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του. Το Βερολίνο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση».

Πανευρωπαϊκός συναγερμός

Η Νορβηγία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και  φυσικού αερίου, μετά τις διαρροές φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από τους αγωγούς Nord Stream και τις αναφορές για «δραστηριότητα» μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB επικαλούμενο το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας.

Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία της Σουηδίας έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανό «σαμποτάζ» σχετικά με τη διαρροή στον αγωγό Nord Stream1.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία κατηγορεί ανοικτά τη Ρωσία ότι είναι εκείνη που προκάλεσε τις διαρροές στους δύο μεγάλους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και το περιγράφει ως «τρομοκρατική επίθεση».

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαϊλο Ποντόλιακ, δήλωσε ότι η ζημιά στο Nord Stream 1 και 2 ήταν «μια επιθετική πράξη» προς την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θέλει να προκαλέσει πανικό πριν από το χειμώνα και προέτρεψε την ΕΕ να αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Οι σεισμολόγοι ανέφεραν υποβρύχιες εκρήξεις προτού εμφανιστούν οι διαρροές με τις τεράστιες φυσαλίδες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για εκρήξεις», δήλωσε ο Μπγιορν Λουντ του Εθνικού Κέντρου Σεισμολογίας της Σουηδίας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι φορείς εκμετάλλευσης του Nord Stream 2 προειδοποίησαν για απώλεια πίεσης στον αγωγό, χθες απόγευμα της Δευτέρας, γεγονός που οδήγησε σε προειδοποίηση από τις δανικές αρχές ότι τα πλοία πρέπει να αποφεύγουν την περιοχή κοντά στο νησί Bornholm.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του Nord Stream 1 είπε ότι οι υποθαλάσσιες γραμμές «υπέστησαν ταυτόχρονα πρωτοφανείς» ζημιές σε μια μέρα.

Η Διοίκηση Άμυνας της Δανίας δημοσίευσε πλάνα από τις διαρροές που δείχνουν φυσαλίδες στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας κοντά στο νησί.

Το μεγαλύτερο κομμάτι θαλάσσιας διαταραχής έχει διάμετρο 1 χιλιόμετρο.

Μάλιστα, σε δηλώσεις της το απόγευμα της Τρίτης  η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η μεγάλη διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες» και όχι σε «ατύχημα».

«Είναι πλέον ξεκάθαρη η εκτίμηση των αρχών ότι επρόκειτο για σκόπιμες ενέργειες. Δεν ήταν ατύχημα», είπε στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την πράξη», πρόσθεσε.

Η Σουηδία έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι με αέριο.

Το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος της Δανίας υπολογίζει ότι η διαρροή από τους αγωγούς θα συνεχιστεί για «τουλάχιστον μία εβδομάδα», μέχρι να εξαντληθεί το αέριο που διαρρέει από τους υποθαλάσσιους σωλήνες.

EPA, Danish Defence Command

 

«Η διαρροή φυσικού αερίου από το NS-1 [Nord Stream 1] δεν είναι τίποτα άλλο από μια τρομοκρατική επίθεση που σχεδιάστηκε από τη Ρωσία και μια επιθετική ενέργεια προς την ΕΕ. Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και να προκαλέσει πανικό πριν από το χειμώνα», ανέφερε ο Ποντόλιακ στο Twitter.

 

 

«Η καλύτερη απόκριση και επένδυση ασφάλειας είναι τα τανκς για την Ουκρανία. Ειδικά τα γερμανικά», πρόσθεσε.

Άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες εξωτερικεύουν ήδη τις σκέψεις τους ότι η ζημιά στους αγωγούς προκλήθηκε σκόπιμα.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki κατηγόρησε την Μόσχα για δολιοφθορά και είπε ότι η πράξη πιθανότατα συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, αλλά ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι πολλαπλές διαρροές θα μπορούσαν να είναι σύμπτωση.

Την ίδια ώρα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επίθεσης στο υποθαλάσσιο δίκτυο φυσικού αερίου.

Εσκεμμένη επίθεση βλέπει και η Μόσχα…

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» για το περιστατικό και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εσκεμμένης επίθεσης.

Όποια και αν είναι πάντως η αιτία της ζημιάς, δεν θα επηρεάσει άμεσα την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς κανένας από τους αγωγούς δεν λειτουργούσε.

Ο αγωγός Nord Stream 1 -που αποτελείται από δύο παράλληλους κλάδους – δεν μεταφέρει φυσικό αέριο από τον Αύγουστο, όταν η Ρωσία τον έκλεισε «για συντήρηση».

Εκτείνεται 745 μίλια (1.200 χιλιόμετρα) κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα από τις ρωσικές ακτές κοντά στην Αγία Πετρούπολη μέχρι τη βορειοανατολική Γερμανία. Ο δίδυμος αγωγός του, Nord Stream 2, σταμάτησε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αν και κανένας από τους αγωγούς δεν είναι σε λειτουργία, και οι δύο εξακολουθούν να περιέχουν αέριο.

Οι γερμανικές, οι δανικές και οι σουηδικές αρχές ερευνούν όλα τα περιστατικά.

Η διαρροή μπορεί να διαρκέσει μέρες

Η αρχή ενέργειας της Δανίας ανακοίνωσε (μέσω Reuters) ότι η διαρροή μπορεί να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες και ίσως ακόμη και μια εβδομάδα.

Οσο για τους διαχειριστές του αγωγού (Nord Stream AG) δηλώνουν ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί πότε θα αποκατασταθεί η πληγείσα υποδομή του συστήματος.

Με πληροφορίες από Reuters, ΒΒC

Διαρροές στον Nord Stream: Ισχυρές εκρήξεις και τεράστιες, απόκοσμες φυσαλλίδες στη Βαλτική [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: