Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας: Η σύγκρουση για τα νησιά του Αιγαίου είναι πλέον πιθανή;

FILE PHOTO: Τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων εκπαιδεύονται διαρκώς σε κάθε μορφή ναυτικού πολέμου ενώ όσες μονάδες επιφανείας δεν λαμβάνουν μέρος είτε βρίσκονται σε προκεχωρημένα σημεία επιτήρησης είτε ετοιμάζονται στο ναύσταθμο για τον απόπλου τους. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό




«Η Τουρκία και η Ελλάδα αντιδικούν εδώ και καιρό για το καθεστώς των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο”, αναφέρει στην ανταπόκριση της για την ιστοσελίδα του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARDtagesschau.de η Susanne Güsten από την Κωνσταντινούπολη. Βεβαίως, η Ελλάδα δεν αντιδικά, αλλά δέχεται επίθεση από τους Τούρκους.

Γράφει και τα εξής:

Με τη στάθμευση στρατιωτικών δυνάμεων και τις ασκήσεις, αυξάνεται η ανησυχία ότι ενδεχομένως θα προκύψει στρατιωτική αντιπαράθεση» αναφέρει η δημοσιογράφος και σημειώνει τους ισχυρισμούς των Τούρκων:

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετέφεραν περίπου 40 τεθωρακισμένα οχήματα στα νησιά του Αιγαίου, Λέσβο και Σάμο, μετέδωσε το Anadolu επικαλούμενο κύκλους των Υπηρεσιών Ασφαλείας της χώρας που παραπέμπουν σε καταγραφές από τουρκικά drones. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προσκάλεσε εχθές τον Έλληνα Πρέσβη και κατηγόρησε τη χώρα του για παραβίαση της υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Όπως ελέχθη από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Πρέσβης κατηγόρησε από την πλευρά του την Τουρκία ότι τα drones της πέταξαν παράνομα πάνω από το ελληνικό έδαφος. Η Τουρκία αναζητά ένα casus belli, έναν λόγο για να κηρύξει πόλεμο, είπε ο Πρέσβης σύμφωνα με την ελληνική πλευρά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προκαλεί την Τουρκία. [Αυτό βεβαίως δεν ισχύει. Το ανάποδο συμβαίνει].

“Την ώρα -ισχυρίστηκε- που η Τουρκία είναι απασχολημένη με την επίλυση των πολέμων, παγκόσμιων κρίσεων και εντάσεων, η γειτονική Ελλάδα δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει από το να υποδαυλίζει τα πάθη και να προκαλεί, δήλωσε (ψευδέστατα) ο Erdogan μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού του Συμβουλίου στην Άγκυρα.

“Με τις προκλήσεις της η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να σπαταλήσει τον χρόνο και την ενέργεια της Τουρκίας και να αποτρέψει την ανοδική πορεία της χώρας –αυτό το γνωρίζει ο ίδιος πολύ καλά”, ισχυρίστηκε ο Erdogan.

Σύμφωνα με το Anadolu, η Άγκυρα έστειλε Ρηματική Διακοίνωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία διαμαρτύρεται και καλεί την Ουάσιγκτον να αναλάβει δράση για την προστασία του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών. Αλλά και στην ομιλία του ο Erdogan απευθύνθηκε επίσης στους Αμερικανούς. “Αυτό το παιχνίδι είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τον ελληνικό λαό”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, “αλλά και για όσους θελήσουν να τον χρησιμοποιήσουν ως μαριονέτα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, στην Αθήνα υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι ενδεχομένως να προκύψει στρατιωτική αντιπαράθεση. Μόνο τη Δευτέρα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο σχεδόν εκατό φορές, δήλωσαν αξιωματούχοι. Δύο φορές πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά και δύο φορές ενέπλεξαν ελληνικά μαχητικά σε προσομοιώσεις μάχης -τα λεγόμενα Dogfights.

Κι άλλο λάδι στη φωτιά έριξε όμως με δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος. Θέλει για άλλη μια φορά να υπενθυμίσει στην Ελλάδα, δήλωσε, το τίμημα που πλήρωσε ο ελληνικός λαός και η ηγεσία του πριν από 100 χρόνια, όταν η Τουρκία νίκησε τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά τον απελευθερωτικό πόλεμο της Τουρκίας.

Στο μεταξύ στην Αθήνα επισημαίνουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι πλέον εντελώς απρόβλεπτος, γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση ειδοποίησε την Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Βερολίνο.

Η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται εδώ και χρόνια σε αντιπαράθεση για το καθεστώς των νησιών στη Βορειοανατολική Μεσόγειο. [Σημειώνουμε ότι ΔΕΝ πρόκειται για αντιπαράθεση, αλλά για παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας].

Ένας πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ παραλίγο να ξεσπάσει το 1996 μόνο και μόνο εξαιτίας μιας ακατοίκητης βραχονησίδας. Αυτή τη φορά διακυβεύονται πολλά περισσότερα: Τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος και Ικαρία στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας, αλλά και τα Δωδεκάνησα, σημειώνει η δημοσιογράφος.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει τους όρους, υπό τους οποίους έλαβε τα νησιά μετά τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους και ως εκ τούτου αμφισβητεί τα δικαιώματα κυριαρχίας της. [Αυτό ΔΕΝ ισχύει]…

Τίτλος: «Ελλάδα και Τουρκία: Η σύγκρουση για τα νησιά του Αιγαίου κλιμακώνεται» και υπότιτλο «Η Τουρκία και η Ελλάδα αντιδικούν εδώ και καιρό για το καθεστώς των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Με τη στάθμευση στρατιωτικών δυνάμεων και τις ασκήσεις, αυξάνεται η ανησυχία ότι ενδεχομένως θα προκύψει στρατιωτική αντιπαράθεση»

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARDtagesschau.de – Konflikt um ÄgäisInseln spitzt sich zu

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αδειάζει ξανά τον ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν: Τελεία και παύλα, “η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: