“Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε”, το μήνυμα του προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής

Στο στιγμιότυπο διακρίνονται: Ο Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο Δρ. Κυριάκος Αθανασίου, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις, Δημήτρης Τσάκας




Ήταν εξαιρετική η ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, κ. Κυριάκου Παπαστυλιανού, στο τιμητικό δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατία, Νίκου Αναστασιάδη, την περασμένη Παρασκευή, στο Terrace on the Park, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Απευθυνόμενος στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος των Κυπρίων της Αμερικής τόνισε:

Κ. Ερντογάν είναι αδικία που ακόμη για 48 χρόνια καταπατείται το 37% της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό;

Κ. Ερντογάν είναι αδικία που ακόμη δεν έχουν βρεθεί όλοι οι αγνοούμενοι στην Κύπρο;

Κ. Ερντογάν είναι αδικία η παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου της Ελλάδος καθημερινώς;

Δημοσιεύουμε παρακάτω όλο το κείμενο της ομιλίας του κ. Κυριάκου Παπαστυλιανού:

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρε. Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριε Νίκο Αναστασιάδη Πρώτη κυρία της Κύπρου κυρία Άντρη Αναστασιάδη. Επίσημοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στο ετήσιο Τιμητικό Δείπνο και σας ευχαριστώ που μας τιμάτε με την παρουσία σας. Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους χορηγούς και όλους εσάς που στηρίζεται την αποστολή μας όλα αυτά τα χρόνια.

71 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας και προσφοράς. Είμαστε λίγοι σε αριθμό αλλά τεράστιο και σημαντικό το έργο της διασποράς.

Σήμερα τιμάμε ένα διακεκριμένο Ελληνοκύπριο επιστήμονα ο οποίος μας τιμάει και μας κάνει υπερήφανους ανά το παγκόσμιο.

Θα ήθελα να καλωσορίσουμε όλοι μαζί τον Δρ. Κυριάκο Αθανασίου την σύζυγό του, κ. Καϊλή Αθανασίου καθώς επίσης τα δύο του παιδιά Άριστο και Θάσο. Πιστεύω ότι έχετε διαβάσει το πλούσιο βιογραφικό του και θα ακούσουμε και περισσότερο κατά τη διάρκεια της απονομής του βραβείου.

Σεβασμιότατε, σας ευχαριστούμε που είστε εδώ μαζί μας σήμερα. Όπως γνωρίζετε οι Ελληνοκύπριοι οι Έλληνες εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αγωνίζονται όχι μόνο για τα εθνικά μας θέματα αλλά και την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς την γλώσσα μας την θρησκεία μας.

Η Εκκλησία καθ’ όλη τη σταδιοδρομία του Έλληνα ουδέποτε έμεινε ξένη προς αυτόν, και να είστε σίγουρος θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Κύριε Πρόεδρε, όπως και κάθε χρόνο πιστός στο ραντεβού σας είστε εδώ μαζί μας, είστε εδώ μαζί με τους απόδημους Ελληνοκύπριους και Έλληνες. Σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Στην σημερινή σας ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη πολύ ορθά αναδείξετε το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, και του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς επίσης και τις απαράδεκτες διεκδικήσεις του κ. Ερντογάν. Αποφάσεις και ψηφίσματα τα οποία δεν εφαρμόζονται για όλες τις χώρες.

Μας κάνει να αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο ρόλος αυτών των δύο οργανισμών; Κατά την άποψή μου η εξυπηρέτηση των ισχυρών.

Κύριε Πρόεδρε, τα τελευταία 10 χρόνια της διακυβέρνησης σας και όχι μόνο, έχετε προσπαθήσει και έχετε κάνει όλα τα απαραίτητα έτσι ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν ειρηνικά δίχως κατοχικά στρατεύματα και εγγυήτριες δυνάμεις. Δυστυχώς η συνεχής αδιαλλαξία της Τουρκίας δεν έχει φέρει κανένα θεμιτό αποτέλεσμα.

Έχουμε ακούσει την ομιλία του κ. Ερντογάν στα Ηνωμένα έθνη, που λίγο-πολύ μας είπε ότι είναι άδικο που δεν επιτρέπεται στο Τουρκοκύπριο ηγέτη να μιλάει στα Ηνωμένα Έθνη.

Κ. Ερντογάν είναι αδικία που ακόμη για 48 χρόνια καταπατείται το 37% της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό;

Κ. Ερντογάν είναι αδικία που ακόμη δεν έχουν βρεθεί όλοι οι αγνοούμενοι στην Κύπρο;

Κ. Ερντογάν είναι αδικία η παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου της Ελλάδος καθημερινώς;

Για την Τουρκία, για σας κ. Ερντογάν το κυπριακό έχει λυθεί το 1974. Για την Τουρκία η μόνη λύση είναι ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου.

Κ. Ερντογάν το πρόβλημα είστε εσείς και μόνο εσείς και όταν θα αποχωρήσουν τα στρατεύματα σας από την Κύπρο δεν θα χρειάζεται να μιλάτε για αδικία.

Πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής έχει ανακοινώσει την οριστική άρση του εμπάργκο. Θα ήθελα από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω δημοσίως το φιλέλληνα Γερουσιαστής Bob Menendez για την αμέριστη συμπαράσταση του όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης όλους τους γερουσιαστές και βουλευτές για την συνεχόμενη υποστήριξη τους στα εθνικά μας θέματα, όλους αυτούς που πίστεψαν και βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια.

Επίσης και την κυβέρνηση που παίρνει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κύπρου.

Κ. Πρόεδρε, σήμερα σε αυτό το τιμητικό δείπνο, από αυτό εδώ το βήμα, θα είναι η τελευταία σας ομιλία και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνεχή υποστήριξη σας όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης σας προς τους απόδημους εδώ στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής. Ευχόμαστε σε εσάς και στην οικογένεια σας υγεία και ευημερία.

Προσωπικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις συμβουλές σας, την συνεργασία σας, μα πάνω απ’ όλα την εμπιστοσύνη που μου δείξατε όλα αυτά τα χρόνια .

Αγαπητοί φίλοι και φίλες το κυπριακό πρόβλημα δεν λύθηκε ακόμη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτά που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα.

Σε λίγες μέρες την 1η Οκτωβρίου κλείνουμε 62 χρόνια από την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Παρόλα τα προβλήματα που είχαμε στα 62 χρόνια δημοκρατίας, παρόλο που το 37% της χώρας είναι υπό κατοχή, έχουμε καταφέρει αρκετά, και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Αν σκεφτούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό την οικονομία μας εξαρτιόταν από την γεωργία και από την εκμετάλλευση ορυκτών, σήμερα έχουν όλα αλλάξει και το μεγαλύτερο ποσοστό της οικονομίας μας εξαρτάται από το εμπόριο, ναυτιλία, χρηματοοικονομικά και το τουρισμό.

Οι υποδομές, το σύστημα υγείας, η παιδεία όλες οι υπηρεσίες έχουν προχωρήσει αρκετά. Το 2004 η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επομένως πρέπει να είμαστε περήφανοι και πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε από την όποια θέση κι αν βρισκόμαστε έτσι ώστε το Κυπριακό αλλά και όλα τα εθνικά μας θέματα να παραμείνουν στην επικαιρότητα.

Τελειώνοντας, αξιότιμοι προσκεκλημένοι κυρίες και κύριοι, κανείς δεν μπορεί να μειώσει την αίγλη του παρελθόντος και την ιστορική σημασία της αποστολής του Έλληνα και πρέπει με την ίδια θέρμη να συνεχίσουμε έτσι ώστε να παραμείνουμε στην προνομιούχο αυτή θέση.

Σας ευχαριστώ!

«Κρατήστε τη σημαία της Ελλάδας και της Κύπρου μας ψηλά»: Ομιλία Αναστασιάδη στους ομογενείς της Νέας Υόρκης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: