Μέχρι κι ο Τσετσένος φίλος του Πούτιν, ο αιμοσταγής Καντίροφ εκτός εαυτού με τη ρωσική νίλα: Έφτασαν στα σύνορα οι Ουκρανοί * Ελευθέρωσαν 6000 τ.χλμ [videos]

Ουκρανοί στρατιώτες με άρμα μάχης κατά την επέλασή τους στην περιοχή του Χαρκόβου, Photo via Twitter




Η καταστροφή του ρωσικού στρατού από την Ουκρανία στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβου προκαλεί στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σοβαρό πονοκέφαλο τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να δημιουργήσει ένα λαμπερό αφήγημα προπαγάνδας για τον πόλεμό του στην Ουκρανία είναι κουρασμένες, καθώς δημοφιλείς πιστοί μπλόγκερ, στοχαστές και ακόμη και πολιτικοί αρχίζουν να κάνουν άβολες ερωτήσεις για την ήττα στην πρώτη γραμμή.

Δεν είναι λίγα τα 6.000 τ.χλμ που λένε ότι έχουν ανακαταλάβει οι Ουκρανοί, ούτε είναι να αγνοείται το σημερινό ανακοινωθέν του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας που κάνει λόγο για “σοβαρή εξασθένηση” των δυνάμεων των Ρώσων εισβολέων.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να ανοικοδομήσει μια από τις πιο διάσημες μονάδες αρμάτων μάχης μετά την υποχώρηση από την περιφέρεια του Χάρκοβο. Στην τελευταία του ενημέρωση πληροφοριών στο Twitter, το Υπουργείο ανέφερε ότι η 1η Στρατιά Τεθωρακισμένων  έχει σοβαρά υποβαθμιστεί , αφήνοντας τις συμβατικές δυνάμεις της Ρωσίας «σοβαρά αποδυναμωμένες».

 

Γιατί το Χάρκοβο είναι σημαντικό

Το Χάρκοβο βρίσκεται 30 μίλια από τα ρωσικά σύνορα, ακριβώς πάνω από τη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, όπου βρίσκονται οι δύο φιλορωσικές, αυτοαποκαλούμενες «δημοκρατίες», στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ.

Παρά αυτή την εγγύτητα, ωστόσο, οι δυνάμεις της Μόσχας δεν κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη από τότε που ξεκίνησαν την απρόκλητη εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

  •  Από τότε που η αρχική επίθεση στην Ουκρανία μειώθηκε, με τις ρωσικές δυνάμεις να αποσύρονται από την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο τον Απρίλιο, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι θέλει να «απελευθερώσει» το Ντονμπάς.

Ως εκ τούτου, η απώλεια βασικών πόλεων και χωριών στην περιοχή του Χάρκοβου καθιστά πιο ευάλωτη την κατοχή της Ρωσίας στο Λουχάνσκ (το οποίο ισχυρίζεται ότι κατέχει πλήρως) και στο Ντόνετσκ (όπου έκανε μικρές προόδους το καλοκαίρι) και θέτει περαιτέρω αμφιβολίες για την  ικανότητα της Μόσχας να πετύχει τον στόχο της στο Ντονμπάς.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι στοχεύει να ανακτήσει όλα τα χαμένα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένων του Ντονμπάς και της Κριμαίας, τα οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

O Καντίροφ και οι “Κρεμλινολόγοι” αντιδρούν δημόσια

Προς το παρόν, ο θυμός τους στοχεύει πρωτίστως στην ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας, αλλά ο Πούτιν πρέπει ακόμα να προχωρήσει με προσοχή μπροστά σε αυτό το ασυνήθιστο κροτάλισμα διαφωνίας. Εάν αποτύχει να αντιδράσει στις καταγγελίες κατά των διοικητών του, η πολιτική πίεση θα μπορούσε να αυξηθεί στο αυταρχικό του καθεστώς.

Την Κυριακή, ο Ραμζάν Καντίροφ, ο πολεμοχαρής, αυταρχικός ηγέτης της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ρωσίας – που δηλώνει “πιστός φίλος του Πούτιν” –  κατηγόρησε τη στρατιωτική διοίκηση της Μόσχας για «λάθη» στην περιοχή του Χαρκόβου, όπου τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν εσπευσμένα από τις στρατηγικής σημασίας πόλεις Ιζιούμ και Κουπιάνσκ,  μια σημαντική σιδηροδρομική διασταύρωση κοντά τα σύνορα με τη Ρωσία.

  • «Εκτός κι αν υπάρξουν αλλαγές στη στρατηγική για τη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης σήμερα ή αύριο, θα πρέπει να πάω στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, στην ηγεσία της χώρας για να εξηγήσω την πραγματική κατάσταση επί τόπου», είπε σε μαγνητοσκοπημένη φωνητική δήλωση, που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του στο Telegram.

Οι παραστρατιωτική ομάδα του ίδιου του τρομοκράτη Καντίροφ – οι λεγόμενοι Καντιροφιστές – με την τρομερή φήμη, κατηγορούμενοι από τους Ουκρανούς για εγκλήματα πολέμου στην μαρτυρική πόλη Μπούτσα, όχι μόνο συνεχίζουν να δρουν στα μέτωπα, αλλά μεταφέρθηκαν προσφάτως εσπευσμένα στην Χερσώνα, μετά την εκδήλωση της αστραπιαίας ουκρανικής αντεπίθεσης.

Ωστόσο, πριν δυο μέρες οι Ουκρανοί ανέφεραν την καταστροφή της βάσης τους αλλά και τη σύλληψη εκατοντάδων Καντιροφιστών.

  • Ο Καντίροφ είναι μέχρι στιγμής ο δημοφιλέστερος και πλέον υψηλόβαθμος εταίρος του Πούτιν που χτυπά ανοιχτά την κορυφή της ρωσικής στρατιωτικής διοίκηση. Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε πως δεν είναι καθόλου μόνος…

Ο Σεργκέι Μάρκοφ, φερέφωνο του Κρεμλίνου, πολιτικός αναλυτής και πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν, επέκρινε τους εορτασμούς της επετείου της Μόσχας το Σάββατο, κατά τους οποίους ο Πούτιν εγκαινίασε μια νέα γιγάντια ρόδα λούνα παρκ πριν από μια βραδινή επίδειξη πυροτεχνημάτων, ακριβώς την ώρα που γινόταν γνωστό ότι η Ουκρανική προέλαση κέρδιζε την μια περιοχή μετά την άλλη, ωθώντας τους Ρώσους σε άτακτη υποχώρηση. Απόδειξη η πληθώρα του εγκαταλελειμμένου εξοπλισμού τους…

«Οι εορτασμοί μοιάζουν τώρα με πολιτικό λάθος. Είναι σα να γίνεται γλέντι σε καιρό πανούκλας. Είναι σαφές ότι [οι αρχές της Μόσχας] δεν ήθελαν να τα ακυρώσουν, για να μην προκληθεί πανικός», είπε ο πολιτικός, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια υποστήριξε σθεναρά το αυτονομιστικό κίνημα στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας. «Αλλά η συμμετοχή του προέδρου μιλά ακόμα περισσότερο για τη σύγχυση των αρχών».

Είπε επίσης ότι τα πυροτεχνήματα στη Μόσχα «την τραγική ημέρα μιας βαριάς στρατιωτικής ήττας για τη Ρωσία» θα έπρεπε να είχαν ακυρωθεί από τις αρχές, υποδεικνύοντας ότι είναι πιθανή μια βλάβη στη δημοφιλία του Πούτιν στα μάτια του εκλογικού του σώματος. «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να πανηγυρίζει όταν ο κόσμος θρηνεί».

Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, ηγέτης του κόμματος A Just Russia, που στηρίζει το Κρεμλίνο, εντάχθηκε προσεκτικά στην κριτική του εορτασμού.

Προέτρεψε τις αρχές της Μόσχας «να αναβάλουν» τα πυροτεχνήματα «μέχρι τη νίκη» επί της Ουκρανίας. «Αυτό θα δείξει σεβασμό για εκείνους που αυτή την ημέρα, με τα όπλα στα χέρια τους, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, υπερασπίζονται όλη τη Ρωσία, όλους τους κατοίκους της χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους».

Εν τω μεταξύ, η οργή πολλών Ρώσων στρατιωτικών μπλόγκερ στράφηκε ενάντια στις αδέξιες τακτικές πληροφόρησης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την κατάσταση στην περιοχή του Χαρκόβου τις πρώτες ημέρες της αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Οι μπλόγκερ επέκριναν επίσης έντονα τις ρωσικές αρχές για την αδυναμία τους να εξασφαλίσουν τη σωστή απόσυρση από την περιοχή του Χαρκόβου εκείνων των κατοίκων που υποστήριζαν τη ρωσική κατοχή και ήθελαν να φύγουν από την περιοχή για τη Ρωσία πριν από την ταχεία προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων.

Ο Αλεξέι Τσαντάγιεφ,  πολιτικός στοχαστής πιστός στο Κρεμλίνο, πιστεύει ότι ο ρωσικός στρατός «στο σύνολό του, ως δομή, στην τρέχουσα μορφή του – για να το θέσω ήπια – έχει περιορισμένη καταλληλόλητα για σύγχρονο πόλεμο».

«Τα βασικά ελαττώματα δεν βρίσκονται στην ικανότητα συγκέντρωσης ανθρώπινου δυναμικού, προμηθειών, όπλων, ούτε καν στη διαχείριση αυτή καθαυτή, αλλά στο επίπεδο στρατηγικής σκέψης, στην ποιότητα κατανόησης του ρυθμού και της λογικής της αντιπαράθεσης», είπε . Σάββατο, σχολιάζοντας την καταστροφή της Ρωσίας.

Πρόσθεσε ότι η τελευταία ήττα των ρωσικών στρατευμάτων «θυμίζει όλο και περισσότερο» την καταστροφή που αντιμετώπισε ο Κόκκινος Στρατός της Σοβιετικής Ένωσης σχεδόν στην ίδια περιοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν εδώ που οι Γερμανοί ξεκίνησαν την Επιχείρηση Fredericus, δίνοντας ένα σημαντικό πλήγμα στον Κόκκινο Στρατό που περικυκλώθηκε και είχε περίπου 250.000  νεκρούς και τραυματίες.

«Είτε πολεμάμε είτε παραδινόμαστε, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Ας αποφασίσουμε λοιπόν. Αλλά αν με ρωτάτε, είμαι υπέρ της μάχης», πρόσθεσε ο Τσαντάγιεφ.

 

Με πληροφορίες από POLITICO/ CNBC

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: