Πρόεδρε, ναι, “βομβάρδισες” και τα είπες σε Τουρκία και ΟΗΕ, χύμα και σταράτα. Που ήμασταν τόσα χρόνια; Γιατί χάθηκε τόσος χρόνος;

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ομιλεί στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Φωτογραφία Προεδρικό Μέγαρο, PIO, ΓΤΠ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Ομολογουμένως, στην τελευταία του ομιλία στην έδρα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης “βομβάρδισε” με την ομιλία του, τόσο την Τουρκία, όσο και τα Ηνωμένα Έθνη. Μέσα από μια ορθά δομημένη και περιεκτική ομιλία, άγγιξε την ουσία και επικεντρώθηκε σε καίρια σημεία, που αφορούν, τόσο την πατρίδα μας, όσο και το παγκόσμιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε χωρίς περιστροφές για την αδυναμία των Ηνωμένων Εθνών να ενεργήσουν με τρόπο δίκαιο για όλα τα κράτη – μέλη. Αναφέρθηκε στην Τουρκία και τα όσα προκλητικά ανέφερε ο Ερντογάν στη δική του προκλητικότατη ομιλία. Εστίασε στις καθημερινές παραβιάσεις της Τουρκίας, προβαίνοντας σε συγκεκριμένες αναφορές.

Μεταξύ πολλών άλλων καίριων σημείων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικεντρώθηκε στην κατοχική Τουρκία, τις καθημερινές παραβιάσεις της, τις συνεχιζόμενες απειλές της για τα Ελληνικά νησιά, την “αξίωση” της για δημιουργία “δυο κρατών” στην Κύπρο, όπως και στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

  • Αξιοσημείωτη και έντονη ήταν η αναφορά του Προέδρου στο διαχρονικό πλάνο της Τουρκίας, ότι δηλαδή “αυτός είναι ο μακροχρόνιος στόχος της, από το 1956”, μια αναφορά, την οποία προσωπικά δεν θυμάμαι να έχει θίξει ποτέ ξανά αυτά τα χρόνια που επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη υπό την ιδιότητα του ως πρόεδρος.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι “αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρά τους ιστορικούς συμβιβασμούς από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα απέτυχαν λόγω της αδιάλλακτης στάσης αλλά και των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας”.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν ευτύχησε να δει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ και την αντιμετώπιση προκλήσεων που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, όπως η πείνα, η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή, και ότι επίσης δεν ευτύχησε να δει την πατρίδα μας επανενωμένη. Εξέφρασε την ελπίδα ότι στη διάρκεια της ζωής του θα μπορέσει να δει ένα καλύτερο και πιο σταθερό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Θα ήθελα να το επαναλάβω, όσοι είδαν και άκουσαν τον Πρόεδρο, τα λόγια του, οι κινήσεις του και γενικά η όλη του παρουσία στην τελευταία του ομιλία στην έδρα του ΟΗΕ, ήταν άρτια, ηγετική.

Εκείνο όμως που μου τρώει το μυαλό από εκείνη την ώρα, είναι που ήμασταν τόσα χρόνια! Που ήμασταν Πρόεδρε, να τους τα φωνάξεις (εκεί έξω από την Κύπρο) από την πρώτη μέρα που ανέλαβες;

  • Γιατί όλα αυτά δεν είναι φαινόμενα του σήμερα. Πόσες και πόσες φορές μας “έγραψε” ο ΟΗΕ επειδή “τολμούσαμε” (άκουσον-άκουσον) να ρωτήσουμε για τα δίκαια της πατριδας μας και τα συνεχιζόμενα εγκλήματα της Τουρκίας;

Από το 2017, μετά το Κραν Μοντανά, που ήμασταν Πρόεδρε, να φωνάξεις (στους ξεροκέφαλους εκεί μέσα στην Κύπρο) ότι “αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρά τους ιστορικούς συμβιβασμούς από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα απέτυχαν λόγω της αδιάλλακτης στάσης αλλά και των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας”;

Αυτός και μόνο αυτός είναι ο λόγος. Ότι άλλο λέγεται από τους κατηγόρους της μη λύσης και υπέρμαχους της “όποιας” λύσης είναι επιεικώς μπούρδες!

Αχ Πρόεδρε! Γιατί χαθηκε τόσος χρόνος;

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Επιμένουν οι Τούρκοι για ρωσικές πτήσεις προς τα κατεχόμενα: Κινήσεις στο παρασκήνιο και οι εκπλήξεις που ετοιμάζονται

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: