Ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας αυξάνει τις εισαγωγές για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κάνει δηλώσεις, μετά την επιθεώρηση της νέας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΝ, STR




Η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο ανέρχεται στο 40% των αναγκών της, ενώ το αέριο εισάγεται στην Ελλάδα μέσω του αγωγού Turkstream, τον ίδιο αγωγό που τροφοδοτεί την Ουγγαρία και τη Σερβία, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, (ανταπόκριση Angeliki Koutantou).

Η χώρα, ωστόσο, συμμορφώθηκε με το σχέδιο της ΕΕ για μείωση της εξάρτησης των ευρωπαϊκών κρατών από το ρωσικό φυσικό αέριο και έχει μειώσει πλέον του 50% τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αυτό το χρόνο χάρη στην αύξηση εισαγωγών LNG από άλλους προμηθευτές στο μοναδικό της σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα έχουν χωρητικότητα 225 χιλιάδων κυβικών μέτρων αερίου και μετατρέπουν 1400 κυβικά μέτρα αερίου την ώρα. Η Ρεβυθούσα βρίσκεται στο επίκεντρο Ελλήνων και ξένων επενδυτών και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας και τις προσπάθειές της να ενισχύσει την ασφάλεια των προμηθειών εν όψει του χειμώνα, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι στο Reuters.

Ακόμα και η Βουλγαρία εισάγει LNG από τη Ρεβυθούσα, μετά τον αποκλεισμό της από το ρωσικό φυσικό αέριο επειδή αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια. Μιλώντας σε συνέδριο σχετικά με ζητήματα ενέργειας στο Βουκουρέστι, ο Έλληνας Υπουργός Κώστας Σκρέκας δήλωσε πως η χώρα του έχει εξάγει 2 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και σε γειτονικές χώρες εντός του 2022.

«Υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πολλοί ενδιαφερόμενοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στον τερματικό. Τον Οκτώβριο, θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία για το 2023…και αναμένουμε ισχυρό ενδιαφέρον από εθνικούς και διεθνείς παίκτες», δήλωσε η Γκάλι.

Το δημοσίευμα αναφέρεται, στη συνέχεια, στα μέτρα επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και στην απόφαση επαναλειτουργίας λιγνιτικών μονάδων, προκειμένου η χώρα να παράξει ρεύμα. Επιπλέον, τον Ιούλιο, ο ΔΕΣΦΑ ενοικίασε ένα πλοίο-πλωτή μονάδα αποθήκευσης προκειμένου να αυξήσει τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας κατά 145 χιλιάδες κυβικά μέτρα.

Το πλοίο θα παραμείνει εκεί ως τα τέλη του 2023, αλλά ο ΔΕΣΦΑ αναζητεί πιο μόνιμες λύσεις όπως την αγορά ενός πλοίου που θα συνδέεται με τον τερματικό της Ρεβυθούσας μέσω αγωγού. «Αν δεν είχαμε τη Ρεβυθούσα, θα ήμασταν σαν τις άλλες βαλκανικές χώρες, εντελώς εξαρτημένοι από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου», σχολιάζει η Γκάλι.

ΠΗΓΗ: ReutersAngeliki Koutantou – Greece’s sole LNG terminal ramps up imports to replace Russian gas

Μέγας ανθρωπιστής ο Ερντογάν «κλαίει και οδύρεται» τώρα για την Τριπολιτσά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: