Νέο προσανατολισμό αποκτά ο τουρισμός της Κύπρου: Δράσεις με προτεραιότητα τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Locals and tourists enjoy the sea at Fig Tree Bay in the southeastern coastal resort of Protaras, Cyprus. EPA/KATIA CHRISTODOULOU




Νέο προσανατολισμό (repurposing), ευθυγραμμισμένο με το όραμα της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού (ΕΣΤ) 2030, αποκτά ο τουρισμός στην Κύπρο έχοντας στο επίκεντρο «τη βιώσιμη ανάπτυξη με τρόπο ευεργετικό για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον».

Αυτό τονίζει το Υφυπουργείο Τουρισμού, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «μέσα από τις διάφορες δράσεις της ΕΣΤ 2030, η Κύπρος βρίσκεται ήδη στη διαδικασία υλοποίησης του οράματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ)».

Σε ανακοίνωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου και η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στον επαναπροσδιορισμό του τουρισμού («Rethinking Tourism»), το Υφυπουργείο Τουρισμού αναφέρει πως η ΕΣΤ 2030, στοχεύοντας στην εδραίωση της Κύπρου ως ενός ολόχρονου, ποιοτικού, ψηφιακά έξυπνου και κοινωνικά ωφέλιμου τουριστικού προορισμού, προτεραιοποιεί τον ανθρώπινο παράγοντα και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Γιορτάζουμε λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2022, υπογραμμίζοντας τον πολύσημο ρόλο του τουρισμού στη χάραξη πολιτικής βιωσιμότητας ενός κράτους», αναφέρει το Υφυπουργείο Τουρισμού και προσθέτει πως «καθώς ανακάμπτει ο τομέας, ο ΠΟΤ προτρέπει κυβερνήσεις, ηγέτες, επιχειρήσεις, εργαζομένους και πολίτες σε αναστοχασμό: πώς θα διαμορφώσουμε το μέλλον του τουρισμού προάγοντας τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων, την ευημερία των κατοίκων του προορισμού και την εποικοδομητική εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας.

Ποιοτική αναβάθμιση

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρισμού, «η έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η προώθηση των ορεινών, ακριτικών και απομακρυσμένων περιοχών, τα σχέδια κινήτρων για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και την ψηφιακή μετάβαση παροχέων, η επιχορήγηση δράσεων που ενισχύουν τη συμμετοχή καλλιτεχνών στην παροχή αυθεντικών τουριστικών εμπειριών και η παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, είναι μερικές από τις δράσεις που αποβαίνουν στην ισόρροπη κατανομή των οφελών του τουρισμού σε όλες τις περιοχές της Κύπρου».

Αναφέρει επίσης ότι η πανδημία έχει επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, καθιστώντας τον τουριστικό τομέα καταλύτη και μοχλό της ευρύτερης κοινωνικο-οικονομικής ανάκαμψης.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού αναφέρει επίσης ότι ο αντίκτυπος του τουρισμού είναι πολυεπίπεδος και εκτείνεται σε ποικίλες οικονομικές δραστηριότητες και προσθέτει ότι γι’ αυτό, ο τρόπος με τον οποίο ο τομέας έχει αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και πορεύεται προς ένα ανθεκτικό μοντέλο διαχείρισης μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης.

Προσθέτει ότι η θεματική «Rethinking Tourism» ενθαρρύνει, τελικά, την καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης, που προϋποθέτει αφενός την αναγνώριση της σημαντικότητας του τουρισμού για τον τόπο μας και αφετέρου, την ανάληψη της ευθύνης που φέρουμε ως πρεσβευτές της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Νίκος Χριστοδουλίδης: Τριάντα οκτώ προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κυπριακής διοίκησης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: