Πόσο φταίει η Δύση για το φαινόμενο Βλαντιμίρ Πούτιν: Μια εκτίμηση με αφορμή τον θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Russian President Vladimir Putin arrives for a news conference following the 22nd Shanghai Cooperation Organisation Heads of State Council (SCO-HSC) Summit, in Samarkand, Uzbekistan, 16 September 2022. EPA, SERGEI BOBYLEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Του ΑΝΔΡΕΑ ΤΣΙΛΟΓΙΑΝΝΗ*

Το πραγματικό σοβαρό λάθος που έγινε στη σχέση με τη Ρωσία ήταν να πιστέψουμε ότι, με την ενσωμάτωσή της στην παγκόσμια αγορά, η αλληλεξάρτηση των συμφερόντων θα την δαμάσει.

Για όλα φταίει η Δύση. Πάντα. Για ό,τι κι αν λες. Ο θάνατος του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έδωσε την ευκαιρία στους ειδικούς στο αυτομαστίγωμα, να μας εξηγήσουν ότι η Δύση τον εγκατέλειψε και ότι αυτή η ύπουλη και κυνική εγκατάλειψη ήταν που προκάλεσε την πολιτική του αποτυχία, την αδυναμία του να εκσυγχρονίσει την τότε Σοβιετική Ένωση, που τελικά δεν έγινε ούτε με την κατάληψη της εξουσίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όλοι μας φταίμε. Είναι μια ιδέα που συμβαδίζει με την άλλη, οι ίδιοι άνθρωποι συχνά υποστηρίζουν σύμφωνα με την οποία η εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν συνέπεια της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή.Πάντα φταίμε εμείς.

  • Ο Πούτιν είναι σίγουρα ένας κακός, αλλά, στην πραγματικότητα, εμείς οι δυτικοί τον δημιουργήσαμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο με το τέλος της εθνικοποιημένης οικονομίας στη Ρωσία δεν γεννήθηκε η οικονομία της αγοράς, αλλά η ληστρική οικονομία των ολιγαρχών.

Ένα ακόμα άλυτο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Γκορμπατσόφ είχε να κάνει με τη ρωσική ιστορία και παράδοση. Η Ρωσία, εκτός από ένα σύντομο και πολύ εύθραυστο συνταγματικό πείραμα μετά το 1906, γνώρισε στην ιστορία της μόνο τυραννία, μόνο δεσπότες και μερικές φορές διαφωτισμένους κυρίως άγριους.

Τα έθιμα της Ρωσίας, οι ευρέως διαδεδομένες πεποιθήσεις στην κοινωνία, χαρακτηρίζονται από τυραννία αιώνων.Τερματίζοντας τον Ψυχρό Πόλεμο, ο Γκορμπατσόφ και η ομάδα του αντιπροσώπευαν μια απόλυτη καινοτομία στη ρωσική ιστορία. Για αιώνες και αιώνες πριν από αυτόν, αλλά με τον Πούτιν, οι παλιές συνήθειες αποκαταστάθηκαν.

Ο Γκορμπατσόφ αξίζει τη μεγάλη ιστορική αξία που διέκοψε αυτή την παράδοση. Το πραγματικό σοβαρό λάθος που διέπραξε η Δύση στη σχέση της με τη Ρωσία ήταν ότι με την ενσωμάτωσή της στην παγκόσμια αγορά θα έχανε τα ιστορικά της ελαττώματα.

Το αυτομαστίγωμα της Δύσης, η τάση να κατηγορούμε τις κοινωνίες μας για οτιδήποτε κακό συμβαίνει στον κόσμο, έχει πολλές αιτίες και περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους.

Οι επιθέσεις στη Δύση από διανοούμενους ή υποτιθέμενους διανοούμενους εξακολουθούν να είναι ένα αρχαίο κακό. Οι ιδέες που κυκλοφορούν για τα δήθεν λάθη της Δύσης στη σχέση με τη Ρωσία δεν είναι μόνο ανόητες.

Είναι και επικίνδυνες. Διότι, αν και είναι πολύ διαδεδομένες, ευνοούν τον ηθικό αφοπλισμό μπροστά στις προκλήσεις των αυταρχικών δυνάμεων.

*Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής

@mail: [email protected]
Twitter: TsiloyannisAnd
Facebook: Andreas Tsiloyannis
© Andreas Tsiloyannis

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Νέο τραγούδι με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιαστική καταστροφή: “Σμύρνη Εσύ” σε μουσική Γιώργου Θεοφάνους (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: