Όταν ο ηγέτης μίας χωρας κατηγορείται για διαπλοκή και δεν τρέχει τίποτα: Φταίει και το εκλογικό σώμα, είναι ο μεγάλος ένοχος

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η Κύπρος έχει διασυρθεί διεθνώς και έχει καταστεί δείγμα κράτους διαφθοράς. Για το κατάντημα αυτό της πατρίδας μας πρέπει όλοι να νιώθουμε ντροπή. Να νιώθουμε, όπως νιώθουν οι ένοχοι μιας ατιμίας ή μιας ανήθικης συμπεριφοράς, που όλοι τους δακτυλοδείχνουν. Αυτή είναι δυστυχώς η διεθνής εικόνα της Κύπρου.

Φυσικά για το κατάντημα αυτό την πρώτη ευθύνη φέρει ο Πρόεδρος της Κυριακής Δημοκρατίας (ΠτΔ), που όπως τον κατηγόρησε ένας συγγραφέας και πρώην στενός συνεργάτης του ενεργεί ως αρχηγός συμμορίας. Το γεγονός ότι ο συγγραφέας υπήρξε στενός συνεργάτης του ΠτΔ και στράφηκε εναντίον του, όταν διαπίστωσε ότι εγκατέλειψε τη γραμμή της όποιας λύσης για την οποία τον υποστήριζε, δεν αλλοιώνει τα γεγονότα που περιγράφει στο βιβλίο του.

Αντίθετα. Τους δίνει μεγαλύτερη σοβαρότητα, αφού ο ίδιος γνώριζε από πρώτο χέρι και συμμετείχε ή ανεχόταν τη λειτουργία της συμμορίας, από την οποία ανέμενε δικαίωση της ιδεολογίας του για τη λύση.

Είναι παράξενο ένας πολίτης να κατηγορεί τον ΠτΔ ως αρχηγό συμμορίας και να μην κινείται εναντίον του καμιά νομική διαδικασία. Δεν εθίγη άραγε ο ΠτΔ, που παρουσιάζεται ως αρχηγός συμμορίας;

  • Γιατί η εισαγγελία δεν κίνησε διαδικασία εναντίον του; Γιατί π ΠτΔ δεν του κίνησε αγωγή για λίβελο; Η απάντηση είναι απλή. Για να μη δοθεί στο συγγραφέα η ευκαιρία τεκμηρίωσης των κατηγοριών του ενώπιον του δικαστηρίου και της κοινής γνώμης.

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ανέδειξε με στοιχεία μια δραστηριότητα αυτής της συμμορίας. Εκμεταλλευόμενη αυτό το πρόγραμμα η επίσημη και ανεπίσημη συμμορία καρπώθηκε εκατομμύρια ευρώ σε βάρος της Κ.Δ. και του δημοσίου συμφέροντος.

Δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, μεσάζοντες, ντεβέλοπερς, κτηματομεσίτες, εργολάβοι και υπεργολάβοι, δημόσιοι λειτουργοί τσέπωσαν εκατομμύρια, στερώντας πολλά εισοδήματα από το κράτος, που ανέμενε να πάρει από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι το κράτος χρειαζόταν άμεση συγκέντρωση κεφαλαίων, για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Το διεφθαρμένο σύστημα οργάνωσε τόσο καλά το μεγάλο φαγοπότι, ώστε ακόμη και όσοι έπαιρναν ψίχουλα ως μεροκάματα από την εργοδότησή τους για την κατασκευή των επαύλεων και των πολυτελών διαμερισμάτων, θεωρούσαν το πρόγραμμα της κλοπής ως ευλογία για την Κύπρο. Πολλοί, όχι απλώς σιωπούσαν, αλλά διακηρύττουν, ότι αν δεν είχαμε αυτόν τον ΠτΔ, θα πεινούσαμε.

Ο λαός έβλεπε τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Πολλοί ανέμεναν και αυτοί το κάτι τις τους. Πολλοί επηρεάζονταν από εκείνους που έφαγαν τα εκατομμύρια και δεν ενοχλούνταν από τη διαφθορά. Στις δημοσκοπήσεις 4 στους 5 καταδίκαζαν τη διαπλοκή και τη διαφθορά, αλλά πίσω από παραβάν της κάλπης η πλειοψηφία ενέκρινε τη διαφθορά, αθώωνε και επιβράβευε τους ενόχους. Και αυτοί θεωρούν ότι η ψήφος του λαού τους αποενοχοποιεί και τους αθωώνει.

Για τούτο θεωρώ ορθό αυτό που έγραψα ως τίτλο του άρθρου μου. Το εκλογικό σώμα είναι ένας μεγάλος ένοχος για τη γιγάντωση της διαφθοράς. Το εκλογικό σώμα είναι αυτό που ανέδειξε για δυο φορές ΠτΔ το πρόσωπο που σήμερα είναι ο εκφραστής και ο ηγέτης της διαφθοράς.

Το πρόσωπο που το 2004 πρωτοστάτησε στην επιβολή του σχεδίου που θα διέλυε την Κ.Δ. και που με 76% ο λαός το απέρριψε. Με το ίδιο και μεγαλύτερο ποσοστό ο λαός καταδίκαζε και τη διαφορά. Θα ανέμενε κανείς ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αυτό το ποσοστό θα κατατρόπωνε τους διεφθαρμένους και το σύστημα της διαφθοράς. Και όμως το 2017 επανεξέλεξε τον αναξιόπιστο ηγέτη της διαφθοράς για δεύτερη προεδρική θητεία.

Θα ανέμενε κανείς ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2021 το εκλογικό σώμα θα καταπόντιζε το κυβερνόν κόμμα της διαπλοκής και θα ενίσχυε το κόμμα που αγωνίστηκε για την πάταξη της διαφθοράς, ακόμα και με άρνηση του να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς.

  • Απαιτούσε να παραδώσει η κυβέρνηση για έλεγχο τους φακέλους, που αυτές τις μέρες τεκμηρίωσαν την ασύμμετρη διαφθορά. Και όμως το εκλογικό σώμα ανέδειξε πρώτο κόμμα το κόμμα της κυβέρνησης της διαφθοράς και καταπόντισε το κόμμα που αγωνιζόταν με όλα τα μέσα για ανάδειξη και πάταξη της.

Είναι για τούτο που κατηγορώ το εκλογικό σώμα, ότι είναι μεγάλος ένοχος για τη διαφθορά. Με την ψήφο του καλύπτει τη διαφορά και αθωώνει τους διεφθαρμένους, Και μάλιστα τους ανταμείβει με την ψήφο του. Αν το εκλογικό σώμα συνεχίσει με την ίδια συμπεριφορά, η διαφορά θα γίνει ενδημική πολιτική συμπεριφορά,

Η Κύπρος δεν θα έχει ελπίδα. Ως μέλος αυτού του εκλογικού σώματος νιώθω ντροπή. Για τούτο και καλώ όλους και κυρίως όσους αυξάνουν την αποχή, να ενισχύσουν τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για να νικήσουμε τη διαφθορά.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οι νεόπλουτοι στην Κύπρο είναι η κυρίαρχη τάξη: Οι διαφορές των φτωχών και των πλουσίων κατέστησαν τεράστιες…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: