Με στόχο και σχέδιο: Να σταματήσουμε πρώτα να υιοθετούμε θέσεις και μετά να τρέχουμε να χειριστούμε τις επιπτώσεις από αυτές…

Russian policemen detain a person taking part in an unauthorized protest against Russia’s partial military mobilization due to the conflict in Ukraine, in downtown St. Petersburg, Russia, 24 September 2022. EPA, ANATOLY MALTSEV




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Δυστυχώς ο πόλεμος που ξεκίνησε πριν μήνες στην Ουκρανία  συνεχίζεται.  Και όχι απλώς συνεχίζεται αλλά προσλαμβάνει διαστάσεις και κλίμακες που δικαιολογημένα δημιουργούν σοβαρή ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι πόλεμος που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή, την οποία η Ρωσία δικαιολόγησε όπως δικαιολόγησε και μετεξελίχθηκε σε λίγα εικοσιτετράωρα  σε σύγκρουση της Ρωσίας και των συμμάχων της από τη μια και της Ουκρανίας και των συμμάχων της από την άλλη.

Μια σύγκρουση ουσιαστικά Ανατολής με τη Δύση που έχει ήδη προκαλέσει τεράστια καταστροφή στην Ουκρανία, απώλειες χιλιάδες ανθρώπινων ζωών και που κλιμακώνεται επικίνδυνα.  Ενας πόλεμος ο οποίος έχει επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα και έχει επιφέρει ήδη ένα νέο «ψυχρό πόλεμο» Δύσης και Ανατολής πιο κάθετο και ολοκληρωτικό από τον προηγούμενο.  Τώρα επεκτείνεται αυτός ο «ψυχρός πόλεμος» και στον πολιτισμό και τον αθλητισμό και την ιδιωτική ζωή.  Παντού.  Μια τέτοια σύγκρουση, με δύο τρόπους μπορεί να τελειώσει.

  • Είτε με εκείνον τον τρόπο που δεν θα μείνουν μετά μάρτυρες να τον περιγράφουν και τον οποίο απευχόμαστε όλοι, είτε με ένα ιστορικό συμβιβασμό. Συμβιβασμό που εκτιμώ ότι δεν θα είναι συμβαλλόμενοι  απλά Ρωσία και Ουκρανία αλλά και πολλοί άλλοι.  Ας ευχηθούμε να εξευρεθεί αυτή η διέξοδος το συντομότερο.

Αν θεωρήσουμε ότι δε θα έχουμε την χειρότερη εξέλιξη στην Ουκρανία, θα ήταν καλό να ασχοληθούν όσοι έχουν λόγο και ρόλο στα κοινά, πως οι εξελίξεις στο Ουκρανικό επηρεάζουν την Κύπρο και το Κυπριακό.  Την οικονομία και τις διεθνείς μας σχέσεις.

Την παρουσία ξένων επενδυτών αλλά και εργαζομένων τον τόπο μας και άλλα θέματα τα οποία προκύπτουν ως εκ του πολέμου στην Ουκρανία, έχοντας κατά νου ένα γεγονός.  Ένα καθόλου ευχάριστο  γεγονός.  Ποιο;  Το ότι η Τουρκία βγαίνει μέσα από αυτό τον πόλεμο με ένα ρόλο αναβαθμισμένο.  Και αυτή η αναβάθμιση ουδόλως τυχαία επιφέρει και ακόμα πιο έντονη επιθετικότητα και συγκρουσιακή ρητορική.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το διεθνές κλίμα ενάντια στις πράξεις πολέμου, εισβολές και βία.  Όπως επίσης και τις έντονες πια αμφιβολίες πολλών κρατών για το πόσο πιστός και ειλικρινής σύμμαχος  και εταίρος μπορεί να είναι η Τουρκία.

Δεν μπορεί να αφήσουμε να περάσει ανεκμετάλλευτη η έντονη καταδίκη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους της στρατιωτικής εισβολής ως μέσου επίλυσης διαφορών αλλά αυτή η θεώρηση να είναι επιλεκτική.  Να στοχεύει απλά και μόνο τη Ρωσία και την έγνοια από ανάλογη συμπεριφορά της Κίνας έναντι της Ταιβάν.  Εισβολέας είναι και η Τουρκία εδώ και σχεδόν μισό αιώνα στην Κύπρο, όπως είναι εισβολέας και στη Συρία, το Ιράκ και αλλού.

Είναι η ώρα τα πιο πάνω να απασχολήσουν σοβαρά το πολιτικό σύστημα, έστω και αν είναι προεκλογική περίοδος.  Είναι η ώρα όλοι, κυβέρνηση, Κόμματα, βουλή και υποψήφιοι Πρόεδροι να προβληματιστούν και να προτείνουν δράσεις.  Αν αναμένουμε να τελειώσουν οι εκλογές θα είναι πολύ αργά.

  • Είναι καιρός και την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων να την απασχολήσει η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται και πως αυτή μας επηρεάζει.
  • Είναι καιρός να σταθούμε με σοβαρότητα στην ουσία και να αφήσουμε τα  κουτσομπολιά και τις ατάκες.
  • Είναι καιρός π.χ. να υπάρξει σοβαρός προβληματισμός τι δυσκολίες μπορεί να δημιουργήσει η βαθμιαία πλήρης προσαρμογή στις θέσεις της Δύσης και πως μπορεί να αντιμετωπισθούν.

Δεν είναι αρκετό να υιοθετείται ένα σύνθημα, μια πρόταση πολιτικής όπως το ότι πρέπει να διαλέξουμε μια και μόνη «βάρκα» για να μπούμε μέσα χωρίς να έχουμε στο μυαλό τι συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση.  Αν θα επιφέρει ή όχι θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στο κυπριακό και στην οικονομία.  Και ποιες θα είναι αυτές και πως αντιμετωπίζονται και αξιοποιούνται.  Να σταματήσουμε πρώτα να υιοθετούμε θέσεις και μετά να τρέχουμε να χειριστούμε τις επιπτώσεις από αυτές τις θέσεις.  Να είμαστε έτοιμοι εκ των προτέρων.

Άλλωστε ποια αξία έχει μια οποιαδήποτε πολιτική θέση που υιοθετούμε, αν δεν μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα για την Κύπρο.  Είναι η ώρα της προετοιμασίας.  Είναι η ώρα της προσχεδιασμένης και στοχευμένης πολιτικής.  Χρειάζεται σταθερός στόχος και σχέδιο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το σκληρό ροκ με τη Μόσχα και η “ειρηνευτική” Τουρκία: Δεν φταίει ο κ. Μπορέλ αλλά οι πολιτικοί… φωστήρες της Λευκωσίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: