Νέο πολεμικό μέτωπο; Σε περίπτωση εισβολής της Κίνας οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν, υπόσχεται ο Μπάιντεν

US President Joe Biden and US First Lady Jill Biden attending the Lying-in-State of Britain’s Queen Elizabeth II at the Palace of Westminster in London, Britain, 18 September 2022. EPA, ANDY BAILEY, UK PARLIAMENT HANDOUT




Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε το βράδυ χθες Κυριακή ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής του στρατού της Κίνας στη νήσο.

Ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή 60 Minutes του τηλεοπτικού δικτύου CBS εάν ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα στο μέλλον, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «ναι, εάν πράγματι γινόταν επίθεση άνευ προηγουμένου».

Όταν πιέστηκε να απαντήσει αν εννοεί πως αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Ουκρανία, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα εμπλέκονταν εναντίον της Κίνας σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν, ο κ. Μπάιντεν απάντησε μονολεκτικά: «ναι».

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως προειδοποίησε τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ εναντίον του κινδύνου μαζικής φυγής επενδυτών σε περίπτωση που το Πεκίνο παραβιάσει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε απόσπασμα συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS και επρόκειτο να μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Μπάιντεν ανέφερε πως εξήγησε στον κ. Σι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, ότι η παραβίαση των κυρώσεων θα ήταν «γιγαντιαίο λάθος», διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν έχει μέχρι τώρα καμιά ένδειξη πως η Κίνα υποστηρίζει τη ρωσική πολεμική προσπάθεια προμηθεύοντας οπλισμό στη Μόσχα.

«Τηλεφώνησα στον πρόεδρο Σι — διόλου για να τον απειλήσω, απλά για να του πω (…) ότι αν νομίζει πως οι Αμερικανοί και οι άλλοι θα συνέχιζαν να επενδύουν στην Κίνα αν αυτή παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, πιστεύω πως θα διέπραττε γιγαντιαίο λάθος», είπε ο κ. Μπάιντεν.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως αυτοί (σ.σ.: οι Κινέζοι) πρόσφεραν όπλα ή άλλα πράγματα που χρειάζεται η Ρωσία», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Εξάλλου, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απέκλεισε την ιδέα ότι η συμμαχία της Κίνας με τη Ρωσία σημαίνει ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν νέο είδος ψυχρού πολέμου.

«Δεν πιστεύω πως πρόκειται για νέο ή πιο περίπλοκο ψυχρό πόλεμο», έκρινε.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και η σύρραξη συνεχίζει να μαίνεται.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters
Ουάσινγκτον, United States

O στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ ζήτησε αυξημένη επιφυλακή: Θεωρεί απρόβλεπτη την Ρωσία μετά τις τελευταίες αποτυχίες στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: