Υπόθεση αποζημιώσεων της Τιτίνας Λοϊζίδου από την Τουρκία: Απογοήτευση στην Κύπρο από απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης

FILE PHOTO: To υπουργείο Εξωτερικών στην Λευκωσία, Κύπρος. Αρχείο Hellas Journal




Απογοήτευση για τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει τη διαδικασία επιτήρησης και επίβλεψης του Συμβουλίου στην εφαρμογή της Απόφασης του ΕΔΑΔ, αναφορικά με την ιδιωτική προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας, εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Ταυτόχρονα εκφράζει απογοήτευση για τον αρνητικό ρόλο και εμπλοκή της Γραμματείας του Οργανισμού στο κλείσιμο της υπόθεσης.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το κυπριακό ΥΠΕΞ, η Τουρκία, παρά το ότι προχώρησε στην καταβολή μερικών αποζημιώσεων προς την κα Λοϊζίδου, συνεχίζει να μην συμμορφώνεται με την υποχρέωσή της να αποκαταστήσει το σύνολο ή μέρος της περιουσίας της κας Λοϊζίδου.

Ως εκ τούτου, η απόφαση για τερματισμό της επιτήρησης / επίβλεψης εφαρμογής της απόφασης από πλευράς Συμβουλίου της Ευρώπης είναι νομικά έωλη και πολιτικά προβληματική, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Την ίδια ώρα στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία, την οποία το ΕΔΑΔ κατέστησε ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την αποστέρηση της περιουσίας της κας Λοϊζίδου, συνεπεία της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η εν λόγω απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών δεν συνεπάγεται σε καμιά περίπτωση άρση ή/και τερματισμό των υποχρεώσεων της Τουρκίας για αποκατάσταση της περιουσίας της κας Λοϊζίδου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μαννιάνα Καλογεράκη
Λευκωσία, Κύπρος

Διευκρινίσεις Λευκωσίας για την ακύρωση της συνάντησης Λαβρόφ – Αναστασιάδη: Πλήρης η συμπόρευση της Κύπρου με τις αποφάσεις της ΕΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: