Και 4η ανατίναξη στον Nord Stream: Τον έκαναν «σουρωτήρι», πάει για λαμαρίνες – Στίγμα ρώσικων υποβρυχίων κοντά στις εκρήξεις

FILE PHOTO: To λογότυπο της εταιρίας Nord Stream σε σταθμό του αγωγού. EPA, STEFAN SAUER




Φόβοι για πλήρη αχρήστευση του Nord Stream καθώς εντοπίστηκε και τέταρτη διαρροή στους αγωγούς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου , σύμφωνα με το λιμενικό της Σουηδίας.

Το λιμενικό της Σουηδίας εντόπισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές, δήλωσε εκπρόσωπος του σώματος στην εφημερίδα Svenska Dagbladet.

“Δύο από αυτές τις τέσσερις (σ.σ. διαρροές) βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας”, επισήμανε η Τζένι Λάρσον, διευκρινίζοντας ότι η τέταρτη διαρροή εντοπίστηκε στον Nord Stream 2 κοντά σε μια μεγαλύτερη τρύπα που είχε εντοπιστεί στον Nord Stream 1.

“Η απόσταση είναι κάτι σχετικό, αλλά βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη”, εξήγησε. Οι δύο άλλες διαρροές εντοπίζονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.

Μέχρι στιγμής η Σουηδία έκανε λόγο για μία διαρροή στον Nord Stream 1 και η Δανία για μία σε κάθε έναν από τους αγωγούς, οι οποίες προέκυψαν έπειτα από δύο ύποπτες εκρήξεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα το πρωί και το βράδυ.

Οι διαρροές εντοπίζονται στα διεθνή ύδατα, στα ανοικτά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ, αλλά στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Το λιμενικό της Σουηδίας δεν μπόρεσε να διευκρινίσει για ποιο λόγο εντοπίστηκε πιο αργά η τέταρτη διαρροή, ενώ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σουηδικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η διαρροή αυτή βρίσκεται στον Nord Stream 2.

Η ΕΕ υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει “σθεναρή” απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

Τι λένε οι Γερμανοί

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ο Nord Stream 1 θα καταστεί για πάντα μη λειτουργικός μετά τις μεγάλες διαρροές τόσο στον Nord Stream 1 όσο και στον Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε σε ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια στιγμή ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι γερμανικές αρχές είναι το σαμποτάζ να προήλθε από κακόβουλη ενέργεια (προφανώς Ρώσων) δυτών.

Οσον αφορά την πιθανή καταστροφή των αγωγών η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι εάν οι διαρροές στις δύο γραμμές του Nord Stream 1 δεν επισκευαστούν γρήγορα, μεγάλες ποσότητες αλμυρού νερού θα εισρεύσουν στους αγωγούς και θα προκαλέσουν σημαντική φθορά, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη πηγές της.

CNN: Ρωσικά πλοία στα σημεία των διαρροών 

Η είδηση για τέταρτη διαρροή στον Nord Stream έρχεται την ώρα που το CNN μεταδίδει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας παρατήρησαν την Δευτέρα και την Τρίτη πλοία υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού να βρίσκονται στην περίμετρο των προηγούμενων διαρροών οι οποίες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους και μια πηγή που γνωρίζει την υπόθεση, προκλήθηκαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις.

«Για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστο αν τα πλοία αυτά σχετίζονται με τις εκρήξεις αλλά είναι ένα από τα στοιχεία που εξετάζουν οι ερευνητές» πρόσθεταν οι πηγές που επικαλείται το CNN.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο την εβδομάδα πριν τις διαρροές στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν και ρωσικά υποβρύχια.

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι ΗΠΑ ακόμα δεν έχουν μια ακριβή εξήγηση για το τι συνέβη τις ημέρες πριν τις εκρήξεις που κατά τους ίδιους προκάλεσαν τρεις ξεχωριστές αλλά σχεδόν ταυτόχρονες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

Πηγή από τον στρατό της Δανίας είπε στο CNN ότι ρωσικά πλοία επιχειρούν συχνά στην περιοχή των διαρροών προσθέτοντας ότι η παρουσία τους δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη ότι η Ρωσία προκάλεσε την ζημιά στον Nord Stream.

Εχει ήδη διαρρεύσει το μισό αέριο

Την ίδια ώρα η Δανία εκτιμά πως το μισό και πλέον από το αέριο που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας στους οποίους σημειώθηκαν ανεξήγητες εκρήξεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έχει πλέον διαρρεύσει, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας χθες Τετάρτη.

Με αυτόν τον ρυθμό, οι δύο αγωγοί, που υφίστανται διαρροές σε τρία σημεία, αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Κρίστοφερ Μπέτσαου.

Κατά τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι σχεδόν ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση. Διαρρέει κυρίως μεθάνιο, κατά την ίδια πηγή.

Δεν θεωρείται πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού, ιδίως των κατοίκων του νησιού Μπορνχόλμ, στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Η Δανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO πιστεύουν ότι οι διαρροές στους Nord Stream και Nord Stream 2 οφείλονταν σε «δολιοφθορά».

Στο ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί την Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητήσει τις διαρροές σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα.

Η γαλλική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία ασκεί την προεδρία του 15μελούς συμβουλίου για το μήνα Σεπτέμβριο, είπε ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα των αγωγών Nord Stream που η Ρωσία και οι Ευρωπαίοι εταίροι ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσουν.

Με πληροφορίες από Reuters ,dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κοπεγχάγη, Δανία / Στοκχόλμη, Σουηδία

Ο Στρατός στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων άντλησης στη Νορβηγία: Έρευνα για τον Nord Stream από τη Σουηδία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: