Πάλι κτυπούν τα τύμπανα πολέμου στα Βαλκάνια: Φόβοι και προειδοποιήσεις για αναζωπύρωση των εντάσεων στο Κόσοβο

FILE PHOTO: Serbian President Aleksandar Vucic talks during a press conference in Belgrade, Serbia, 30 August 2022. EPA, ANDREJ CUKIC




Για επικείμενο νέο κύμα εθνοτικών εντάσεων στο Κόσοβο προειδοποιεί το πρακτορείο Reuters αφότου η Πρίστινα ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα επαναφέρει σε ισχύ την υποχρέωση για περίπου 50.000 Σέρβους που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο να αντικαταστήσουν εντός δύο μηνών τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι οι αρχές του Κοσόβου επιχειρούν να εξαναγκάσουν  τους Σέρβους να αποδεχθούν την εξουσία της Πρίστινα σε καθημερινά γραφειοκρατικά ζητήματα αφ’ ης στιγμής  η τελευταία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 2008 μετά από σχεδόν μια δεκαετία εξέγερσης ενάντια στην κατασταλτική εξουσία της Σερβίας.

Ανακοινώνοντας την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για τους κατόχους αυτοκινήτων να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας με αυτές που εκδίδονται από την Πρίστινα, ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti παρουσίασε την απόφαση ως «τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από μια εκδήλωση άσκησης κυριαρχίας».

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξαντερ Βούτσιτς (Aleksandar Vucic) δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι είναι δυνατή μια συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο για το θέμα: «Από την 1η Σεπτεμβρίου οι αρχές του Κοσόβου θα προσπαθήσουν να αναγκάσουν τους Σέρβους να αλλάξουν πινακίδες αλλά δεν νομίζω ότι θα έχουν μεγάλη επιτυχία», τόνισε  στους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν ξεσπάσει εντάσεις  τον περασμένο μήνα αφότου η Πρίστινα ανακοίνωσε ότι ο σχετικός κανόνας θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, εξέλιξη που ώθησε τους Σέρβους να βγουν στους δρόμους δημιουργώντας οδοφράγματα.

Οι εντάσεις εκτονώθηκαν αφότου ο Kurti, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), συμφώνησε να αναβάλει τη νέα ρύθμιση προκειμένου να ακολουθήσουν διαβουλεύσεις, οι οποίες όμως παρήλθαν άπρακτες. Τα οδοφράγματα αφαιρέθηκαν υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει εγκαταστήσει στο Κοσσυφοπέδιο ειρηνευτική δύναμη  3.700 ανδρών.

Από την πλευρά του, το σερβικό  υπουργείο Άμυνας, το οποίο αρνείται να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο και το βλέπει ως αναπόσπαστο τμήμα του σερβικού εδάφους, δήλωσε την Τετάρτη ότι ενίσχυσε την εκπαίδευση ορισμένων από τα στρατεύματά του που τελούν εν υπηρεσία  κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

«Η εκπαίδευση πραγματοποιείται προκειμένου να διατηρηθεί ο υψηλός βαθμός πολεμικής ετοιμότητας των εμπλεκόμενων μονάδων και η ικανότητά τους να αντιδρούν γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια», ανέφερε το υπουργείο.

Επισημαίνεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας υπό την αιγίδα της ΕΕ και των απεσταλμένων των ΗΠΑ έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να λύσουν το ζήτημα, αν και Βελιγράδι και Πρίστινα την περασμένη εβδομάδα κατέληξαν σε συμφωνία για τη χρήση προσωπικών εγγράφων ταυτότητας.

ΠΗΓΗ: Reuters – Kosovo pushes ahead with car licensing rule resisted by ethnic Serbs

Πάει προς διάλυση Λιβύη; Ο απογοητευτικός ο ρόλος της Ευρώπης και η προβοκατόρικη εμπλοκή της Ρωσίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: