Όταν το Κρεμλίνο λέει “κάναμε λάθη”, κάτι χοντρό συμβαίνει με την επιστράτευση * 260.000 Ρώσοι έφυγαν από τη χώρα [videos]

FILE PHOTO: Για συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση: Σύλληψη διαδηλωτή στη Μόσχα απόψε 21 Σεπτεμβρίου 2022. EPA/MAXIM SHIPENKOV




O εκπρόσωπος του  Κρεμλίνου παραδέχθηκε σήμερα “λάθη” στην στρατολόγηση εφέδρων για τα μέτωπα της Ουκρανίας, αρνούμενος ωστόσο να διαψεύσει το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα λόγω μεγάλης φυγής στο εξωτερικό, λέγοντας πως  δεν υπάρχει αυτή την ώρα “απόφαση”.

“Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το διάταγμα (της επιστράτευσης) παραβιάστηκε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είπε πως ελπίζει πως “τα λάθη θα διορθωθούν”.

Οι αρχές δήλωσαν πως η επιστράτευση 300.000 εφέδρων αφορά μόνο όσους έχουν στρατιωτική εμπειρία ή τις επιδιωκόμενες ικανότητες.

Όμως έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις επιστράτευσης ανθρώπων μεγάλων σε ηλικία, αρρώστων ή χωρίς εμπειρία καθώς και φοιτητών.

  • Η επιστράτευση προκάλεσε διαδηλώσεις και οδήγησε σε χιλιάδες συλλήψεις μετά την ανακοίνωσή της από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.

Πολλοί Ρώσοι φαίνεται επίσης πως επέλεξαν να φύγουν από τη χώρα αν ληφθεί υπόψη η αυξημένη συρροή στα σύνορα με τη Γεωργία, το Καζακστάν, τη Φινλανδία ή τη Μογγολία. Αυξήθηκαν επίσης κατακόρυφα τα αεροπορικά ταξίδια.

  • Αυτή η συρροή τροφοδότησε φόβους πως η Ρωσία θα απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα των ανδρών σε ηλικία που μπορούν να πολεμήσουν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως οι αρχές “δεν έχουν λάβει απόφαση” σε αυτό το στάδιο που να αφορά το κλείσιμο των συνόρων για αυτή την κατηγορία των πολιτών.

Χθες, Κυριακή, η Νόβαγια Γκαζέτα ανέφερε στον ιστότοπό της πως 261.000 άνδρες έχουν φύγει από τη χώρα αφότου ανακοινώθηκε η μερική επιστράτευση, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή στην προεδρική διοίκηση της Ρωσίας.

Ο δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πάβελ Τσίκοφ δήλωσε πως οι συνοριοφρουροί στο μοναδικό εν λειτουργία σημείο διέλευσης της Ρωσίας με τη Γεωργία απέτρεψαν κάποιους ανθρώπους από την έξοδο, επικαλούμενοι τον νόμο για την επιστράτευση,

Ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε την Κυριακή πως υπήρχε ουρά 2.300 αυτοκινήτων στο σημείο διέλευσης Verkhny Lars.

Σχεδόν 17.000 Ρώσοι διέσχισαν τα σύνορα περνώντας στη Φινλανδία στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, μια αύξηση 80% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, ανακοίνωσαν σήμερα οι φινλανδικές αρχές.

Τους στέλνουν χωρίς εκπαίδευση κατευθείαν στο μέτωπο

Το γενικό επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας υποστήριξε σήμερα ότι Ρώσοι στρατεύσιμοι από τη μαζική επιστράτευση του Κρεμλίνου στέλνονται απευθείας στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία χωρίς εκπαίδευση.

Εν μέσω προειδοποιήσεων από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλους εμπειρογνώμονες ότι πολλοί από τους επιστρατευμένους είναι  πιθανό να λάβουν ελάχιστη ουσιαστική εκπαίδευση –και θα βρίσκονται αντιμέτωποι με  τον κίνδυνο «υψηλού ποσοστού φθοράς» όταν αναπτυχθούν – άνδρες που κινητοποιήθηκαν πρόσφατα από φιλορώσους αξιωματούχους κατοχής στην Ουκρανία ετοιμάζονται επίσης για την πρώτη γραμμή.

Μεταξύ αυτών περιλαμβανόταν νεοσύλλεκτο προσωπικό από την Κριμαία καθώς και στρατεύσιμοι από την περιοχή του Λουχάνσκ που έλαβαν κλήτευση τις τελευταίες ημέρες.

Οι τελευταίες κινήσεις έγιναν καθώς αναφέρθηκε ότι η Ρωσία έκλεισε επίσης τα σύνορά της σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας με τη γειτονική περιοχή Ροστόφ για είσοδο και έξοδο, δίνοντας εντολή στους ντόπιους να εμφανιστούν στα στρατιωτικά γραφεία εντός τριών ημερών

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές τις τελευταίες 24 ώρες περιέγραφαν ρωσικές γραμμές να καταρρέουν σε ορισμένες περιοχές, ενώ βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ουκρανική φάλαγγα τεθωρακισμένων να κινείται μέσα από τουλάχιστον μία πρώην ρωσική θέση γεμάτη με καμένα οχήματα.

«Η έλλειψη στρατιωτικών εκπαιδευτών και η βιασύνη με την οποία η Ρωσία ξεκίνησε την επιστράτευση, υποδηλώνει ότι πολλά από τα [ρωσικά] στρατεύματα θα αναπτυχθούν στην πρώτη γραμμή με ελάχιστη  προετοιμασία», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με έδρα τις ΗΠΑ εκδήλωνε επίσης έντονο σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότητα της ρωσικής επιστράτευσης, σημειώνοντας ότι το Κρεμλίνο «είναι απίθανο να ξεπεράσει θεμελιώδεις διαρθρωτικές προκλήσεις».

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian/ AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: