Ο διεθνής τύπος για τις Ιταλικές εκλογές: Είναι σκληρή ακροδεξιά η Μελόνι ή είναι ήδη έτοιμη για μετεκλογικούς συμβιβασμούς ;

File photo Ψηφοφορία στις ιταλικές γενικές εκλογές σε εκλογικό τμήμα στη Ρώμη, Ιταλία, 25 Σεπτεμβρίου 2022. Η Ιταλία διεξάγει τις πρόωρες γενικές εκλογές της στις 25 Σεπτεμβρίου μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της τον Ιούλιο. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 26 Σεπτεμβρίου. EPA/FABIO CIMAGLIA




Όλος ο κόσμος κοιτάζει σήμερα την Ιταλία και το αποτέλεσμα των πολιτικών διαβουλεύσεων. Με ανησυχία, σε ορισμένες περιπτώσεις, και εν πάση περιπτώσει με την περιέργεια που οφείλεται σε μια χώρα σημαντική για την -ήδη εύθραυστη- ισορροπία της Ευρώπης.

Απλώς ρίξτε μια ματιά σε όσα γράφουν οι μεγάλες εφημερίδες στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις. Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο όρος που χρησιμοποιείται περισσότερο για την προέλαση των Αδέλφια της Ιταλίας και Τζιόρτζαια Μελόνι , που οι δημοσκοπήσεις τους αποδίδουν  μιας τεράστια συναίνεση, είναι «ακροδεξιός».

“Οι Ιταλοί αποφασίζουν αν θα επιλέξουν την πιο δεξιά κυβέρνησή τους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε εκλογές που παρακολουθούνται στενά σε όλη την Ευρώπη. Η Τζόρτζια Μελόνι ηγείται του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας και στοχεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της. Συμμάχησε με δύο άλλα δεξιά κόμματα», γράφει το βρετανικό BBC.

«Η Τζιόρτζια Μελόνι θα μπορούσε να είναι το νέο ιταλικό πείραμα», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στην πρώτη σελίδα της διαδικτυακής της έκδοσης σήμερα το πρωί. Είναι μια σκέψη που ξεκινά από το  γεγονός για τη συντηρητική εφημερίδα της Φρανκφούρτης «η Μελόνι είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το φαβορί για να γίνει η νέα πρωθυπουργός, μετά τον Μάριο Ντράγκι».

“Η ΕΕ παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα έναν πολιτικό σεισμό στην Ιταλία. Για να προσπαθήσει να καταλάβει τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια πιθανή νίκη στην Ευρώπη από τη Giorgia Meloni και τον συνασπισμό της” προσθέτει η ισπανική El País.

«Η Μελόνι είναι μέρος μιας δεξιάς συμμαχίας με τον ηγέτη της αντιμεταναστευτικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον τρεις φορές πρωθυπουργό που ηγείται του κόμματος Forza Italia που δημιούργησε πριν από τρεις δεκαετίες. Ο περίπλοκος ιταλικός εκλογικός νόμος επιβραβεύει τους εκλογικούς συνασπισμούς , πράγμα που σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε μειονεκτική θέση καθώς δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν μια εξίσου ευρεία συμμαχία με αριστερούς λαϊκιστές και κεντρώους», εξηγεί το Associated Press.

«Η υπερσυντηρητική Τζιόρτζια Μελόνι κυριάρχησε σε μια πυρετώδη προεκλογική εκστρατεία που έληξε στην Ιταλία Το Δημοκρατικό Κόμμα απέτυχε να κινητοποιήσει την αριστερά για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο ανακάμπτει μετά από χρόνια παρακμής», είναι το σχόλιο της γαλλικής Le Monde.

“Η ιταλική αριστερά παραμένει αισιόδοξη καθώς οι εκλογές απειλούν μια οδυνηρή αναμέτρηση. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει, με την Τζόρτζια Μελόνι και τη ριζοσπαστική δεξιά να ευνοούνται να κερδίσουν για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο”, γράφει ο Observer.

“Εκατομμύρια Ιταλοί ψηφίζουν σε εκλογές που αναμένεται να αναδείξουν την πιο δεξιά κυβέρνηση της χώρας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να στέψουν μια γυναίκα πρωθυπουργό της γράφει το Reuters. Οι πρώτες εθνικές εκλογές του φθινοπώρου στην Ιταλία σε περισσότερο από έναν αιώνα πυροδοτήθηκαν από εσωκομματικούς αγώνες που κατέλυσαν την ευρεία κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο. Μια δεξιά συμμαχία υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται κοντά σε μια σαφή νίκη σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από μερικές εβδομάδες».

«Η Giorgia Meloni, έτοιμη να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της Ιταλίας, αποστασιοποιήθηκε από το ακροδεξιό παρελθόν της και έκανε εκστρατεία ως συντηρητική που η Ιταλία και οι σύμμαχοί της δεν χρειάζεται να φοβούνται», σχολιάζει η Wall Street Journal.

Με πληροφορίες από Repubblica.it 
Ελλάδα Αθήνα 

Στις κάλπες από το πρωί 51 εκατ. Ιταλοί: Προβληματισμός στις Βρυξέλλες για ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: