Ο Μπλίνκεν αιφνιδιάζει και μεταβαίνει στο Κίεβο: Καταφανής και διαρκής στήριξη στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, στο Κίεβο. EPA/SERGEY DOLZHENKO




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο για να συζητήσει το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία σε μια κίνηση που δείχνει καταφανώς την συνεχή υποστήριξη της Ουάσιγκτον στη χώρα που υφίσταται στην ρωσική εισβολή.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν συνέπεσε με την ανακοίνωση από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας νέας στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψος 675 εκ. δολαρίων.

Σε συναντήσεις με ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους, ο Μπλίνκεν είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει  ενημερώσει το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να παράσχει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μακροπρόθεσμη εξωτερική στρατιωτική χρηματοδότηση στην Ουκρανία και σε 18 από τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ και περιφερειακών εταίρων ασφαλείας, που είναι «πιθανότατα σε κίνδυνο για μελλοντική ρωσική επιθετικότητα».

Εν αναμονή της έγκρισης του Κογκρέσου, περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια από αυτά θα διατεθούν στην Ουκρανία και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν μεταξύ Αλβανίας, Βοσνίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Τσεχίας, Εσθονίας, Γεωργίας, Ελλάδας, Κοσσυφοπεδίου, Λετονίας, Λιθουανίας, Μολδαβίας, Μαυροβουνίου, Βορρά ΠΓΔΜ, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Θα βοηθήσει αυτές τις χώρες «να αποτρέψουν και να αμυνθούν έναντι των αναδυόμενων απειλών για την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα» ενισχύοντας τη στρατιωτική τους ολοκλήρωση στο ΝΑΤΟ και αντιμετωπίζοντας «τη ρωσική επιρροή και επιθετικότητα», ανέφερε το υπουργείο.

«Αυτή η βοήθεια καταδεικνύει για άλλη μια φορά την ακλόνητη δέσμευσή μας για το μέλλον της Ουκρανίας ως δημοκρατικό, κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, καθώς και την ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων σε όλη την περιοχή», ανέφερε.

Συνάντηση με Ζελένσκι

Η δεύτερη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην ουκρανική πρωτεύουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε καθώς η Ουκρανία έκανε λόγο για πρόοδο στην προσπάθειά της να ανακτήσει έδαφος που κατέλαβε η Ρωσία κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.

Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βολοντίμρ Ζελένσκι στο οχυρωμένο κτήριο της προεδρικής διοίκησης στο Κίεβο, ο Μπλίνκεν είπε πως η επίσκεψή του έρχεται σε μια «καθοριστική στιγμή» για την Ουκρανία, σημειώνοντας πως η αντεπίθεση αποδεικνύεται αποτελεσματική.

  • «Νομίζω πως ο λόγος για αυτή την επιτυχία είναι πως αυτή είναι η πατρίδα σας, όχι της Ρωσίας, και είναι τόσο βασικό όσο αυτό», είπε ο Μπλίνκεν στον Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι είπε πως η Ουκρανία ευγνωμονεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για την «τεράστια υποστήριξή»τους η οποία, είπε, βοηθά την Ουκρανία να «επιστρέψει τις περιοχές και τα εδάφη μας».

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και επισκέφθηκε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο όπου συνάντησε νεαρούς και νεαρές που τραυματίστηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο σήμερα έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στην Ουκρανία καθώς προχωράει με μια αντεπίθεση εναντίον της Ρωσίας στον νότο και ανατολικά.

“Είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μαζί μας. Για εμάς είναι μια εγγύηση πως μπορούμε να επιστρέψουμε τις περιοχές και τη γη μας”, είπε ο Ζελένσκι σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από το γραφείο του προέδρου.

Mε πληροφορίες από AFP / Reuters 

Οι χαοτικές στιγμές της αποχώρησης Τραμπ από τον Λευκό Οίκο: Μάζευε στοίβες χαρτομάνι και αναμνηστικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: