Κουβέντα να γίνεται…Θα λάβει μέρος η Τουρκία στις “Συμφωνίες του Αβραάμ”; Τι σημαίνει η σχέση Ιερουσαλήμ και Άγκυρας;

Όλο χαμόγελα οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαιρ Λαπίντ και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο τέλος θα μείνουν στα …χαμόγελα! Φωτογραφία יאיר לפיד – Yair Lapid🟠, @yairlapid




Υπό τον τίτλο «Does Turkey Belong in the Abraham Accords?» το περιοδικό The National Interest δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Nicholas Pacheco (στρατιωτικός, αρθρογράφος και συνεργάτης του Πανεπιστημίου Reichman στη Herzliya του Ισραήλ).

Η συμπερίληψη της Τουρκίας στις Συμφωνίες του Αβραάμ θα ενίσχυε ένα μπλοκ κρατών στην Μέση Ανατολή, γράφει, ικανό να αντιμετωπίσει τα πιο κρίσιμα ζητήματα της περιοχής.

Ο συντάκτης του άρθρου διαβλέπει την ευκαιρία συμπερίληψης της Τουρκίας στις εν λόγω Συμφωνίες στο πλαίσιο της πρόσφατης βελτίωσης που σημειώθηκε στις σχέσεις του Ισραήλ και της Τουρκίας, με την αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων και τη δημόσια δέσμευση του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) και του Γιαϊρ Λαπίντ (Lapid) για συνεργασία στο μέλλον στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και του εμπορίου, όπως σημειώνεται στο άρθρο.

Ακολούθως αναλύεται η μέχρι τώρα πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι σχέσεις της με τα αραβικά κράτη με την επισήμανση ότι δεν της έχει δώσει κάποιο ξεκάθαρο πλεονέκτημα όσον αφορά τους ευρύτερους στρατηγικούς της στόχους.

Στο οικονομικό πεδίο, σημειώνει ο συντάκτης, η Τουρκία και το Ισραήλ μοιράζονται μια αμοιβαία επιθυμία και κίνητρο για ανάπτυξη δεσμών στον ενεργειακό τομέα.

Όπως σημειώνει ο Jalal Selmi του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή, η απόφαση των ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν πλέον τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed ο οποίος προοριζόταν να μεταφέρει ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και της ελληνικής Κύπρου (σ.σ. όπως την αναφέρει ο συντάκτης), «έδωσε μια ευκαιρία στην Άγκυρα».

Η ανάπτυξη ενός αγωγού μέσω της Τουρκίας θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των αναγκών στο εσωτερικό της χώρας για φυσικό αέριο και της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου.

Αυτή η οικονομική συνεργασία θα προσέδιδε στην Τουρκία περισσότερη ισοτιμία στις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια δικαιώματα στο Αιγαίο, καθώς παραμένει σε διαμάχη με την Κύπρο και την Ελλάδα, και τα δύο κράτη της ΕΕ, για αξιώσεις στην περιοχή.

ΠΗΓΗ:  The National Interest – Does Turkey Belong in the Abraham Accords?

Το Gatestone Institute σε άρθρο του Burak Bekdil με τίτλο Turkey: What Is the Real Terrorist Threat? αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στις 11 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) δημοσίευσε την απόφασή του σχετικά με την άκαμπτη αποτυχία της Τουρκίας να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά (Kavala), που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Μάιο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει προηγούμενη απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Kavala vs Turkey από τον Δεκέμβριο του 2019 που ζητούσε την απελευθέρωση του Kavala.

Είναι σπάνιο το δικαστήριο να επιπλήττει ρητά ένα κράτος επειδή δεν συμμορφώνεται με μια απόφαση. Καθώς ήταν υπουργοί από το Συμβούλιο της Ευρώπης (CoE) που παρέπεμψαν την υπόθεση στο δικαστήριο τον Φεβρουάριο, η απόφαση του ΕΔΑΔ θεωρείται ότι φέρνει το Συμβούλιο της Ευρώπης ένα βήμα πιο κοντά στην αναστολή του μέλους της Τουρκίας ή την αποβολή της όπως έκαναν για τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: Does Turkey Belong in the Abraham Accords?

Προειδοποίηση από την Ιερουσαλήμ: Οι απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την Ανατολική Μεσόγειο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: